Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir? Tedavisi ve Evreleri

Mesane kanseri iki cinste de görülebilen kanser türlerinden biridir. Bu içeriğimizde mesane kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir? Tedavisi ve Evreleri

 Mesane Nedir?

Mesane karın boşluğunun altında yer alan her iki böbrekten süzülen idrarı depolayan bir organdır. Mesane yani diğer adıyla idrar kesesi, idrarı depolamaya yarayan, balon şeklinde boş bir organdır.

Mesane Kanseri

Normal koşullarda istemsiz olarak çalışır. Başka bir organa bağlı olarak değil de, bir bütün olarak böbrekler, böbrekten idrar yoluna giden üriter denilen borular ve mesaneden sonra erkeklerde prostatın içinden geçerek dış idrar yollarına açılan, kadında ise kısa bir idrar yolu şeklinde çalışır. 

Mesane Kanseri Nedir ? 

Mesane Kanseri

Mesane tümörleri (İdrar Kesesi Tümörleri), Mesane (idrar kesesi) kanseri, mesanenin duvarını oluşturan dokulardan kaynaklanan kötü huylu tümörlerdir. Mesane kanserlerinin %90'ı transizyonel hücreli karsinomlar adı verilen mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden kaynaklanan tümörler oluşturur.

Erkeklerde prostat, akciğer ve kalın barsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta görülen kanser türüdür. Mesane içerisinde idrar kesesini, idrarın tahriş edici etkisinden koruyan hücre tabakasıyla döşelidir. Mesane kanseri ise bu hücrelerin kontrolsüz çoğalarak sağlam dokuları işgal etmesidir. 

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

İdrar yapamama, idrar yaparken sancısız kanama, sırtta şiddetli ağrı, karnın alt kısmında ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtiler görülür.

Mesane Kanseri

Bu belirtiler başka hastalıklarında özellikle arasına bulunabilir. Direk bu belirtiler görülünce kanser demek yanlıştır fakat bu belirtilerle karşılaştığınızda doktora gözükmekte fayda vardır. İdrarda ağrı olmaksızın kan gelmesi, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar sırasında yakıcı acı duyma da mesane kanseri belirtileri arasında yer alır.

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Mesane kanserini teşhis edebilmek için ilk olarak belirtiler göz önünde bulundurulur. Mesane kanserini işaret eden belirtiler hasta üzerinde mevcutsa çeşitli teşhis yöntemleri denenerek tümör tespit edilmeye çalışılır.

1. İdrar analizi

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kişinin idrarı detaylı bir şekilde incelenir. İdrarda gözle görülebilir bir kanama olabileceği gibi mikroskop altında görülebilecek kanamaların yaşanması da mümkündür. Kanamaların idrarın tamamında olmayıp kan pıhtıları şeklinde kendisini gösterir.

2. Fizik Muayene

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Erkeklerde makattan parmakla muayene ve kadınlardan vajinal muayeneyi de kapsar. Bu yöntem sağlıklı değildir. Kişinin acı çekmesine neden olabilecek yöntem günümüzde çok nadir kullanılmaktadır.

3. Sistoskopi

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Işık ve optik sistemi olan bir uzun ince teleskop yardımıyla idrar kanalından girilerek, idrar kanalını ve mesane içini doğrudan görerek değerlendirme işlemidir. Bu işlem sırasında tümör şüphesi olan alanlardan biyopsi örneği alınır. Sonucunda kesin olarak tanı koyulabilir. 

4. İntravenöz Pyelografi (İVP)

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Damardan verilen ve böbreklerden atılan kontrast madde ile, böbrekteki idrar toplayıcı sistemin üreter denilen idrar kanalının ve mesanenin doldurularak değerlendirilmesidir.

5. Bilgisayarlı tomografi (BT)

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Damardan verilen ilaç ile mesanede kanserin varlığı ya da mesane etrafındaki dokularda kanserin olup olmadığı konusunda bilgi verir. İdrar yolundaki tüm tümörlerin boyutunu, şeklini ve konumu da gösterir.

6. Ultrasonografi

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

 Mesane içerisindeki tümör oluşumları ultrasonografi ile kolayca belirlenebilir. Kontrast madde uygulaması gerektirmeyen ultrason 5 mmden büyük mesane tümörlerini kolayca belirleyebilir. Böbreklerin veya üreterlerin tıkalı olup olmadığını da öğrenmeye yardımcıdır.

Mesane Kanseri Evreleri Nelerdir?

Mesane kanserinin evrelerini belirleyebilmek için 3 kriter göz önünde bulundurulur. Kanserli tümörün mesane duvarındaki derinliği, mesane tümörünün lenf bezlerine yayılıp yayılmadığı, akciğer veya karaciğer gibi organlara metastaz yapıp yapmadığına bakılır.

Mesane Kanseri

Bunlara bakıldıktan sonra lamina propria da tümör, kas tabakasında tümör, mesane çevresi yağ dokusunda tümör, komşu organ ya da duvarlarda tümör görülebilir.

Mesane Tümöründeki Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Mesane kanseri tedavisi farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemlerin kullanımı hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Mesane tümöründe birçok tedavi seçeneği mevcuttur. İşte mesane tümörünü ortadan kaldırmak için kullanılan tedavi yöntemleri;

1. TUR (Transüretral Rezeksiyon)

Mesane Tümöründeki Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Mesaneye idrar yolundan ışık ve kamera içeren bir alet ile girilir. Hastanın cildinde herhangi bir kesi yapmadan bir işlem ile idrar yolundan dışarı çıkarılır. TUR esnasında alınan doku patolojiye incelenmesi için gönderilebilir. Yapılan işlemler sonrası tümörün büyüklüğüne bağlı olarak hastalar 1 ila 3 gün arasında hastanede kalabilirler.

Hastanede kalınan süre boyunca hastalara idrar sondası takılı olur. Sondanın çıkarılmasını takiben hastalar taburcu edilir.

2. İntravezikal Tedavi

Mesane Kanseri

İntravezikal tedaviler, mesane kanseri için yapılan cerrahi işlem sonrasında mesanede kalan tümör hücrelerinin tekrar çoğalarak mesanenin çevre dokulara sıçramaması için özel tıbbi ilaçların mesane içerisine verilmesidir.

3. Kemoterapi

Mesane Kanseri

Ameliyat ile tedavi edilemeyecek derecede olan veya ameliyat sonrası vücuda yayılma tespit edilen hastalarda kemoterapi ile tedavi uygulanmaktadır. Mesane kanserinde tanısı konulmuş ise  %15 oranında o bölgeye yakın organlara kanser sıçrama riski söz konusudur.

Mesane kanseri tedavisi sırasında kullanılan kemoterapotik ilaçlar direk damar yoluyla verilir. Kemoterapi tek başına kullanılabileceği gibi radyoterapi ile de kullanılabilir. Kemoterapinin bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı, saç-kıl kaybı gibi yan etkileri bulunabilir. 

4. Radyoterapi

Mesane Kanseri

Radyasyon enerjisi kanser hücrelerini öldürür. Bu nedenle mesane kanseri tedavisinde de  Radyasyon kullanılmaktadır. Radyasyon mesaneye direkt uygulanır ve böylece diğer alanlar daha az etkilenir fakat radyoterapinin kısa dönem ishal, mesanede tahriş bulguları, hafif halsizlik ve kanama gibi yan etkiler olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavi YöntemleriTükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Yumurtalık Kanseri Ölümcül müdür?Gırtlak Kanseri Neden Olur?
Lenf Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?Pankreas Kanseri Nedir? Tedavisi
Mide Kanseri Evreleri ve AmeliyatıProstat Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Rahim Kanseri Neden Olur? TedavisiYemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanseri olan bir insan ne kadar yaşar?

Meme kanserine yakalandıktan hastanın sonra 5 yıl boyunca yaşama ihtimali yüksektir. 2. Evre mesane kanserine yakalandıktan sonra 5 yıl boyunca yaşama ihtimali yarı yarıya düşer. Hastalık 3. evrede ise yaşama ihtimali  %46'dır.

Mesane kanseri hangi organlara sıçrar?

Mesane kanseri tedavi edilmediğinde veya fark edilmediğinde mesanenin iç tabakasına doğru ilerler. Mesane duvarındaki kas tabakasına, prostata, kemiğe, karaciğere, akciğere, yağ dokularına, lenf bezlerine yayılır.

Mesane kanseri tamamen iyileşir mi?

Mesane kanserinin tamamen iyileşmesi mümkündür. Bunun için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Hastanın düzenli olarak kontrollerini yaptırması durumunda kanser tespit edilirse ve erken tedavi süreci başlarsa yüksek ihtimalle iyileşir.

Mesane kanseri kimlerde görülür?

Meme kanseri daha çok sigara içen, alkol kullanan kişilerde, kimyasal ile çalışan insanlarda, uzun süreli mesane iltihaplanması olanlarda, şiştozomiyaz adında parazit hastalığı olanlarda, mesane taşı olan bireylerde mesane kanseri görülebilmektedir.

Mesane kanseri cinselliği etkiler mi?

Mesane kanseri tedavi edildiği taktirde cinsel fonksiyonu etkilemez. Penise giden damarlar ve sinirler zarar görmez. Mesane kanseri olan bir bireyin cinsel ilişkiye girmesi doğru değildir. Tedavi süreci bittikten sonra doktoruna danışarak ilişkiye girebilir.

Mesane kanseri olmamak için ne yapmalı?

Meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan vitaminler mesane kanserini önlemektedir. Bol miktarda meyve sebze tüketmek mesane kanseri olma riskinizi düşürecektir. Bunun yanı sıra yüksek kolestrollü besinler tüketmemek gerekir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.