Mide Fıtığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Midenin üst tarafındaki kasların erimesi sonucunda midenin yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılmaktadır. Midenin üst tarafındaki kasların zayıf ve genişlemeye müsait bir yapıda olması çeşitli tetikleyici unsurlar ile mide fıtığına neden olmaktadır. Midenin bir bölümü zayıflayan ve genişleyen kaslardan yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesine fıtıklaşır. Mide fıtığına iyi gelecek sebzeler marul, roka, meyveler mandalina, limon, yiyecekler ise patates, soda olarak biliniyor.
Mide Fıtığına İyi Gelen Sebzeler
Mide fıtığına iyi gelen sebzeler arasında lahana, marul, roka, salatalık yer alır. Bu sebzeler enerjiyi artırır, iltihapla savaşmaya yardımcı olan B vitamini, lif, C vitamini içerir. Mide fıtığını ortadan kaldırmak için bol bol tüketilmesi gerekir.
Çiğ tüketilen sebzeler mide fıtığını önlemeye yardımcı olur. Mide asidini nötralize etmek için yukarıda önermiş olduğumuz sebzeleri haftada en az 3 kez yemek gerekir. Düzenli olarak tüketildiğinde etkisini gösterir. Mide fıtığı hastaları kahve, tereyağı, çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır.
Mide Fıtığına Faydalı Meyveler
Mide fıtığını önlemeye yardımcı meyveler arasında portakal, greyfurt, limon, mandalina, üzüm ve bergamot vardır. Bu meyvelerin sağlığa inanılmaz faydaları vardır. Lif açısından zengin olan meyveler, yüksek derece antioksidan içerir.
Mide fıtığını önlemek için yukarıdaki meyvelerin bol bol tüketilmesi önerilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler aynı zamanda üst solunum yolları hastalıklarını da önler. Böbreklerde taş oluşumunu engeller, midedeki fıtığın kısa süre içerisinde giderilmesini sağlar.
Mide Fıtığını Önleyen Yiyecekler
Mide fıtığına iyi gelen yiyecekler havuç, fasulye, papatya çayı, elma, muz, az yağlı besinler, zencefil çayı, armut, patates, zeytinyağı, lahana, maden suyu, lifli besinler, brokoli olarak bilinmektedir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yiyecekler sayesinde mide fıtığının vermiş olduğu rahatsızlıklar hafifletilebilir. Mideye iyi gelen besinler ile birlikte midenin şişmesi engellenir, çarpıntı, ritim bozukluğu gibi sorunlar ortadan kalkar. Düzenli olarak tüketildiği taktirde mide krampı, mide fıtığı etkisini azaltır.
Mide Fıtığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Mide fıtığının bir ilaç tedavisi henüz yoktur. Düzenli diyet programları uygulanması gerekir. Mide sağlığının korunması için asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Ayrıca tereyağı, çikolata, kahve gibi besinlerden kaçınılması gerekir. Hastalar yemek yedikten sonra 2 saat uyumalıdır. Gece uyurken midedeki basıncı engellemek için başın göğüsten daha yüksek seviyede kalmasını sağlayacak yastıklar tercih edilebilir.
Mide Fıtığı Nedir? | Fıtık Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? |
---|---|
Fıtıktan Korunmanın Yolları | Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı |
Mide fıtığı kimlerde görülür?
Mide fıtığı genellikle 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen bir durumdur. Ancak çeşitli faktörlere bağlı olarak genç yaştaki bireylerde de görülmesi söz konusu olabilir. Mide fıtığı hayati tehlike taşıyan ve günlük yaşamı büyük oranda kısıtlayan bir hastalık olmamakla birlikte bazı kişilerde orta ve ileri dereceli reflüye neden olabilir. Bu içeriğimizde mide fıtığı hakkında tüm merak edilenleri cevaplayacağız.
Mide fıtığı belirtileri nelerdir?
Mide fıtığının belirtileri arasında; göğüs kemiğinin arkasında yanma ve ekşime hissi, ağıza acı su ve yemek atıklarının gelmesi, dişlerde meydana gelen tahribat, ses kısılması, tedavi edilemeyen boğaz enfeksiyonları, uzun süreli öksürük, astım, ses tellerinde görülen polip veya nodül, uykuda gelen öksürük, uykuda solunum güçlüğü, tekrarlayan zatürre vardır.
Reflü hastalarında mide fıtığı görülebilir mi?
Tüm reflü hastalarında mide fıtığına rastlanmamakla birlikte reflü hastalarının yaklaşık %40’ında mide fıtığına görülmektedir. Mide fıtığında şikayetleri arttıran ve günlük hayatı kısıtlayacak derecede olmasına neden olan en önemli faktör reflüdür.
Reflünün yanı sıra mide fıtığının büyüklüğü de şikayetlerin artmasında etkili bir faktördür. Mide fıtığının büyük olması veya mide fıtığının reflüye neden olması gibi durumlarda doktorunuz uygun gördüyse yapılan inceleme ve tetkikler sonucunda cerrahi müdahale ile kesin bir çözüm sağlanabilir. Mide fıtığına cerrahi işlem uygulanıp uygulanmaması mide fıtığının büyüklüğü, reflünün derecesi ve yapılan tetkikler sonucunda belirlenir.
Kayma tipi mide fıtığı nedir?
Genellikle reflü ile bağlantılı olan kayma tipi mide fıtığı, en çok görülen mide fıtığı çeşitidir. Kayma tipi mide fıtığı, midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kayması durumudur.
Paraösefagal mide fıtığı nedir?
Kadınlarda daha çok görülen paraösefagal mide fıtığı, genel olarak bakıldığında kayma tipi mide fıtığına oranla daha az görülmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda mide göğüs boşluğu içine fıtıklaşmaktadır. Yaşamsal risk taşıyan paraösefagal mide fıtığı, mutlaka ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Mide fıtığı neden olur?
Mide fıtığının oluşumundaki en etkili unsur karın içinde oluşan basınçtır. Ancak karın içindeki basıncın artmasına neden olan birçok unsur bulunmaktadır. Karın içindeki basıncın artmasına neden olan unsurları sıralamak gerekirse; mide bulantısı, kusma, bağırsakların aşırı hareketli olması, uzun süreli öksürük, stres, ağır yük kaldırma, aşırı kilo ve gebelik olarak sıralanabilir.
Mide fıtığı çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Genellikle 55-60 yaş üzerindeki bireylerde görülen mide fıtığı, aynı zamanda reflü şikayeti olan kişilerin yaklaşık %40’ında görülmektedir. Gebelikten ağır yük kaldırmaya kadar birçok faktörün etkili olduğu mide fıtığının oluşumunda kişiden kişiye değişiklikler gözlemlenebilir. Mide fıtığının oluşumunda genetik faktörlerden söz etmenin mümkün olduğunu belirtebiliriz.
Mide fıtığı nasıl oluşur?
Mide fıtığının oluşmasında etkili rol oynayan unsurlar mide fıtığında sıkışma ataklarını tetiklediği gibi fıtığın büyümesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Mide fıtığının oluşmasında etkili olan kilo oranı aynı zamanda karın içindeki yağlanma mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle mide fıtığının oluşmasını kolaylaştıran başlıca faktörün kilo fazlalığı olduğunu söyleyebiliriz.
Mide fıtığına neden olan durumlardan bir diğeri ise hamilelik ve doğumdur. Doğumda ıkınmanın verdiği etki ile mide fıtığı oluşması söz konusu olabilir. Aynı zamanda sık sık kabız olan kişilerde mide fıtığı oluşma riski oldukça yüksektir. Kısacası karın içi basıncı arttıran her türlü durum, mide fıtığı oluşumunu tetiklemektedir.