Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Ameliyatı

Sinsice ilerleyen ve oldukça riskli bir kanser olan mide kanserinin nedenlerini, belirtilerini, evrelerini ve ameliyatını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Ameliyatı

Mide kanserinin her ne kadar görülme sıklığı azalsa da hala oldukça fazla rastlanan bir kanser türüdür. Erken teşhis sayesinde kısmen önlenebilen bu kanser türü modern teknoloji sayesinde tedavi edilebilmektedir. Bu içeriğimizde mide kanseri nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte mide kanseri hakkında bilinmesi gerekenler...

Mide Kanseri Nedir?

Mide Kanseri

Bütün kanserler arasında en çok karşılaşılan 4. kanser türü olan mide kanseri, midenin herhangi bir bölgesine yerleşebilir ve bölgede hızlıca yayılabilmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı mide mukozasında kötü huylu tümorlerin gelişmesi sonucu gerçekleşmektedir.

Ülkemizde de çok fazla rastlanan mide kanseri nedeniyle her yıl 800.000 kişi hayatını kaybediyor. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllardaki teknolojik gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilmektedir.

Mide Kanseri Nedenleri

Mide kanseri pek çok nedenden dolayı gelişebilmektedir. Sindirim sistemi organlarından herhangi bir parçasında gelişip yayılabilmektedir. Bu yüzden de sindirim sürecinde yer alan tüm organları etkiler. Mide kanserinin bazı nedenleri ise şunlardır;

1. Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Mide Kanseri

En önemli mide kanseri nedenidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları sizi mide kanserine sürükleyebilir. Mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış salamura sebzeler ve işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşmasına neden olabilmektedir. Mide kanserinden korunmanın en kolay yolu ise Akdeniz tipi beslenme tarzına geçiş yapmaktır. Organik ve taze meyve, sebze mide kanserine karşı etkili bir çözümdür.

2. Enfeksiyonlar

Mide Kanseri

Mide kanserine neden olan önemli bir faktör de enfeksiyonlardır. Mide kanseri vakalarının en az %65'inde H.plori enfeksiyonu görülmüştür. H.plori enfeksiyonu olgularının %2'si kadar mide kanseri görülme riski vardır.

3. Sigara ve Alkol

Mide Kanseri

Önlenebilir mide kanseri nedenlerinden biri de sigaradır. Özellikle alkol ile birlikte tüketildiğinde mide kanseri olma ihtimali artar. Sigara ve alkolden uzak durarak mide kanseri olma riski düşürülebilmektedir.

4. Genetik Faktörler

Mide Kanseri

Mide kanserinde diğer tüm kanserlerde olduğu gibi genetik faktörler önemlidir. Mide kanseri vakalarının %2'sinde genetik faktörler öne çıkmaktadır.

Mide Kanserinin Belirtileri

Mide Kanseri

Hastalığı erken evrede teşhis etmek çok önemlidir. Çeşitli sindirim bozuklukları, mide bölgesinde ağrı ve hazımsızlık şikayetlerini anlar anlamaz uzman bir doktor kontrolüne gidilmelidir. Çünkü mide kanserini erken tanılamak çok önemlidir.

Mide kanseri belirtileri hazımsızlık, midede yanma hissi, bulantı, az miktarda yemek yedikten sonra bile ortaya çıkan şişkinlik hissi, açıklanamayan kilo kaybı, yutma güçlüğü, kansızlık ve karın ya da mide bölgesindeki ağrıdır. Eğer bu belirtilerden birkaçını kendinizde görüyorsanız mutlaka uzman bir doktora görünün.

Mide Kanseri Çeşitleri

Mide Kanseri

Mide kanseri tanısı ile kanserin tipi belirlendikten sonra tedavisine karar verilir. En sık görülen mide kanseri türü adenokarsinomdur. Her mide kanserinin %95'i adenokarsinomdur. Mide kanserinin en çok görülen tipi mide astar bezi hücrelerinde başlar.

Skuamöz hücre kanseri, Adonokarsinom ile aynı şekilde tedavi edilmektedir. Mide astarını oluşturan bez, hücreler arasındaki cilt hücrelerinde başlar. Mide Lenfoması ise çok nadir görülen bir mide kanseridir ve diğerlerinden farklıdır.

GIST (Gastrointestinal Stromal Tümör), nadir olarak görülür. Bu mide kanseri iyi veya kötü huylu olabilir. Sindirim sistemi organlarını destekleyen bazı bağ dokusu hücrelerinde ve çoğunlukla midede görülür.

Nöroendokrin tümörde GIST gibi nadir görülür ve iyi ya da kötü huylu olabilir. Sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyür.

Mide Kanseri Evreleri

Mide Kanseri

Tüm kanser tiplerinde olduğu gibi mide kanserinde de evreler bulunuyor. Evrelere göre ise hastaların yaşam süresi ve tedavi şekli değişiyor. 1. evrede kanser, mukozadaki hücrelerin üst tabakasının altından fazla büyümemiştir. 2. evrede ise kanser üst hücre tabakasının altında büyümüştür ama ana kas tabakasına ulaşmamıştır.

3 evrede kanser midenin ana kas tabakası olmuştur. Her ne kadar yedi ya da daha fazla lenf noduna yayılmış olsa da mide dışına sızmamıştır. 4. ve son evrede ise kanserli hücreler midenin dışına yayılarak vücudun diğer organlarına yayılmıştır.

Mide Kanseri Tedavisi

Mide Kanseri

Kansere neden olan tümörün uygun şekilde çıkarılması tedavinin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süreci açısından çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü alınabilir.

Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni bir mide yapılır. Hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulmaktadır. Bazı hastalarda ise mide alındıktan sonra doktorun belirttiği şekilde ışın ya da ilaç tedavisi uygulanır.

Mide Kanseri Ameliyatı

Mide Kanseri

Yaklaşık 2-5 saat süren mide ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı veya tamamı alınır. Operasyon sırasında kanserli mide dokusu ile beraber etrafındaki lenf bezleri çıkartılır. Ameliyatın süresi ise yapılan işlemin zorluğuna göre 2 ile 5 saat arasında değişebilir. Bu ameliyat sayesinde mide kanseri tedavi edilebilir, kansere bağlı yeme bozukluğu ortadan kaldırılabilir ve sindirim sistemi rahatsızlıkları tedavi edilebilir. Böylece hastanın yaşam kalitesi artar.

Mide Kanserinden Korunma Yolları

Mide kanserinden korunmanın en önemlisi beslenme alışkanlıklarımızı sorgulamaktan geçmektedir. Kırmızı et, çay, tuzlu gıdalar, salamura besinler mide kanserini tetikleyen besinlerden öne çıkanlarıdır.

1. Mangalda Et Yapmayın

Mide Kanseri

Mide kanserinden korunma yollarından ilki mangalda et pişirmemektir. Çok sevilen bir yemek olsa da etin yanacak derecede pişmesi ve fazla tuz kullanılması etin kanserojen bir maddeye dönüşmesine neden olabilmektedir.

2. Aşırı Sıcak Çay İçmeyin

Mide Kanseri

Çay genelde sıcak olarak tüketilse de çok sıcak içilmesi durumunda mide üzerinde tahrişe neden olacaktır. Tahriş de mide kanserine yol açabildiğinden çok sıcak çay içmekten uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

3. Kirli Hava ve Sudan Uzak Durun

Mide Kanseri

Mide kanserinden korunmanın bir diğer yolu ise kirli hava ve sudan uzak durmaktır. İçtiğiniz sudaki çinko ve kurşun oranı mide kanserine neden olabilecek bir diğer faktörlerdendir. Hava kirliliği de kansere neden olan bir diğer etkendir.

4. C Vitamini Takviyesi Yapın

Mide Kanseri

Mide kanserine karşı en etkili önlem C vitamini içeren besinler tüketmektir. Bol miktarda C vitamini içeren besin tüketmek ve stresten uzak durmak mide kanserinden korunma açısından son derece önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavi YöntemleriTükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Yumurtalık Kanseri Ölümcül müdür?Gırtlak Kanseri Neden Olur?
Mesane Kanseri Belirtileri ve EvreleriLenfoma Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Pankreas Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?Prostat Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Rahim Kanseri Neden Olur? TedavisiYemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri olan biri ne kadar yaşar?

Mide kanseri olan birinin ne kadar yaşayacağı hastalığın evresine bağlıdır. Eğer kanser birinci evrede ise 5 yıllık sağ kalım oranı %70'dir. İkinci evrede ise sağ kalım oranı %32-45, üçüncü evrede %9-20, dördüncü ve son evrede 5 yıllık sağ kalım oranı %4'tür.

Mide tümörü öldürür mü?

Mide kanseri olan kişilerin ne yazık ki %80'ni hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden kendinizde kanser belirtilerini görüyorsanız bir an önce uzman bir doktora görünün. Çünkü erken teşhis ve tedavi yaşam süresini uzatmaktadır.

Mide kanserinde ölüm riski ne kadardır?

Mide kanserinde yıllık ölüm riskle yüz binde 12 kadardır. Tedavi başarısı hangi evrede başvurduğuna göre değişmekle beraber %54.5'ü lokal ileri, %34.4'ü metastatik, 11.2'si ise erken evrede başvurmaktadır.

Mide kanseri çabuk yayılır mı?

Mide kanseri oldukça agrasif ve hızlı yayılan kanser türlerinden birisidir. Bu nedenle belirtileri gösterdiğiniz anda erken teşhis edebilmek için doktora görünmelisiniz. Erken teşhis her kanser türünde olduğu gibi mide kanserinde de büyük önem taşıyor.

Mide kanseri zor mu?

Oldukça sinsi olan mide kanseri, tümör belli bir büyüklüğe gelmeden herhangi bir belirti vermiyor. Bu da çoğu zaman hastaların oldukça geç farkına varmasına neden oluyor. Şikayetler oluşmaya başladığında ne yazık ki hastalık ileri evrelere geçmiş oluyor. Bu yüzden de teşhis edildiğinde yapılacak müdahaleler oldukça sınırlı kalıyor.

Mide kanserinin en belirgin belirtisi nedir?

Mide kanserinin en önemli belirtisi geçmeyen hazımsızlık ve şişkinliktir. Ayrıca etli gıdalara karşı istemsizlik de mide kanserinin öne çıkan belirtileri arasındadır. İleri safhada ise bu belirtilere karın ağrısı, bulantı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik ve kilo kaybı eşlik etmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.