Mehmet Barlas Kimdir
Mehmet Barlas Biyografisi
Mehmet Barlas, ilkokula üçüncü sınıftan başlatıldı ve Mimar Kemal Okulu’nda okudu. Sonrasında Namık Kemal Ortaokulu ve Atatürk Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Babası eski milletvekili ve gazeteci Cemil Sait Bey’dir.
3 kardeş olan Barlas, üniversite eğitimi almak için İstanbul’a gitti ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1971 yılında mezun oldu. Üniversitede Türkiye Milli Talebe Federasyonu'nda da basın komisyonu başkanlığı yaptı.
Üniversitedeki siyasi olaylarda her zaman bir tarafta yer alan Barlas, babasının karar vermesi üzerine bu işlerden uzak durmak için İngiltere’ye çalışmaya gönderildi. Belli bir süre İngiltere’de ağır şartlarda çalıştıktan sonra Türkiye’ye geri döndü ve babasının izinden giderek gazeteciliğe yöneldi.
Mehmet Barlas’ın Kariyeri
Mehmet Barlas, Türkiye’ye döndükten sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde işe başladı ve dış haberler bölümünde görev aldı. 1971 yılında 12 Mart Muhtırası yüzünden işinden kovuldu ve bir süre işsiz kaldı. Bu süre sonrasında amcasının yanında hukuk müşavirliği yaptı.
Ülkedeki olaylar sakinleşince tekrardan medyaya yönelen Barlas, TRT’ye başvurup çalışmaya başladı. TRT’de iç ve dış haberler danışmanı oldu. Babasının eski bir siyaseti olması sebebiyle siyasi alanda her türlü bilgiye sahip olan Barlas, kısa sürede kendisini ön plana çıkartır. 1960 yılında babasının Son Havadis gazetesinde mesleğine başladı.
Mehmet Barlas, kariyeri boyunca Türkiye’nin önde gelen birçok gazetesinde çalıştı, yönetici kadrosunda bulundu ya da birçok programda yorumculuk yaptı.
Mehmet Barlas, gazeteciliğe sol bir çizgide başlarken, şuan Sabah Gazetesi’nde sağ bir çizgide devam etmektedir. Barlas, 2015 yılı itibariyle Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmaktadır. Tecrübeli gazeteci birçok televizyon programında da konuşulan konularda fikrine başvurulan yorumcuların başında gelir.
Mehmet Barlas, 1978 yılından beri bir başka gazeteci Canan Barlas ile evlidir. Bu evlilikten Eda adında bir kızı be Cemil adında bir erkek çocuğu vardır.
Mehmet Barlas’ın Kitapları
- 2005 - Rüzgar Gibi Geçti
- 2005 - Latife Hanım'ın Sırları ve Türk Sosyetesi
- 2005 - İş ve Siyaset Hayatında Kariyer Yapmak
- 2001 - Türkiye Üzerine Pazarlıklar
- 2000 - Türkiye'de Darbeler ve Kavgalar Dönemi
- 2000 - Turgut Özal'ın Anıları
- 2000 - Sosyo-politik Bir Gerçek Olarak Hocaefendi Sendromu
NeOldu.com / Enes Som