Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi

Bünyesinde iki farklı hastalığı barındıran mitral kapak hastalıklarının nedenlerini, belirtilerini ve tedavilerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi

Kalbimizde oldukça önemli görevi olan ve hasar gördüğünde ciddi problemler yaşamamıza sebebiyet veren mitral kapak hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda mitral kapak hastalıklarıyla ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

İşte mitral kapak hastalıkları hakkında her şey...

Mitral Kapak Hastalıkları Nedir?

Mitral Kapak Hastalıkları

Mitral kapak, kalbin sol kulakçık ve karıncığı arasında yer almaktadır. 2 yaprakçığı bulunan bu kapağın kanın geriye kaçmasını engelleyen yapısı bulunmaktadır. Mitral kapak alanın küçülmesi ve bu nedenle kapakların hasar görmesi mitral kapak hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Hastalık yavaşça oluşur ve gelişim gösterir.

Mitral kapak hastalıkları kişinin hayatını olumsuz etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Aynı zamanda daha sonraki yıllarda farklı hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir.

Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir?

Mitral kapak hastalıkları iki farklı hastalık olarak görülür. Bunlar mitral kapak yetmezliği ve mitral kapak darlığıdır. Oluşan hastalıklar farklı durumlarla belirtiler vermektedir. Bu sayede de kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

1. Mitral Kapak Yetmezliği

Mitral Kapak Hastalıkları

Mitral kapak yetmezliği, mitral kapağın tam olarak kapanamaması nedeniyle meydana gelmektedir. Hastalık uzun süreli bir hastalıktır. Hatta kronik ilerleyici kalp hastalığı olarak da bilinmektedir. Mitral kapağın kapanmaması ile kalbin kasıldığı sırada kalbin sol karıncığına kan geri kaçar. Bu da ciddi problemlere neden olur.

İlginizi Çekebilir
Mitral Yetmezlik Belirtileri ve Tedavisi

2. Mitral Kapak Darlığı

Mitral Kapak Hastalıkları

Mitral kapak, sol kulakçığı ve sol karıncıkla birleştirmektedir. Kapakçıkların sertleşmesi ve kapak ağzının azalması sebebiyle kanın sol kulakçıktan sol karıncığa geçmesinde zorluklar oluşur. Mitral kapaklar normal olarak 4 - 6 cm2'dir. Mitral kapaklar, 2,5 cm2'nin altına düştüğü durumlarda mitral kapak darlığı oluşur.

Mitral Kapak Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Mitral Kapak Hastalıkları

Mitral kapak hastalıkları, mitral kapak yetmezliği ve mitral kapak olarak iki farklı şekilde görülmektedir. Kişide görülen rahatsızlıklar, farklı hastalıklar olsa dahi şikayetlerinde benzerlik yaşanır. Her iki hastalıkta oluşan şikayetler ve belirtiler genellikle aynı şekilde seyreder.

Mitral kapak yetmezlik, mitral kapak darlığına göre daha az belirti vermektedir. Genel olarak yorgunluk, bitkinlik ve nefes darlığı belirtileriyle karşımıza çıkar. Mitral kapak darlığında ise bunların yanında daha farklı belirtiler de bulunmaktadır. Bunlar ateş, ritim bozukluğu, çarpıntı ve kanlı balgamdır.

Mitral Kapak Hastalıkları Nedenleri

Mitral Kapak Hastalıkları

Mitral kapak darlığı ve mitral kapak yetmezliği hastalıkların oluşma nedenleri genellikle farklı etkenlerden kaynaklanmaktadır. Mitral darlığın nedenleri çocukluk döneminde geçirilen akut romatizmal ateş yani eklemleri ve kalbi etkileyen romatizmal hastalıktır.

Çocukluk döneminde gelişen bu durum daha sonraki yıllarda ise kalp kapak hastalıklarına neden olmaktadır. Mitral kapak darlığı oluşturan diğer nedenler ise pıhtı ve tümörlerdir. Pıhtı ve tümörler mitral kapak darlığın oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Mitral kapak yetmezliği ise romatizmal kalp hastalığı, mitral kapağın sol kulakçığa sarkması, daha önceden geçirilmiş kalp iltihabı, kalp krizi, kalp büyümesi ve bağ dokusu yetmezliği yüzünden oluşmaktadır.

Mitral Kapak Hastalıkları Teşhisi

Mitral Kapak Hastalıkları

Mitral kapak hastalıklarının teşhisinde ilk olarak hastanın şikayetleri dinlenmektedir. Hastaların şikayetleri ile hastalığın belirtileri karşılaştırılmaktadır. Bu şekilde mitral kapak hastalığı saptanmaktadır.

Mitral yetmezlik durumunda kesin teşhis için ekokardiyografi, akciğer filmi ve EKG yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler sonrasında kesin tanı konulmaktadır. Mitral darlığı için ise ekokardiyografi ve kalp angiografi yöntemleri kullanılmaktadır. Kalp angiografi genellikle cerrahi müdahale gerektiği esnada kullanılır.

Mitral Kapak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Mitral Kapak Hastalıkları

Mitral kapak hastalıklarında erken teşhis ve tedavi önemlidir. Kişiler şikayetleri sonrasında doktora başvurmalıdır. Tedaviye geç kalınırsa daha farklı hastalıklar da meydana gelmektedir. Bu yüzden de tedavi süresi daha da uzamaktadır.

Mitral kapak hastalıklarında farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tedavi yöntemleri uzman doktor tarafından belirlenmektedir. Tedavi yöntemini seçerken hastanın durumu, hastalığın derecesi ve hastalığın nedeni büyük önem taşımaktadır.

Mitral Kapak Hastalıkları

Tedavide kalp iltihabı, gelişen ritim bozuklukları ve pıhtı gelişimi gibi durumların engellenmesi sağlanmaktadır. Mitral kapak darlığı tedavisinde penisilin iğne kullanılmaktadır. Tedavide mitral balon genişletme yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemde bölgesel uyuşturma yapılarak, kasıktan telin sokulması ile telin ucundaki balonla angiografi ile beraber darlık genişletilmektedir.

Mitral kapakta bozukluklar var ise cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Hastaya metal kapak ya da başka bir canlıdan alınmış kapak takılmaktadır. Uzman doktorlar tarafından uygulanan ameliyat sonrasında kalbiniz eskisi gibi çalışmaya başlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kalp Spazmı Nedenleri ve BelirtileriKalp Yetmezliği Nedir?
Kronik Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir?Kardiyomiyopati Belirtileri ve Tedavisi
Kalp Büyümesi Neden Olur?İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

Mitral kapak ne demek?

Kalbin sol atriyumu ve sol ventrikülü arasında bulunan kapak mitral kapaktır. İki yaprakçıktan oluşan bu kapak, kanın geri kaçmasını engellediği için büyük öneme sahiptir. Bu kapakta yaşanan herhangi bir sorun kanın yanlış yere gitmesine sebebiyet verir ve ciddi problemlere neden olur.

Mitral kapak hastalıkları tehlikeli mi?

Mitral kapaktaki yetmezlik veya darlık problemlerinin bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde kan akciğerde birikir ve akciğer tansiyonu yükselir. Bu da kalp yetmezliğine neden olur ve hayati tehlike oluşturur.

Mitral kapak iyileşir mi?

Mitral kapak hastalıklarında kalp kapakçığı değişiminden ziyada ilk olarak kapak tamiri tedavisi tercih edilmektedir. Ancak hastanın mitral kapakçığındaki hasar çok yüksekse kapak değişimi yapılması gerekebilir.

Mitral kapak yetmezliği kimlerde görülür?

Mitral kapak yetmezliği hastalığı genellikle kalıtsal olarak aktarılmaktadır. Dolayısıyla ailesinde bu hastalığa sahip olan bireylerde mitral kapak yetmezliği ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Kadınlarda görülme olasılığı ise daha yüksektir.

Kalp kapağında kaçak olanlar nelere dikkat etmelidirler?

Kalp kapağı ve kroner kalp hastalarının güneşin dik olarak geldiği zaman dilimlerinde dışarıda olmaması gerekiyor. Günün en sıcak zamanı olan 11.00 - 15.00 saatleri arasında bu kişilerin kapalı bir alanda bulunması ve spor yapmamaları büyük önem taşıyor.

Mitral kapak ameliyatı riskli mi?

Her ameliyatta olduğu gibi mitral kapak ameliyatında da birtakım riskler bulunmaktadır. Mitral kapak ameliyatında görülebilecek riskler solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, anesteziye bağlı reaksiyonlar, kalp krizi ve ölümdür.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum