Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir, Kaç Yaşında Girilir?

Her kadın için doğal bir süreç olan menopoz hakkındaki tüm detayları sizler için derledik. Menopoz nedir ve belirtileri nelerdir? İşte cevaplar;
Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir, Kaç Yaşında Girilir?

Menopoz Nedir?

Kadınlarda 40 yaş sonrasında görülen ve yumurtalıkların işlevlerini yitirmesi sonucunda adetten kesilmedir. Yumurtalıklarda yeni yumurta oluşumunun gerçekleşmemesi ile birlikte yeterli hormon üretilmemesi sonucunda menopoz denilen adetten kesilme gerçekleşir. Menopoz dönemindeki değişiklikler kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.

Sıklıkla duyduğumuz aşırı terleme ve sıcak basma gibi problemlerin yanı sıra stres, uyku bozukluğu da menopozun neden olduğu hormonal değişikliklerin bir sonucudur. Bu süreç kimilerinde ise herhangi bir değişiklik görülmeden ilerler. Adetten kesilmenin dışında herhangi bir bulgu görülmez.

Menopoz

Menopoz sürecinde gelişen hormonal değişiklikler sonucunda yaşanan sinirlilik, aşırı terleme, sıcak basma ve uykusuzluk gibi belirtiler kişinin ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyerek depresyona girmesine neden olabilir.

Bu tip durumlar kişinin hayat kalitesini etkiler ve kimi zaman çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olur. Her kadının 40 yaş sonrasında yaşayacağı doğal bir süreçtir. Menopoz herhangi bir sağlık sorununun belirtisi veya sorunu olarak ortaya çıkmaz.

Adet kanamasının doğal yolla bitmesidir. Ancak menopoz sürecinde ortaya çıkan değişiklikler ve belirtiler olması gerekenden farklı olarak meydana geliyorsa, yani değişikliklerin ve belirtilerin normal olmadığını düşünüyorsanız bir an önce bir uzmana başvurmalısınız.

Menopoza Girme Yaşı Kaçtır?

Her kadın için doğal bir süreç olan menopozun oluşma süreci kişiden kişiye değişmektedir. Ülkemizde genellikle 40 yaş ve sonrasında görülmesi normal olarak kabul edilirken ABD’de yaş ortalaması 51’dir. Toplumdan topluma, ırka bağlı olarak menopoz yaşı değişkenlik göstermektedir. Siyah ırk kadınları beyaz kadınlara oranla 2 yıl daha erken menopoza girmektedirler.

Menopoz

Menopoz yaşında genetik etkenler de önemli bir rol oynamaktadır. Anne ve teyzenin menopoza girme yaşı kişinin menopoza girme yaşıyla orantı gösterdiği görülmüştür. Aynı zamanda menopoza girme yaşı 50’li yaşları geçmiş ise “geç” olarak nitelendirilirken, 30’lu yaşlar ise “erken” olarak nitelendirilmektedir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz

Menopoz belirtileri arasında; adet kanamalarının kesilmesi, sıcak basması, gece terlemesi, uykusuzluk, sinirlilik, çarpıntı, depresyon, eklem ağrıları, baş ağrıları, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, konsantrasyon zayıflığı, kilo alımı, cinsel ilişkide ağrı duyma, vajina kuruluğu, göğüslerde ağrı yer almaktadır. Eğer bu belirtiler kişide görülüyorsa hastaneye başvurmasında fayda vardır.

Menopoz Tanı ve Tedavisi

Her kadında doğal bir süreç olarak ilerleyen menopoz, aniden ortaya çıkmaz. Vücutta ve yumurtalıklarda meydana gelen değişimler sonucunda kadın menopoza girer. Gece terlemeleri, uykusuzluk, sıcak basması ve adet kanamalarındaki düzensizlik menopoz belirtileri olarak kabul edilirler.

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler sonucunda adetten kesilme gerçekleşir. 6-7 ay kadar süren adet kesilmesi sonucunda bir uzmana başvurarak hormon testleri yapılır. Menopoz nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların nedeni östrojen ve progesteron hormonlarının azalmasıdır. Bu hormonların azalması menopoz sürecinde çeşitli sıkıntılara neden olurken aynı zamanda bazı hastalıkların oluşumunu tetiklemektedir.

Menopoz

İki şekilde kullanılan östrojen tedavisi alzheimer ve bağırsak kanseri gibi hastalıkların oluşum risklerini azaltmaktadır. Östrojen tedavisi ilaç ve cilde yapıştırılan bantlarla uygulanmaktadır. Aynı zamanda menopoz sonrasında meydana gelen kemik erimesi problemi uygulanan kalsiyum destekli östrojen tedavisi ile an aza indirilmektedir.

Östrojen tedavisi halk arasında rahim kanserine neden olan bir tedavi yöntemi olarak bilinse de aksine rahim kanserine neden olmaz. Ancak östrojen tedavisi herkese uygulanmaz. Mutlaka doktor onayında ve kontrolünde kullanılmalıdır.

Damar pıhtılaşması sorunu olanlar, atif karaciğer hastaları ve meme kanseri hastalarında östrojen tedavisi uygulanmaz. Kadınların, yaşam evrelerinde önemli yeri olan menopoz östrojen hormonunun yetersizliği sonucu ortaya çıkıyor ve adet dönemi sonlanıyor. Kadınlar menopoz döneminde, bedenlerindeki değişime alışmaya çalışırken menopoz döneminde ortaya çıkan problemlerle de baş ediyorlar.

Menopoz Döneminde Yaşanan Başlıca Sorunlar

Menopoz

Psikolojik değişiklikler ve aşağıdaki sorunlar bu dönemde kadınların yaşadığı sorunların başında geliyor. Etrafınızda menopoz dönemine girecek olan menopoz dönemini yaşayan sevdiklerinize anlayış göstermeli ve bu süreci mutlu bir şekilde geçirmeleri için destek olmalısınız.

Menopoz döneminde kişi bu sorunlarla başa çıkabilmelidir. Bu sorunlar arasında ise; sıcak basması, kalp damar hastalıklarında artış, osteoporoz, ürogenital sorunlar, uyku bozuklukları, psikolojik değişiklikler yer alır.

Menopoz Geciktirmek İçin Yapılması Gerekenler

Menopoz belirtilerini geciktirmek için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Bunları yaparak menopoz sürecini geciktirmeniz mümkündür. İlk olarak haftada en az üç gün spor yapmaya gayret edin. Vücut kitle indeksinizi hesaplayın.

Menopoz

Zararlı kimyasal maddelerden uzak durun. Stresten kaçının. Sigara kullanmayın. Balık, ceviz, fındık, brokoli, domates, biber, havuç, üzüm, çilek gibi yüksek antioksidan besinler tüketin. Kalsiyumu yüksek gıdalar tüketin. Bol bol güneşlenin ve vücudunuzdan D vitaminini eksik etmeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Menopoz Döneminde Nasıl Beslenilmesi Gerekir?Üreme Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler
Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?Erken Menopozun Nedenleri

Menopoza giren kadın ne olur?

Menopoz döneminde yumurtalıkta bulunan folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi de düşer. Zamanla östrojen üretimi tamamen kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Adet döngüsü, üreme yeteneği kaybolur.

Menopozun ilk belirtileri nelerdir?

Menopozun ilk belirtileri genel olarak terleme, yanma, baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, sık idrara çıkma, idrar tutamama, idrar yolu enfeksiyonları, duygusal dengesizlikler olarak kendini göstermektedir.

Menopoza giren kadın ne hisseder?

Menopoza giren kadınların çoğunda sıcak basması ile birlikte terleme, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştahta değişimler, baş ağrısı, huzursuzluk, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı, çarpıntı hissi, uykusuzluk, sinirlilik hali görülmektedir.

Menopoz ne demektir?

Menopoz kelimesinin anlamı adet kanamasının sona ermesidir. Menopozun basitçe adetlerin kalıcı olarak kesilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Kadının yumurtalama süreci sona erer, ortalama 50 yaşından sonra menopoz gerçekleşir.

Menopoza giren kadın cinsel ilişkiden zevk alır mı?

Menopoza giren kadınlarda boşalma, orgazm olma, haz alma gibi durumların kaybolma gibi bir olasılığı yoktur. Menopoz döneminin getirmiş olduğu bazı avantajlar sayesinde kadınlar daha olgun ve daha hazza odaklı bir cinsel yaşam yaşayabilir.

Evde menopoz testi nasıl yapılır?

İdrar ile evde pratik bir şekilde menopoz testi yapabilirsiniz. Bunun için test kitleri gerekmektedir. Test kitleri idrarda artan FSH hormonuna duyarlı olacak şekilde üretilmiştir. Menopoz yaklaşırken veya menopoza girildiğinde kanda FSH hormonunun düzeyi artamktadır. Bunun sonucunda da idrarla atılan FSH miktarı da artmaktadır. Menopoza girip girmediğinizi öğrenmenin en kolay yollarından birisidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.