Menisküs Yırtığı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Sporcularda yaygın olarak görülen sağlık sorunlarından biri olan menisküs yırtığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde inceledik.
Menisküs Yırtığı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kıkırdak dokudan oluşmuş bir yapı olan menisküs, ağrılıkları dengelemeye yarayan önemli bir parçadır. Yırtılması durumunda ise ağırlık eşit şekilde dağılmaz ve ciddi problemler ortaya çıkar. Bu yüzden içeriğimizde menisküs yırtılması hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte menisküs yırtığı hakkında tüm bilinenler...

Menisküs Nedir?

Menisküs Yırtığı

Diz ekleminde yer alan C şeklindeki kıkırdak parçalarına menisküs denmektedir. Menisküs, dizi yastıklamaya yarayan lastik dokusunda bir yapı olarak nitelendirilmektedir. Bir dizimizde iç ve dış olmak üzere iki menüsküs bulunmaktadır.

Menisküsler yapısı ve işlevi gereği ağırlığın dizlere eşit miktarda dağılmasını sağlar. Yükün kıkırdağa eşit dağılması sayesinde kireçlenme ve kıkırdak aşınması gibi sorunlara karşı etkili bir koruma sağlar. Ancak ilerleyen yaş ile birlikte esnekliğini kaybeden menisküs daha kırılgan hale gelir.

Menisküsün Görevleri Nelerdir?

Menisküs Yırtığı

Dizimizde bulunan önemli yapılardan birisi olan menisküsün birkaç görevi bulunmaktadır. İki ana bacak kemiğinin birleştiği yerde bulunan menisküs, vücudumuzun işleyişinde ve hareket etmemizde büyük öneme sahiptir.

Bu yapının görevleri ise eklem stabilizesini sağlamak, temas alanını genişletmek, eklem sıvısının eşit dağılmasını sağlamak, eklem kıkırdağının beslenmesi, eklem yüzeyleri ile uyumu sağlamak, eklem zarı sıkışmasını önlemek ve diz eklemlerine gelen yükün eşit dağılımını sağlamaktır.

Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs Yırtığı

En sık görülen diz yaralanmalarından biri olan menisküs yırtığı, dizin ani dönmesi veya bükülmesi sonucunda meydana gelebilir. Genellikle sporcularda rastlanılan sorunlardan biri olan menisküs yırtığı, gündelik hayatımızı etkileyen ciddi problemlerden birisidir.

Hareket eden kemikleri koruması gibi oldukça önemli görevleri olan menisküs, yapılan yanlış bir hareket sonucunda yırtılabilmektedir. Erken evrelerde tedavisi kolay olan bu rahatsızlık ilerlediği zaman ise ameliyatsız iyileştirilememektedir. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.

Menisküs Yırtığı Nasıl Olur?

Menisküs Yırtığı

Menisküs yırtıkları çoğu zaman futbol gibi fiziksel temasın yoğun olduğu spor dallarında ve voleybol ya da basketbol gibi atlama gerektiren sporlarda görülmektedir. Bu sporlarda menisküs bölgesi aktif olarak çalışmaktadır ve gelen darbeye bağlı olarak yırtık oluşabilmektedir.

Bunun dışında menisküs yırtılması koşarken aniden yön değiştirme, yanlış antrenman yapımı ve yaşlanma nedenleri yüzünden de oluşabilmektedir. Bu sebeple rahatsızlığa karşı oldukça dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Menisküs Yırtığı

Menisküs yırtığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Dizde sürekli ağrı yaşanması, şişlik, yaralanma sırasında fark edilen patlama hissi, sıkışma ya da kitlenme, bacağı bükmede ve doğrultmada yaşanan zorluk menisküs yırtığını işaret etmektedir.

Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız ve nedenlere de sahipseniz bir an önce uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Çünkü menisküs yırtığı erken teşhis edilirse çok daha rahat bir şekilde tedavi edilebilir. Eğer yırtık büyümüş ve normal tedavi yöntemleriyle iyileşmiyorsa ameliyat tek çözüm yöntemidir.

Menisküs Yırtığı Tedavisi

Menisküs tedavisi hasarın derecesine bağlı olarak ameliyatsız veya ameliyatlı olarak iki şekilde uygulanır.

Ameliyatsız Tedavi Yöntemi

Menisküs Yırtığı

Dış menisküste oluşan küçük çaplı yırtıklarda genellikle ameliyatsız tedavi yöntemi uygulanır. Bu tip yırtıkların daha kısa sürede iyileşmesi için dize doğru olan basıncın azaltılması ve hastanın uzanarak istirahat etmesi önerilir. Bu sayede dize uygulanan basınç en aza indirilir ve iyileşme süresi kısaltılır.

Diz üzerine soğuk kompres uygulanarak dizdeki şişlik ve ağrı en aza indirilir. Soğuk kompres uygulamasında buz dolu torbayı ince bir havlu veya bezle sarmanız önerilir. Bu nedenle buzun doğrudan cildinize temas etmemesine dikkat ediniz. Bir bez veya ince havluyla sarılı olan buzu dizinizin üzerine koyun ve 20 dakika bekletin.

İstirahat sırasında doktorunuzdan onay aldıktan sonra küçük yırtıklara destek olmak amacıyla sıkı olmayan elastik kompres bandajı kullanabilirsiniz. Ayrıca dinlenme esnasında bacağınızın altına yastık koyarak dizinizi yukarıda tutmaya özen gösteriniz. Böylece dizinize doğrudan kan akışını azaltarak şişlik oluşmasını önleyebilirsiniz.

Ameliyatlı Tedavi Yöntemi

Menisküs Yırtığı

Hareket kısıtlılığı ve şiddetli ağrı söz konusu olan vakalarda genellikle artroskopik ameliyat seçeneği önerilir. Ancak menisküs yırtığı ameliyatında iki yöntem kullanılır. Birinci yöntem menisektomi olarak adlandırılırken, ikinci yöntem menisküs onarımı olarak adlandırılmaktadır. Ancak bu iki ameliyat da artroskopik yöntemle uygulanır.

Menisektomi yöntemi ile menisküsün bir kısmı veya tamamı alırken, menisküs onarımı yönteminde yırtık dikilir. Ameliyat sonrasında dizin sabit kalması için bacak alçıya alınır. Ayrıca alçı uygulamasının yanı sıra dize binen yükü hafifletmek amacıyla yaklaşık 1 ay boyunca koltuk değneği kullanılmalıdır.

İlk aşamadan sonra yavaş yavaş doktorun önerdiği egzersizler uygulanır. Bu egzersizler ile dizin hareket yeteneğinin ve gücünün geri kazanılması amaçlanır. Ameliyat sonrasında hastanın tamamen iyileşmesi uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterir. Menisektomi yönteminin uygulanması durumunda ise hastanın 3-4 hafta içinde iyileşmesi beklenir. Ancak menisküs onarımı yapılmış ise iyileşme süreci 3 ay kadar sürebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Diz Ağrısı Neden Olur?Diz Kireçlenmesi Nedir?
İliotibial Bant Sendromu Nedir?Baker Kisti Nedenleri ve Tedavisi

Menisküs yırtığı nasıl geçer?

Menisküs yırtığını geçirmek istiyorsanız ilk olarak uzman bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuz size dinlenme, buz uygulaması gibi yöntemler de dahil olmak üzere birçok tedavi yöntemini önerecektir. Bu sayede de menisküs yırtıkları geçecektir.

Menisküs yırtığı kendi kendine iyileşir mi?

Menisküs yırtıkları kendiliğinden iyileşmemektedir. Aksine bu yırtıkları iyileştirmek için ameliyat yöntemi dahi gerekebilmektedir. Büyük yırtıkları tedavi etmek için ameliyat tek çözüm yöntemidir. Küçük yırtıklarda ise daha farklı tedaviler uygulanmaktadır.

Menisküs yırtığı ne kadar sürede iyileşir?

Menisküs yırtığının iyileşme süresi hastanın durumuna, özelliklerine ve tedavi sürecine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak normal şartlar altında bu rahatsızlık 4 ile 6 hafta içerisinde iyileşmektedir.

Menisküs yırtığı olduğunu nasıl anlarız?

Menisküs yırtığı olup olmadığını anlamak istiyorsanız rahatsızlığın gösterdiği belirtilere bakmanız gerekiyor. Eğer diz kırma hareketleri esnasında ortaya çıkan bir ağrı, dizde şişme ya da sertlik ve dizi düzleştirmede zorluk varsa sizde menisküs yırtığı olabilir.

Menisküs yırtığı tedavi edilmezse ne olur?

Menisküs yırtığı tedavi edilmediği takdirde kıkırdakta aşınmaya neden olur. Bu da dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verir. Tedavi gerekli dönem içerisinde yapılmadığı zaman dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı oluşur.

Menisküs yırtığına yürümek iyi gelir mi?

Menisküs yırtığına sahip olan birinin yürüyüş, yüzme ya da pilates gibi fiziksel aktiviteleri yapmasında herhangi bir problem yoktur. Ancak bu aktivitelerin menisküs yırtığına iyi geldiği de yanlıştır.

Meniküs ameliyatı riski var mı?

Menisküs ameliyatının riski oldukça düşüktür. Hasta ameliyat sonrası süreçte doktorunun tavsiyelerine uyarsa risk ortadan kalkar.

Meniküs yırtığı ameliyat olmadan geçer mi?

Bu sorunun cevabı yırtığın boyutuna göre değişmektedir. Yırtığın derecesine göre tedavide öncelikle istirahat, buz tatbiki ve dizlik kullanımı önerilmektedir. Daha sonraki aşamalarda ise fizik tedavi sonrasında artroskopik menisküs cerrahisi uygulanmaktadır.

Meniküs ameliyatı olunmazsa ne olur?

Menisküs ameliyatı yapılmadığı zaman yırtık gitgide ilerlemektedir. Bu durumda menisküs diz eklemindeki kıkırdağa zarar vermeye başlar ve kıkırdakta geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturabilir.

Meniküs ameliyatı lazerle mi yapılır?

Meniküs ameliyatında lazer teknolojisi kullanılmaz. Fakat radyofrekans aletiyle dokuya temas etmeden, dokuları küçülten bir işlem yapılabilmektedir. Bu işlem meniküs ameliyatında doktora yardımcı olabilir.

Menisküs ameliyatı sonrasındaki süreç nasıl ilerler?

Ameliyat sonrasındaki süreç birazcık zorlu ilerlemektedir. Ayaktaki uyuşukluk geçtikten sonra günde 2 saat yürümeniz gerekmektedir. Yapılan müdahaleye göre işe dönüş 10-20 gün arası bir sürede gerçekleşmektedir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum