Morton Nöroma Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ayak sinirlerinde gelişen iyi huylu bir tümör olan morton nöromanın nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Morton Nöroma Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülen morton nöroma, genellikle bir travma ya da aşırı basınç sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu içeriğimizde morton nöroma hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda morton nöroma nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir, hangi egzersizler yapılır, tedavisi ve ameliyatı nasıl olur gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte morton nöroma hakkında tüm bilinenler...

Morton Nöroma Nedir?

Morton Nöroma

Ayak parmakları arasından geçen sinirin sıkışması olarak tanımlanan morton nörona, sıklıkla 3. ve 4. tarak kemikleri arasındaki sinirin kalınlaşmasıdır. Yere basma sırasında ayağın belli bölgeleri daha fazla yük taşırken bazı bölgeleri daha az yük taşımaktadır.

Bu sistemde meydana gelen bazı değişiklikler anatomik yapının zarar görmesine neden olur. Bu zarar sonucunda ortaya çıkan şikayetlerin başında ise morton nöroma gelmektedir. Ayak tarağında sürekli olarak ağrı oluşmasına sebebiyet veren morton nöroma aynı zamanda bir bilye üzerinde yürüyormuş hissi yaratır.

Morton Nöroma Neden Olur?

Morton Nöroma

Morton nöromanın kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte bazı unsurların tetiklediği ifade edilmektedir. Bazı anatomik bozukluklar, yanlış ayakkabı kullanımı, sert zemin üzerinde sıçrama hareketi yapmak, obezite, halluks valgus hastalığı, düz taban ya da kavisli tabanlarda bu rahatsızlık daha çok oluşmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden morton nöroma rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Ana nedeni baskı uygulayan yükün fazla olması olan morton nöroma, bu sebeple çoğu zaman sıkıştırmanın ortadan kaldırılmasıyla iyileşiyor.

Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir?

Morton Nöroma

Morton nöroma hastalığının temel belirtisi ortaya çıkan ağrıdır. Bunun dışında ayaklarda yanma ve elektriklenme, parmaklarda uyuşma ve kramp, ayak altında rahatsızlık ve kilitlenme hissi, ayak içinde bir şey varmış hissi, kapalı ayakkabı giyilmesi durumunda sıkışma hissi, ayakkabıyı çıkarma durumunda hissedilen rahatlama ve yürürken hissedilen huzursuzluk rahatsızlığın diğer belirtileridir.

Saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız ve nedenlere de sahipseniz doktora görünmenizi öneriyoruz. Alanında uzman bir Ortopedi ya da Travmatoloji doktoru tedavi sürecini başlatacaktır.

Morton Nöroma Tedavisi

Morton Nöroma

Morton nöromanın tanısı genellikle fizik muayene ile konulmaktadır. Fizik muayene sırasında 3. ve 4. tarak kemiklerinin arasının sıkıştırılması ile ağrı daha da şiddetlenmektedir. Ancak şüpheli bir durum söz konusu ise kesin tanının konması için MR tetkiki istenebilir.

Morton nöroma tedavisinde öncelikle hastanın rahat ayakkabı kullanımını tercih etmesi önerilmektedir. Ayakkabı seçimindeki değişikliklerin yanı sıra antieflamatuvar ilaçlar ve metatarsal ped kullanılır. Tüm bunlara rağmen herhangi bir olumlu yanıt alınamıyorsa cerrahi müdahale düşünülür.

Morton Nöroma Ameliyatı

Morton Nöroma

Morton nöroma ameliyatında sıklıkla genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen ameliyatta 3. ve 4. tarak kemikleri arasında transvers bağ bölgesine 2-3 cm’lik bir kesi yapılır. Bu kesi ile transvers ligamentin kesilerek sinirin sabitleştirilmesi veya kalınlaşmış sinir segmenti çıkarılır.

Ameliyat sonrasında hastalar genellikle aynı gün taburcu edilirken nadiren de olsa 1 gece yatış gerekebilir. Ameliyat sonrasında 2 hafta istirahat önerilir. Ayrıca hastanın 8 hafta boyunca spor ayakkabı giymesi gerekir. Hastanın tam iyileşme süreci ortalama olarak 8 hafta sürmektedir.

Morton Nöroma Germe Egzersizleri

Morton Nöroma

Morton nöromaya iyi gelen bazı egzersizler bulunuyor. Ayak tabanına masaj, baş parmak germe, ayak bileği esnetme ve duvarda fasya germe egzersizleri morton nöromaya iyi gelmektedir. Bu egzersizleri yaparak sinir bölgesinde meydana gelen tümör oluşumunu azaltabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedenleri ve TedavisiNasır Nedir ve Nasıl Geçer?
Tinea Pedis Nedir?Topuk Dikeni Belirtileri ve Tedavisi
Plantar Fasiit Nedir ve Neden Olur?Freiberg Hastalığı Nedir?

Morton möroma ne demek?

Sürekli olarak gerçekleşen travmalar sonucunda üçüncü intermetatarsal sinir schwann kılıfında medde birikimi olmaktadır. Bu birikim sonucunda perinöral fibrozis oluşur ve sinirin genişlemesi ile morton nöroması adı verdiğimiz hastalık oluşur.

Morton nöroma nasıl iyileşir?

Morton nöroma hastalığının iyileşmesi için antieflamatuvar ilaçlar ve metatarsal ped kullanılmaktadır. Çoğu hasta üzerinde etkili olan bu tedavi yöntemleri kısa süre içerisinde sizi bu rahatsızlıktan kurtaracaktır. Bunun dışında ameliyat ise kesin tedavi yöntemidir.

Morton nöroma kendi kendine iyileşir mi?

Bu rahatsızlık bazı tedavi yöntemlerinin uygulanması takdirde kendi kendine iyileşebilmektedir. Bu yöntemlerden en öne çıkanı ise doğru ayakkabı seçimi yapmaktır. Ayak üzerindeki baskının ortadan kalkması sonucunda morton nöroma rahatsızlığı ortadan kalkmaktadır.

Morton nöroma tedavi edilmezse ne olur?

İlk evrelerinde yanma, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler gösteren morton nöroma en çok 3. ve 4. parmakları etkisi altına almaktadır. Rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde kalıcı sinir hasarına, zonklayıcı ve yürümeyi engelleyici ağrılara sebep olabilmektedir. Bu yüzden bir an önce gerekli tedaviyi olun.

Morton nöroma hangi ilaç tedavisi?

Morton nöroma tedavisinin seçeneklerinden birisi de ilaç tedavisidir. Bu hastalığı iyileştirmek için kullanılan ilaçlarlar NSAI türündekiler olabileceği gibi ödem çözücü ilaçlarla beraber B vitamini kompleksi de tercih edilebilir.

Morton nöroma ameliyatsız nasıl geçer?

Bu hastalığın ameliyat ile tedavi edilmesi zaten oldukça nadir olarak gerçekleşmektedir. Doktorunuzun vereceği tavsiyeye göre tedavi süreci ilerlemelidir. Çoğu zaman da fizyoterapi ve kişiye özel tabanlık tasarımları sayesinde morton nöromadan kurtulabilirsiniz.

Morton nöroma hangi sinir?

Morton nöroma iyi huylu bir sinir tümörüdür. Ayak parmaklarına kadar uzanan digital sinirin etrafını saran dokuda görülen tümör bu yapılarda kalınlaşmaya sebep olmaktadır. Ancak gerçek bir tümör değildir.

Morton nöroma hangi bölüm bakar?

Bu rahatsızlığın tedavisine Ortopedi ve Travmatoloji bölümleri bakmaktadır. Alanında uzman bir doktora göründüğünüz takdirde kısa süre içerisinde morton nöromadan kurtulabilirsiniz.

YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum