Migrene İyi Gelen Bitkiler, Yiyecekler ve Doğal Taşlar

Migren ağrılarını azaltan yağları, ilaçları, ağrı kesicileri, doğal taşları, bitkileri, yiyecekleri, içecekleri ve çayları içeriğimizde bulabilirsiniz.
Migrene İyi Gelen Bitkiler, Yiyecekler ve Doğal Taşlar

Migrene İyi Gelen Şeyler

Şiddetli ağrıların başladığı zamanlarda en çok migrene ne iyi gelir sorusunu sorarız. En büyük belirtisi şiddetli baş ağrısı olan migren, kişinin fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olabilir. Migrene iyi gelen şeyler bitkiler, yiyecekler, taşlar, ilaçlar, yağlar ve bazı hareketlerdir. Migreni geçirmek için bitkilerden papatyayı, yiyeceklerden zencefili, içeceklerden suyu, taşlardan kehribarı, ilaçlardan propranololu, yağlardan lavantayı, hareketlerden ise masaj yapmayı öneriyoruz.

Migrene İyi Gelen Bitkiler

migrene ne iyi gelir

Migreni geçiren bitkiler arasında aslan pençesi, papatya, lavanta, biberiye, melisa çayı, zencefil ve nane bulunuyor.

Yukarıda saymış olduğumuz bitkileri öğünlerinizde ya da öğünlerinizin yanında tüketebilirsiniz. Bu bitkiler migreninize iyi gelmekle beraber her türlü baş ve vücut ağrısını dindirmenize yardımcı olacaktır. Düzenli olarak bu bitkileri tüketmeniz durumunda migrene son verebilir ve hayatınızı ağrısız geçirebilirsiniz.

Migreni Azaltan Yiyecekler

migrene ne iyi gelir

Migrenden kurtulmanın yollarından birisi olan yiyeceklerde ise zencefil, sebze yemeği, haşlanmış yumurta, susam, ıspanak, kivi, elma ve armut öne çıkıyor.

Rahatlatıcı ve ağrı kesici özelliğe sahip olan bu yiyecekler, kısa süre içerisinde migreni geçirecektir. Anında etki göstererek her türlü ağrıyı kesen bu yiyeceklerden en çok tüketileni ise zencefildir.

Çoğu migren tedavisinde ilk tüketilen yiyeceklerden olan zencefil, düzenli tüketim durumunda migren ağrısını hayatınızdan çıkarıyor. Bu sebeple migreni azaltan yiyecekleri öğünlerinize eklemeyi unutmayın.

Migreni Geçiren Çaylar ve İçecekler

migrene ne iyi gelir

Migrene iyi gelen bitki çayları ve içecekler arasında su, melisa, ıhlamur, papatya, rezene ve ısırgan otu çayı bulunuyor.

Kısa süre içerisinde hazırlayabileceğiniz bu çayları tüketerek vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede de migren ağrılarınızın azalmasına destek olabilirsiniz. Düzenli olarak bu bitki çaylarını ve içecekleri tüketirseniz ise migren krizlerini daha az yaşamaya başlarsınız. Bu yüzden saymış olduğumuz bu içecekleri öğünlerinizde ya da sonrasında tüketmenizi öneriyoruz.

Migreni Azaltan Sebzeler ve Meyveler

Migrene İyi Gelen Besinler

Migren ağrısını hafifletecek meyveler ve sebzeler içerisinde zencefil, ıspanak, kereviz, avokado, kivi, elma, armut, havuç, salatalık, domates, patates, karalahana, karpuz, incir vardır.

Yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan birisi olan migreni bitirmek için sizlere bahsetmiş olduğumuz sebzeleri ve meyveleri bol bol tüketmelisiniz. Çekilmez baş ağrılarına dayanamıyorsanız içerisinde migren ağrısıyla baş edecek bileşenleri barındıran meyveler, sebzeler sofralarınızdan eksik olmamalıdır.

Migrene İyi Gelen Doğal Taşlar

migrene ne iyi gelir

Bazı taşlar bulunuyor ki migren gibi oldukça sancılı geçen ağrıyı durdurabiliyor. Bu taşlardan olan kehribar ve ametist migreni geçiren doğal taşlar arasında öne çıkıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz bu taşlar zihinsel farkındalığı arttırmaya yardımcı oluyor. Bu da strese bağlı olarak meydana gelen bedensel ağrıların hafiflemesini destekliyor. Hem aksesuar olarak güzel gözüken hem de sağlığınızı destekleyen bu ürünleri sık sık migren ağrısı yaşayan kişilere öneriyoruz. Bu da hayat kalitenizi arttırıyor.

Migreni Geçiren İlaçlar ve Ağrı Kesiciler

migrene ne iyi gelir

Migrene iyi gelen ilaçlar ve ağrı kesiciler Parol, propranolol, timolol nadolol, atenolol, metoprololdur. Triptanlar, ergotamin ve türevleri olarak özetleyebileceğimiz bu ilaçlar orta ve ağır şiddetteki migren ataklarında kullanılırlar.

Migren tedavisinde çok kullanılan bu ilaçlar, her türlü migren ağrısını geçirmeleriyle biliniyorlar. Bitkisel ve doğal yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda tercih edilen ilaçlar, doktor gözetiminde kısa süre içerisinde migreni tedavi etmektedir.

Ağrılarınızın çok şiddetli olduğu zamanlarda doktorunuzdan bu türdeki ilaçları istemelisiniz. Ağrının şiddetine ve özelliklerinize göre doktorunuz bu ilaçlar arasından seçim yapacaktır.

Migrene İyi Gelen Yağlar

migrene ne iyi gelir

Migren ağrılarını azaltan yağlar arasında lavanta, bergamot, papatya, adaçayı, okaliptüs, yasemin, limon otu, melisa, kırmızı mandalina, nane ve zencefil kökü yağı bulunuyor.

Saymış olduğumuz bu yağlardan birini ağrıyan bölgenize masaj yaparak sürdüğünüz takdirde migreniniz hafifleyecektir. Bu yağlar rahatlatıcı etkiye sahip olmaları sayesinde kısa süre içerisinde ağrınızı hafifletecektir. Ancak bu yağların etkilerinin sınırlı olduğunu söyleyelim. Migreni hayatınızdan tamamen çıkartmak istiyorsanız daha farklı yöntemler denemelisiniz.

Migreni Geçiren Hareketler

migrene ne iyi gelir

Migrene iyi gelen hareketler olarak baş ve şakak bölgelerine yağlar ile masaj yapma, derin nefes alma ve baş bölgesine soğuk uygulama yapmayı öneriyoruz.

Bu uygulamalar migreni azaltacağı gibi kısa süre içerisinde tüm ağrılarınızdan kurtulmanızı sağlar. Derin nefes alma uygulaması bu uygulamalar arasında en çok tercih edileni olsa da baş ve şakak bölgelerine bazı yağlar ile masaj yapma ise etkisi en yüksek olandır. Yukarıda saymış olduğumuz yağlar ile bu uygulamayı yaparsanız etkisini anında gösterecek ve migren ağrılarınızdan kurtulacaksınız.


İlginizi Çekebilir
Migreni Tetikleyen BesinlerBaş Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Migren nedir?

Migren kişide ataklar halinde oluşan baş ağrısıdır. Migren basit bir baş ağrısı değildir, nörolojik bir hastalıktır. Migren ağrısı bazen kişinin günlük yaşantısını etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Migrenin kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Migren, genellikle 40 yaşından önce görülür. Kişiyi günlük aktivitelerini yapamayacak kadar çok etkileyen rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği zaman migren atakları daha da uzun sürmeye başlar.

Migren çeşitleri nelerdir?

Migrenin çok fazla çeşidi vardır. Bunlardan ilk ikisi en çok görülen migren çeşitleridir. Bunlar basit ve klasik migren isimleriyle adlandırılmaktadır.

Basit migren, toplumumuzda %75 oranında görülen migren çeşididir. Basit migren genellikle kadınlarda görülür. Basit migren de tek veya çift taraflı baş ağrısı görülür. Klasik migren ise toplumumuzda %10'luk bir kesimde görülür. Ergenlik döneminde görülen klasik migrende başın tek tarafı ağrır ve ağrıya kusma da eklenir.

Migren belirtileri nelerdir?

Migren belirtileri beş evreye ayrılır. Bu evreler uyarıcı belirtiler, Auro dönemi, baş ağrısı dönemi, ağrının geçmesi dönemi ve iyileşme dönemidir. Uyarıcı belirtiler döneminde yorgunluk, ışıktan ve sesten rahatsız olma, kaslarda ağrı, mide bulantısı, kabızlık, ishal, susuzluk, huzursuzluk ve üzüntü gibi etkiler görülür.

Auro dönemi migren ağrısı başlamadan 20 dakika önce görülen dönemdir. Tek taraflı görmede sıkıntı, kör nokta, ışık çakması, kollarda ve bacaklarda karıncalanma, uyuşma oluşur. Aura dönemindeki tüm belirtiler baş ağrısından hemen önce görülür.

Baş ağrısı dönemi 72 saat kadar süren bir dönemdir. Başın bir tarafında zonklayıcı ağrı görülür. Bazı kişilerde başın iki tarafında da görülebilir. Baş ağrısının yanında bulantı, kusma gibi şikayetler de ortaya çıkar.

Ağrının geçme döneminde migren etkilerinin hafiflemesini uyuyarak sağlayabilirsiniz. Ağrının geçme yöntemi kişiden kişiye değişir. Bazı hastalara ilaç tedavisi gerekli olabilir. Bazı migren hastaları ise hiçbir şey yapmaz, atağın geçmesini beklerler.

İyileşme döneminde ise atak bittikten, iyileştikten sonra kendinizi çok yorgun hissedersiniz. Baş ağrısı geçtikten sonra bazı hastalar kendilerini çok enerjik hissedebilirler. Kişiden kişiye bu dönemde görülen etki değişmektedir.

Migreni tetikleyen faktörler nelerdir?

Migreni tetikleyen faktörleri, duygusal, fiziksel, beslenme, çevresel ve diğer migren tetikleyicileri olarak 5 faktöre bölebiliriz.

Duygusal tetikleyicilerde stres, kaygı, gerginlik, şok, depresyon ve heyecanlanma görülür. Fiziksel tetikleyicilerde yorgunluk, uykusuzluk, artan çalışma saatleri, yanlış duruş, boyun ve omuz ağrısı, uzun süren seyahatler ve düşük kan şekeri yer alıyor.

Beslenme tetikleyicileri arasında ise az kalorili beslenmek, susuz kalma, öğün erteleme ve düzensiz yemek yeme, alkol, bazı yiyecekler, fermente gıdalar, fıstık ezmesi, turşu çeşitleri, kafeinli içecekler, çikolata ve peynir gibi gıdalar bulunuyor.

Parlak ışık, yanan sönen bilgisayar ekranı, gürültülü bir ortam, havanın çok soğuk olması, nem dengesi değişikliği, güçlü koku ve hava kirliliği ise çevresel tetikleyiciler arasında yer alıyor.

Migreni tetikleyen diğer faktörler ise doğum kontrol hapı, alkol, oruç, öğün atlama, hormon tedavisi, yüksek tansiyon, alerji ve menopozdur.

Migren ağrısı olan ne zaman doktora gitmeli?

Aniden baş ağrısı görülürse, ateş, boyun ağrısı, nöbet, çift görme, konuşma bozukluğu varsa ve ani hareketler sonrasında ağrı artıyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Migren tedavisi nasıl olur?

Migren tedavisinde sizlere tavsiyemiz ağrı kesicilere çok fazla bulaşmamanızdır. Her ağrıda ağrı kesici alırsanız bir sonraki ağrıda da yine vücut ağrı kesici isteyecektir ve her defasında daha da fazla istek meydana gelecektir. Bunun için doğal yollar ile migren tedavisi yapılması daha doğrudur. Migren tedavisinde en önemli unsurların başında uyku düzeni gelmektedir. Eğer kişinin uyku düzenin de düzensizlikler varsa migren tetikleyici olabilmektedir. Hafif düzeyde yapılabilecek bir spor, migren tedavisinde her daim etkili olacaktır. Yürüyün, bisiklete binin imkanınız varsa yüzün. Spor sayesinde vücut stresten arınacak ve baş ağrısını tetikleyecek sinir hareketlerini ortadan kaldıracaktır.

Migren tedavisi evde nasıl yapılır?

Migren ağrısını bir nebze de olsun azaltabilmek için kaslarınızın rahatlamasını sağlayın, uykunuzu alın, istirahat edin ve migren günlüğü tutun. Bu yöntemleri uygularsınız migrenden kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Migren kimlerde görülebilir?

Ailesinde migren sorunu olan kişiler risk grubunda yer alırken, migren problemi kadınlarda daha sık görülmektedir. Migrenin görülme sıklığını cinsiyete göre belirtecek olursak; kadınlarda %18, erkeklerde ise %6 sıklıkla görülmektedir. Kötü koku, ışık, yorgunluk, stres ve üzüntü gibi etkenlerin tetiklediği migren atakları, birçok kişide ayda 4-5 kez tekrarlanmaktadır.

Migren ne kadar sürer?

Toplumumuzun büyük çoğunluğunun kabusu haline gelen migren, saatlerce sürebileceği gibi 2-3 gün boyunca da devam edebilir. Ağrının şiddetiyle psikolojik açıdan olumsuz yönde etkileyen migren, ileri safhalarda intihara sürükleyebilecek nitelikte olabilmektedir.

Migren ağrıları nerede başlar?

Ağrının yoğunlaştığı bölüme göre çeşitlere ayrılan migren; alın migreni, şakak migreni, ense migreni ve burun migreni olan 4 başlıkta sıralanabilir. Ataklar şeklinde meydana gelen migren, her seferinde hastanın yaklaşık 6-7 gününü etkileyebilecek nitelikte gerçekleşmektedir.

Migren ameliyatı nasıl yapılır?

Migren ataklarını tetikleyici bölgelerin ense, alın, şakak ve burun bölgeleri olduğu belirtilmiştir. Bu bölgeler ameliyat bölgeleri olarak nitelendirilirken hastada meydana gelen ağrının nerede yoğunlaştığı oldukça önemlidir.

Uluslararası geçerliliği bulunan migren ameliyatı, endeskopik işlemle uygulanmaktadır. Saç derisinde 1 cm kesik açılarak kamera yardımıyla hedeflenen sinirlere ulaşılarak yapılmaktadır. Zarar görmüş, sıkışmış veya işlevini yitirmiş sinirler onarılarak migren ağrılarının son bulması amaçlanmaktadır.

Bilindiği üzere sinirler, beynimize ağrı gibi çeşitli bildirimleri iletme görevine sahiptirler. Beyne ağrı hissini ileten sinirlerin hasar görmesi veya sıkışması durumunda baş ağrısı meydana gelmektedir. Migren ameliyatı ile migren ağrılarına neden olan asıl bölge tespit edilir ve bu bölgedeki sinir onarılır.

Kimler migren ameliyatı olabilir?

Kişinin migren ameliyatı olabilmesi için atakların ayda 4-5 kez tekrar ediyor olması ve hayatının büyük bir kısmını kısıtlıyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda 2 yıllık bir migren hastasının ameliyat kategorisinde olmadığı da ayrıca belirtilmektedir. Hastanın düzenli olarak takipte tutularak uygulanan tedavilerden olumsuz bir sonuç alınması ameliyat olasılığını yükseltebilir. Ancak uzmanlar ameliyatı son çare olarak görmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Migren ameliyatının başarı oranı nedir?

Amerika’da bulunan bir yöntem olan migren ameliyatı, detaylı araştırmalar sonucunda onaylanmış ve kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Araştırma sürecinde 100 migren hastası üzerinde denenmiş ve 5 yıl boyunca migren atakları gözlenmemiştir. Bu nedenle %98-99 oranında bir başarı oranına sahip olduğu söylenen migren ameliyatı, günümüzde Türkiye’de de uygulanmaktadır.

Ameliyat izi belli olur mu?

1 cm kesikler açılarak uygulanan endeskopik işlemde uygulama sonrasında herhangi bir ameliyat veya dikiş izi kalmamaktadır. Plastik cerrahi tarafından uygulanan migren ameliyatları doktorların bu konudaki uzmanlıkları sayesinde sonrasında herhangi bir iz kalmayacak şekilde tamamlanmaktadır.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

Birçok ameliyata kıyasla herhangi bir riski olmadığı belirtilen migren ameliyatında başarı oranı oldukça yüksektir. ameliyatın işlevine bağlı risk veya yan etki bulunmaksızın bunun bir beyin ameliyatı olmadığı belirtilmektedir. Yalnızca deri altından yapılan bir işlem olan migren ameliyatında anesteziye bağlı komplikasyonlar veya yara yeri enfeksiyonu söz konusu olabilir.

Botoks ile migren ameliyatı arasındaki fark nedir?

Yaklaşık 20 yıldır kullanılan botoks uygulaması FDA (Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı) onayı almış bir işlemdir. Son zamanlarda migren tedavisinde de kullanılmaya başlanılan botoks uygulaması, birçok soru işaretini de beraberinde getirmektedir. Bu sorulardan en çok sorulanı cevaplamak gerekirse; botoks, migren sorununa karşı kalıcı bir çözüm değildir. Geçici bir çözüm olan botoks uygulaması 3-4 ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.