Mikozis Fungoides Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Deri lenfoması hastalıklarından birisi olan mikozis fungoidesin nedenlerini, belirtilerini, evrelerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Mikozis Fungoides Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oldukça nadir görülen hastalıklardan birisi olan mikozis fungoides, çoğu zaman fazla probleme neden olmasa da tedavisi bir an önce yapılması gereken rahatsızlıklardandır. Bu yüzden içeriğimizde mikozis fungoides ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

İşte mikozis fungoides hakkında her şey...

Mikozis Fungoides Nedir?

Mikozis Fungoides

Lenf dokusunda, vücuttaki diğer dokular gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve denetimsiz olarak çoğalan hastalıklar oluşabilmektedir. Lenf dokusunda meydana gelen bu tür hastalıklar genel olarak lenfoma olarak adlandırılmaktadır. Deride bulunan lenf dokusundaki bu tür hastalıklara ise deri lenfoması denilmektedir.

Deri lenfomaları, lenf dokusunun iki temel hücresi T ve B lenfositlerden dolayı çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Deri lenfomalarının neredeyse yarısını T lenfosit hücrelerinden kaynaklanan Mikosiz fungoides oluşturur. Araştırmalara göre bu tür rahatsızlıklar oldukça nadir olarak görülmektedir. Yıllık görülme sayısı 100.000'de 0.5-1 olarak tahmin edilmektedir.

Mikozis Fungoides Neden Olur?

Mikozis Fungoides

Mikozis fungoides hastalığı her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmektedir. Ancak hastalığın tam olarak nedeni hala bulunamamıştır. Araştırmalar sonucunda kronik, antijenik uyarı, retrovirüsler ve karsinojen maddelere uzun süre temas etmenin, hastalığın oluşumunda etkili olduğu ifade edilmektedir.

Mikozis Fungoidesin Evreleri

Genel olarak mikozis fungoidesin klasik şekli "Alibert-Bazin tipi Klasik MF"dir. Bu tip mikozis fungoideste farklı 3 klinik evre bulunmaktadır. Bunlar premikozik, mikozik ve tümör evreleridir.

Premikozik Evre

Mikozis Fungoides

Premikozik evrede deride çeşitli büyüklüklerde anormallikler ile karşılaşılmaktadır. Deri hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak muayene ve biyopsi sonucunda tam teşhis konulabilmektedir.

İnfiltre Plak Evresi (Mikozik Evre)

Mikozis Fungoides

Bu evrede ise deride çeşitli anormallikler görülebilmektedir. Bu anormallikler kırmızı-kahverengi plak şeklinde oluşarak göze çarpar. Ayrıca bu evredeki yaşanan durumlar mantar hastalığı ile karıştırılabilir. Bu nedenle dikkat etmek ve derhal bir doktora başvurmak gerekmektedir. Hastalığın tam tanısının konulmasında biyopsi en önemli tetkiktir.

Tümör Evresi

Mikozis Fungoides

Tümör evresinde daha önce görülen belirtilerin üzerinde doğrudan tümörlere rastlanabilmektedir. Bu belirtiler kırmızı-kahverengi veya mavimsi kırmızı renkte ve çok sayıda hızla ülserleşmeye eğilimli belirtilerdir. Tanı yine biyopsiyle konulmaktadır.

Mikozis fungoides hastalığı deri dışında bazı dokulara da tutunabilmektedir. Mikozis fungoidesin tutunabileceği dokular lenf düğümleri, kemik iliği, dalak, karaciğer ve akciğer olabilir. Bu yüzden dikkatli olmak gerekiyor.

Mikozis Fungoides Belirtileri Nelerdir?

Mikozis Fungoides

Mikozis fungoides hastalığının belirtileri evrelerine göre değişebilmektedir. Genel olarak görülen belirtileri ise kızarıklık, kaşıntı, egzama ya da mantara benzeyen yama tarzı deri döküntüleri ve deride kırmızımsı-kahverengi plaklardır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilere sahipseniz bir an önce doktora başvurmanız gerekiyor. Doktor ilk olarak hastalığın hangi evrede olduğunu tespit edecektir. Daha sonra da tedavi sürecini süratle başlatacaktır.

Mikozis Fungoides Teşhisi Nasıl Konulur?

Mikozis Fungoides

Mikozis fungoides hastalığının tam teşhisinin konulabilmesi için belirtiler görülür görülmez doktora başvurmak gerekmektedir. Hastanın öyküsü ve muayenesi yapıldıktan sonra doktor tarafından biyopsi istenmektedir.

Hastalığın her aşamasında, tam tanının konulabilmesi için biyopsi sonucu çok önemlidir. Biyopsinin sonucuna göre hastalığın tanısı koyulabilmektedir. Ayrıca hastalığın hangi evrede olduğu da tespit edilerek tedaviye geçilecektir.

Mikozis Fungoides Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mikozis Fungoides

Mikozis fungoides tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi için birçok farklı yöntemden yararlanılabilmektedir. Hastanın durumuna ve hastalığın evresine göre tedavi şekli belirlenmektedir.

Genel olarak tedavi için uygulanan yöntemler yerel steroidli ilaçlar, UvA ya da UvB fototerapi, ışın tedavisi (radyoterapi), sistemik kemoterapi, interferon tedavi ve retinoik asit tedavisidir. Bu yöntemler sayesinde mikozis fungoides hastalığından kurtulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kızıl Hastalığı Nedir?Saçkıran Nedenleri ve Tedavisi
Et Beni Nedenleri ve TedavisiZona Nedir?

Mikozis Fungoides kanser mi?

Mikozis Fungoides başlangıç aşamasında düşük dereceli bir amignite olan ancak tümör ilerlediğinde oldukça agresif olan nadir bir kanser türüdür. Bu hastalık ilk olarak deride ortaya çıkan lenfoma çeşitlerinden birisidir.

Mikozis Fungoides kronik hastalık mıdır?

Bir tür deri lenfoması olan Mikozis Fungoides, kronik seyirli bir hastalıktır. Çoğu zaman hastalarda ciddi problemlere neden olmayan bu hastalık, şiddetine göre farklı etkilerde bulunmaktadır.

Mikozis Fungoides hangi doktora gidilir?

Bu hastalığın tedavisi için Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümüne başvurmanız gerekiyor. Alanında uzman bir doktor teşhis ve tedavi sürecini süratle başlatacaktır.

Mikozis Fungoides bulaşıcı mıdır?

Mikozis Fungoides bir enfeksiyon hastalığı değildir. Dolayısıyla bu hastalığın bulaşıcı etkisi yoktur ve kişiden kişiye geçmez.

Mikozis Fungoides MF nedir?

Bu hastalık kan dolaşımında bulunan, vücudun bağışıklık sisteminde görevli olan hücrelerin işlevinin dışına çıkarak deriye geçmesiyle oluşmaktadır. Lenfoma grubundaki hastalıklardan birisi olan Mikozis Fungoides aynı zamanda kan hastalıkları arasındadır.

Mikozis Fungoides iyileşir mi?

Mikozis Fungoides hastalığı da iyileşebilecek bir rahatsızlıktır. Tek yapılması gereken hastalığı erken fark edip, bir an önce tedaviyi olmaktır. Alanında uzman bir doktor hastalığın tedavi sürecini başarıyla yönetecektir.

MF hastalığı nasıl geçer?

Deri lenfoması hastalığını geçirmek istiyorsanız erken ve sınırlı lezyon kremlerle tedavi olmanız gerekiyor. Bunun dışında ışık tedavileri ve interferon, retinoik asit gibi tablet ya da iğne şeklindeki ilaçlar da reçete edilebilir.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum