Mitomani Hastalığı Nedir? Mitomani Belirtileri ve Tedavisi

Gün geçtikçe toplumda hızla artmaya devam eden mitomani hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Mitomani Hastalığı Nedir? Mitomani Belirtileri ve Tedavisi

Kişinin herhangi bir kazanç sağlamasa da yalan söylemesine neden olan mitomani hastalığı, çoğu zaman kişinin çocukluğunda maruz kaldığı şeyler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu içeriğimizde mitomani hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda mitomani nedir, ne demek, nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte mitomani hastalığı hakkında her şey...

Mitomani Hastalığı Nedir?

mitomani

Mitomani hastalığı yani toplumda bilinen adıyla yalan söyleme hastalığı, kişinin sürekli olarak herhangi bir çıkar gözetmeden yalan söylemesidir. Hiçbir durum yokken birden yalan söyleme ihtiyacı duyan kişi, hastalığın ilerlemesi ile söylediği tüm yalanlara kendisinin de inanmasına neden olur.

İleri düzeylere taşınan mitomani hastalığı kişinin elinde olmadan gerçekleşen ve yalan söylediğini kendi bile fark etmeyen bir davranış bozukluğu hastalığıdır. Birçok nedene sahip olan bu hastalık, gerekli tedavinin yapılmadığı zaman ilerleyerek oldukça büyük problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden gerekli tedavinin bir an önce yapılması gerekiyor.

Mitomani Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

mitomani

Mitomani hastalığının anlaşılması için birçok belirti bulunuyor. Bu belirtiler yalan söylemekten haz duyma, yalan söylemekte ısrarcı olma, yalanlarından dolayı pişmanlık duymama, yalanlarının ortaya çıkması durumunda aşırı agresif ve alıngan tavırlar sergileme, söylediği yalanlara kendisinin de inanması, yalanlar arasında kurgusal bütünlük bulunmaması ve yalan söylerken herhangi bir kazanç elde etmemesine rağmen yalan söylemesidir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler mitomani hastalarında görülmektedir. Eğer sizde ya da çevrenizdeki kişilerde bu tarz belirtiler görüyorsanız onlarla konuşmanız gerekmektedir. Ancak bu konuşmayı gerçekleştirmeden önce mutlaka uzman bir doktordan bu kişiye nasıl davranmanız gerektiği hakkında bilgi alın.

Mitomani Hastalığı Neden Olur?

mitomani

Mitomani hastalığının ortaya çıkmasında birçok faktör rol oynamaktadır. Bunlar arasında en çok çocukluk döneminde çevresindeki insanların yalan söylemesi, bilinç altına yerleşen çocukluk travmaları, aşağılanmaktan korkma, birileri tarafından onaylanma isteği ve doğru söylediği zamanlar sözüne inanılmaması gibi durumlar hastalığı tetiklemektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz sebepler mitomani hastalığının ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple bu rahatsızlığa sahip olan kişilere kendinizi yakın hissettirmeniz gerekiyor. Böylece bu kişiler size yalan söylemeye gerek duymayacaktır. Bu sayede gerekli tedaviyi olması gerektiğine onu inandırabilirsiniz.

Mitomani Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

mitomani

Mitomani hastalığı, tedavisi olan psikolojik bir hastalıktır. Kişinin tedaviden olumlu sonuç alması için her şeyden önce ailenin ve diğer yakınlarının etkisi vardır. Aile ve yakınlardan sonra ise doktorun izleyeceği doğru yol ile mitomani hastalığı atlatılabiliyor.

Psikologlar tarafından yönetilen bu tedavide ilk olarak kişinin psikolojik durumunun teşhis edilmesi gerekiyor. Daha sonra teşhise göre ilaç ya da psikoterapi yöntemlerinden birisi tercih edilir. Her iki yöntemde de kişinin yalancı olduğu yüzüne söylenmez. Sadece bir rahatsızlığa sahip olduğu konusunda ikna edilir. Bu sayede tedavinin ilk seansında bile büyük bir ilerleme kaydedilir.

Mitomani Hastasının Ailesinin ve Yakınlarının Yapması Gerekenler

mitomani

Mitomani hastalığı, her şeyden önce hastanın kendisinde biten bir durumdur. Bu bakımdan öncelikle kişinin mitomani hastası olduğuna ikna edilmesi gerekiyor. Ancak bu, hastaya karşı sinirli ve kırıcı bir tavırla asla söylenmemeli. Onu anlayışla karşılamalı ve sakin bir şekilde yapılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Piromani Hastalığı Nedir?Kleptomani Belirtileri ve Tedavisi
Nevroz Hastalığının Nedenleri ve TedavisiAleksitimi Nedir?

Mitomani tedavi edilmezse ne olur?

Oldukça ciddi bir ruhsal hastalık olan mitomani, tedavi edilmediği takdirde ileri derecede kişilik bozukluğuna ya da şizofreniye dönüşebilmektedir. Bu yüzden hastanın gerekli tedaviyi olmak için ikna edilmesi ve tedavi sürecinde onun yanında olunması gerekiyor.

Mitomani olan biri ne yapar?

Mitomani hastalığına sahip olan kişiler sürekli olarak yalan söylemektedir. Bu kişiler her ne kadar yalan söylemeyeceğine dair söz verseler bile bu sözlerini tutamazlar. Mitoman kişiler sürekli olarak hayali senaryolar, olaylar ve kişiler uydurur. Daha sonra da uydurduğu bu yalanlara kendileri de inanır.

Mitomani ne anlama geliyor?

Patolojik yalan olarak da bilinen mitomani, yunanca da muthos ve latince mania kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Bu hastalığa sahip olan kişiler sürekli olarak yalan söylerler.

Mitomani hastalığı kimlerde görülür?

Bu rahatsızlık çoğu zaman çocukluğunda fiziksel, ruhsal ya da cinsel istismara uğrayan, ebeveynleri sürekli olarak yalan söyleyen ve kişilik bozukluğu olan kişilerde görülür.

Mitomani düzelir mi?

Mitomani hastası olan kişiler durumunun bilincinde değildir. Bu yüzden de tedaviyi reddetmektedirler. Yakın çevresinin bu kişileri ikna etmesi gerekiyor. Eğer ikna edilirse ve gerekli tedaviyi uzman eşliğinde olursa bu hastalık da düzelir.

Mitomani olan birine nasıl davranmalı?

Mitomani hastalığının tedavisi hasta olan kişide bitmektedir. Bu yüzden kişiye anlayışla yaklaşmalı ve onun mitoman olduğu konusunda dikkat edilmelidir. Fakat bu ikna çabaları esnasında hastaya agresif ve kırıcı bir şekilde davranılmamalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.