Mozart Hakkında İlginç Bilgiler!

Dünyanın sayılı bestekarlarının arasında bulunan Wolfgang Amadeus Mozart'ın hayat hikayesini araştırdık. Mozart hakkında ilginç bilgilere ulaştık. İşte O bilgiler...
Mozart Hakkında İlginç Bilgiler!

Mozart Kimdir?

Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 yılında Avusturya'nın Salzburg kentinde dünyaya gelmiştir. Babası Leopold Mozart, ablası ise Nannerl Mozart'tır. Babası Leopold Mozart, Salzburg Başpiskoposluğu Saray Orkestrası'nda keman çalan, bir çok besteler yapan ve keman için bir metod oluşturan değerli bir müzik insanıydı. Mozart, daha çocukken müzik dersleri almaya başlamıştır. Hatta bu dönemde bazı eserler bile bestelemiştir. 

mozart-kimdir.jpeg


Mozart Hakkında İlginç Bilgiler

Mozart'ın hayatı hakkında ilginç ve bir o kadar da tuhaf gerçekleri sizler için araştırıp bu içeriğimizde listeledik. İşte sizler için derlediğimiz Mozart hakkında bilinmeyen ilginç gerçekler;


Mozart'ın Bir Takma Adı Olduğunu Biliyor muydunuz?

Mozart'ın takma adı “Wolfie” idi.


Yeteneğini Ne Zaman Keşfetti?

Kendi yeteneği ile 3 yaşında piyano çalmaya başlamıştır. 5 yaşında ise beste yapan Mozart, kendisinden 5 yaş büyük olan usta yorumcu ablası ile çalışmalar yapmıştır. Babası ablasına ve Mozart'a büyük ilgi göstermiştir. Çocuklarını bu yönde eğiterek onların üne kavuşması için çok çaba sarfetmiştir.

mozart-cocuklugu.jpg


Müzik Hayatına Atıldı

1762 yılında iki çocuğu ile yola çıkan baba Mozart, Viyana ve Münih’te çocuklarının eğitim almasını sağladı. Daha sonra 1763 – 1766 yıllarında Augsburg, Münih, Cologne, Frankfurt, Brüksel, Londra ve Paris arasında turneler yapmışlardır. Bu turnelerin ardından 15. Luis ve III. George tarafından kabul edilmişlerdir. Çok ünlü sanatçılar ile tanışarak kendilerini geliştirme fırsatı bulmuşlardır. Turnenin sonunda Mozart ailesi Salzburg'a geri dönmüştür. 1770 yılına kadar düzenlenen turneler ve bu sırada ürettiği besteleri ile büyük üne kavuşmuştur.


Sadece Bir Kere Dinlemesi Yeterlidir

Mozart'ın sadece bir kez dinlediği müziği hatasız bir şekilde hafızasına kazıyabildiğini biliyor muydunuz?


Daha 18 Yaşına Gelmeden Bir Çok Senfoni Yazdı

Mozart, 8 ve 19 yaşları arasında yaratacağı toplam senfonilerin yarısını yazmıştı bile. Fabrika gibi üretmiş mübarek:)


Ablası Müziği Bıraktı

Mozart'ın kız kardeşi Maria Anna yetenekli bir piyanistti. Ancak evlilik yaşına geldikten sonra, kamuoyuna gösteri yapmasına izin verilmedi. Babasının kariyeri ve evliliği hakkındaki sözlerini dinlemeyen Mozart'ın aksine, Maria Anna babasının sözünü dinlemiştir.


Okula Gidemedi

Babasının verdiği eğitim ile turneden turneye koşan ve kazanmış olduğu ün ile hayatına kattıklarının aksine bir okul hayatının olmamıştır. Bir başarıdan diğer başarıya atlayan Mozart, zekası sayesinde gittiği her ülkenin dilini ana dili gibi konuşmaya başarmıştır ama. Düşünün bu yeteneğin o yıllarda fizik veya kimya okuduğunu:)

mozart-2.jpg


Evliliğini Babası Onaylamamıştı

Babasının onaylamadığı bir evlilik yapmıştır. Bu durum babasını çok üzmüştür. Evlendikten sonra maddi durumu hiç düzelmemiş ve devamlı borç içinde bir hayat geçirmiştir. Yaptığı evlilikte, babası haklı çıkmış ve evliliğini yürütmeyi başaramamıştır.


Kara Veba Mozart'ın Sonu Oldu

35 yaşında verem hastalığından vefat etmiştir. Yağmurlu bir günde klisede 6 kişilik cenaze töreni düzenlenmiştir. Ancak yağmur nedeniyle cenazeye mezarlığa kadar eşlik edilmemiştir. Mozart'ın cenazesi en yakın mezarlığa, kimsesizler mezarlığına gömülmüştür. Daha sonra gömüldüğü mezar aranmış olsa da ünlü besteci Mozart'ın mezarı bulunamamıştır.


Eşi Vefatına Dayanamadı

Rivayete göre Mozart öldüğünde yeni eşi Constanze öylesine üzülmüş ki, kocasının yatağına girmiş ve böylece onun hastalığını kasıtlı bir şekilde yakalanıp onunla birlikte ölmüştür.


Mozart Etkisi

İlk olarak 1993 yılında kurulan “Mozart Etkisi”, Mozart'ın müziklerini dinlemenin insan IQ'sunu geliştirebileceği inancını taşır.


Önerilen İçerik; Klasik Müziğin Efsane Temsilcileri!

Neoldu.com / Sosyal Fayda

YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum