Menisküs Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Menisküs Nedir?
Menisküs, insan dizinde yer alan kıkırdak yapıdır. Bu kıkırdağın görevi dizdeki sürtünmeyi engellemektir. Aynı zamanda dizin üst tarafındaki tüm vücut ağırlığına yastık görevi görür, bu iki kemiğin sürtünmesini önler. Menüsküs dokusu içinde kan dolaşımı mevcuttur. Yapısı gereği kas dokusuna da benzer ama bu dokular oksijensiz de yaşayabilir.
Menisküs Çeşitleri Nelerdir?
Menisküs, iç menisküs ve dış menisküs olmak üzere iki tanedir. Diz eklemindeki kemiklerin temas ettiği yerin etrafını hilal şeklinde sararlar. Kelime anlamına baktığımızda, “meni” sözcüğü Eski Yunanca' da "ay" anlamına gelmektedir. Hilal şekline istinaden bu ismi almıştır.
Menisküs Yırtığı Nedir?
Menisküs yırtığı, bu dokunun baskı ya da zorlanma sonucu zarar görmesi sonucu oluşan rahatsızlıktır. Gelişme çağında ya da gelişmesini yeni tamamlamış genç sporcularda sık görülür. Fakat spor yapmayan kişilerde de ani hareketler ya da zorlanma sonucunda yırtık oluşabilir. Belli bir yaşın üzerine gelindiğinde ise ani hareket ya da zorlanma olmasa bile menüsküs yırtığı meydana gelebilir.
Menisküs Nedenleri Nelerdir?
Menisküs meydana getiren başlıca sebepler şunlardır:
- Trafik kazaları sonucu
- Dize gelen darbeler ya da diz üstüne düşme sonucu
- Hareket ya da spor yaparken dizin dönmesine istinaden
- Yaşlılarda ömür boyunca dizde meydana gelen ufak hasarların birikmesi sonucu
Menüsküste yırtıklar meydana gelir. Menisküs, inanılmaz rahatsızlık veren ve hayat kalitenizi düşüren bir hastalıktır. Yürümekte zorluk çekme ve dizde genel ve derin bir ağrı meydana getirmektedir.
Menisküs Belirtileri Nelerdir?
Menisküs'ün başlıca belirtileri şunlardır:
- Dizde ağrı ve şişme meydana geldiyse
- Dizinizde takılma oluyorsa
- Diziniz kitleniyorsa
- Şişmeye istinaden içerde sıvı birikmesi olur ve sıvı akışma hissiyatı varsa mutlaka bir doktora gitmeniz gerekmektedir.
Yaş ilerledikçe ve vücuda iyi bakılmadıkça menisküs olma ihtimali yükselir.
Menisküs Yırtılmasına Karşı Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Genel olarak farkında olmadan yaptığımız hareketler sonucu meydana gelse de bazı hareketlerimize dikkat ederek bu rahatsızlığın meydana gelmesini önleyebiliriz.
Eğer menisküs yırtığı geçirmediyseniz;
- Ayakta, sabit dururken her iki dize eşit ağırlık yüklemeye özen gösterin.
- Sağlığınıza ve kilonuza dikkat edin. Ne kadar kilo demek o kadar menisküs dokusuna baskı demek unutmayın.
- Yakın temas sporları dediğimiz, basketbol, futbol, güreş, karate vs. gibi spor dallarıyla uğraşıyorsanız daha dikkatli olmalısınız.
- Bacak kaslarınızı güçlendirin.
- Bol bol yüzmeye çalışın bacaklarınızı en sağlıklı kuvvetlendirecek spor yüzmedir.
Eğer menisküs yırtığınız varsa;
- Bir süre spordan uzak durun.
- Fizik tedavi ile bacak kaslarınızı güçlendirin.
- Dizlerinizi doksan dereceden fazla bükmemeye özen gösterin.
- Mümkün olduğunca koşmayın hafif tempolu yürümek daha az baskı yaratacaktır.
- Arkaya bakacağınız zaman vücudunuzun tamamını çevirdikten sonra bakın. Böylece dizinizdeki burkulma kuvvetini azaltırsınız.
- Ani hareketlerden yürürken ani dönüşlerden uzak durun.
- Sabit dururken menisküs olan dizinize değil diğer dize yükünüzü verin.
Menisküs Tedavisi
Menisküs yırtıklarının tedavisi birçok faktöre bağlıdır. Bunlar; yırtığın tipi, derecesi ve nerede olduğudur. Hastanın yaşı ve aktivite derecesi de tedaviyi etkileyen unsurlardır.
Tedavide öncelikle istirahat, buz tatbiki, dizlik kullanımı, daha sonraki aşamalarda ise fizik tedavi ve sonrasında artroskopik menisküs cerrahisi uygulanır.
Meniküs Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Günümüz teknolojisinde kapalı yöntemle yapılmaktadır. Ameliyat bölgesel anestezi altında yapılmakta 15-30 dk arasında sürmektedir. Diz eklemine iki tane delikten girilir, kalemden daha ince bir video kamera ile diz ekleminin içi görüntülenir ve muayenesi yapılır. Diğer delikten de özel aletlerle girilerek menisküs yırtığı, türüne göre, dikilir ya da yırtık kısım çıkarılır. Hiç kanama olmadan yapılan bu ameliyatta, açılmış olan bu iki delik birer dikişle kapatılır.
Meniküs Ameliyatı Riski Var Mı?
Riski düşük ameliyat grubundadır. Hasta ameliyat sonrası süreçte doktorunun tavsiyelerine uyarsa risk ortadan kalkar.
Meniküs Yırtığı Ameliyat Olmadan Geçer Mi?
Geçer. Yırtığın derecesine göre tedavide öncelikle istirahat, buz tatbiki, dizlik kullanımı, daha sonraki aşamlarda ise fizik tedavi sonrasında artroskopik menisküs cerrahisi uygulanmaktadır.
Meniküs Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?
Yırtık ilerleyip, diz eklemindeki kıkırdağa zarar vermeye başlar ve kıkırdakta geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturabilir.
Meniküs Ameliyatı Lazerle Mi Yapılır?
Meniküs ameliyatında lazer teknolojisi kullanılmaz. Fakat radyofrekans aletiyle dokuya temas etmeden, dokuları küçülten bir işlem yapılmasının yararı olur ve bu işlem meniküs ameliyatında yardımcı olabilir.
Menisküs Ameliyatı Sonrasındaki Süreç
Ayaktaki uyuşukluk geçtikten sonra günde 2 saat yürümelisiniz. Yapılan müdahaleye göre işe dönüş 10-20 gün arası bir sürede gerçekleşmektedir.
Önerilen İçerik;
► Menisküs Yırtılması Nedir? Tedavi Yöntemleri!
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com