Safran Çiçeği Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Ender bitkilerinden olan safran çiçeği ülkemizin topraklarında hayat buluyor. Safran çiçeğinin önemi, faydaları ve kullanım alanlarını sizin için anlattık.
Safran Çiçeği Nedir, Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Safran Çiçeği Nedir?

Karabük’ün Safranbolu ilçesi tarihiyle tüm dünyaya nam salmış bir yer. Turistlerin en çok uğrak noktası olan Safranbolu, ülke turizmine büyük katkı sağlıyor. Turizme yaptığı bu katkıların yanı sıra bu toprakların çok özel bir sırrı da bulunuyor. Birçok derde dava olan safran çiçeği burada yetişiyor.

Safran Çiçeği Nedir?

Birbirinden farklı birçok sektörde kullanılan Safran çiçeğinin çok ilginç bir özelliği bulunuyor. 1 gram safran otu tonlarca suyu rahatlıkla renklendirebiliyor. Latince Crocus Sativus olarak adlandırılan Safran çiçeği, süsengiller familyasının Liliopsida sınıfına ait bir çiçek. Zaferan ve Saffron olarak da adlandırılan Safran çiçeği, sonbahar aylarında açıyor ve olgunlaşınca boyu 20–30 cm oluyor.

Safran çiçeğinin tepeciklerinden elde edilen baharat çok kıymetlidir. 39 dönümlük bir alandan ortalama 15-20 kilo ürün elde edilir. Meşakkatli bir uğraş gerektiren safran baharatı yüksek fiyatlara satılır. Bu nedenle şu an dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alır.

Anavatanı Güneybatı Asya olan Safran çiçeği, Avrupa’da da İspanya başta olmak üzere dört farklı ülkede yetiştirilebiliyor. Birbirinden mucizevi yararları olan bu çiçek, içerik olarak oldukça zengin ve kullanıldığı her alanda da çok büyük verim sağlıyor.

Safran Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Safran Çiçeği Nedir?

Safran çiçeğinin tepeciklerinden elde edilen tozlar, kimyasal ve kozmetik sanayisinde renklendirici, yemeklerde baharat, parfüm sanayisinde de koku için kullanılıyor. Ayrıca ilaç sanayisinde kullanılan Safran çiçeği, tümör ve alzheimer gibi önemli hastalıkların yaşanma riskini azaltıyor.

Tıp dünyasının “mucizevi şifa kaynağı” olarak nitelendirilen safran çiçeği, ilaç sanayisinin vazgeçilmez hammaddelerinden biri. Çağımızın en büyük sorunu olan kanser hastalığına karşı sağladığı yararlarla da biliniyor. Kalp, böbrek, karaciğer gibi hayati önem taşıyan organların hastalıkları için üretilen ilaçlarda da kullanılıyor.

Safran çiçeği ve baharatı yaraların iyileşmesini de hızlandırıyor. Böbreklerdeki taşların dökmesine, iştahın açılmasına, hafızanın ve sinir sisteminin güçlenmesine, öksürük ve nefes darlığı yaratan akciğer hastalıklarının tedavisinde de katkı sağlıyor. Aynı zamanda vücuda kuvvet vererek bağışıklığı da güçlendiriyor.

Safran Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Safran Çiçeği Nedir?

Sağlığa büyük bir katkı sağlayan Safran çiçeği, sağlıklı beslenmenin de en iyi formülü. Yemeklerinize katabileceğiniz safran çiçeğinden yapılan toz baharat, hem sağlığınızı koruyor hem de damak zevkinize hitap ediyor. Çorbalardan tutun da balık yemeklerine kadar her yemeğe katılan bu baharatla mükemmel lezzetler elde edebilirsiniz. Ayrıca meşhur Safranbolu lokumlarında da kullanılan safran çiçeğinden şifalı bitkisel çayda yapılabiliyor.

Safran çiçeği yoğun bir koku özelliğine sahiptir. Bu neden parfüm sanayisinin yoğunlukta kullanılır. Safran çiçeği, hem kalıcı olmasıyla hem de bambaşka bir kokusuyla çok fazla tercih edilir. Safran çiçeğinin kolonya ve parfümlerini buram buram tarih kokan Safranbolu eski çarşıda bulabilirsiniz.

Safran çiçeği çok ilginç bir özelliğe sahip. İçeriğindeki yoğun tat ve yoğun kokunun yanı sıra yoğun bir doğal renklendirici özelliğine sahip. Kendi ağırlığının bin katı kadar suyu renklendirebilen safran çiçeği, kimyasal ve kozmetik sanayisinin en önemli hammaddesidir. Salgıladığı doğal sarı rengiyle kimyasal sanayide kaliteli ürünlerin yapılmasını sağlar.

Safran Çiçeğinin Zararları Nelerdir?

Safran Çiçeği Nedir?

Bu kadar mucizevi özellikleri olan Safran çiçeğinin zararı da büyüktür. Kullanım miktarı aşıldığı takdirde zehirleyici bir etki yapar ve bu ölümle de sonuçlanabilir. Özellikle böbreklere ciddi zararları vardır. İç kanamaya da sebep olur. Rahim kaslarını uyararak adet söktürücü etkiye sahip olduğundan hamile kadınların kullanmaması gerekir. Uzmanlar günlük safran kullanımı miktarının kesinlikle 1 gramı geçmemesi gerektiğini belirtir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Akgünlük FaydalarıSpirulina Nedir, Faydaları Nelerdir?

1 kilo safran fiyatı ne kadar?

Safran fiyatı satılan yere ve kilosuna göre farklılık göstermektedir. Safran çok zor elde edilen bir baharat olduğu için fiyatı bir hayli yüksektir. Öyle ki kilo ile değil genelde gram ile satılır ve gram şeklinde daha çok tercih edilir. Safranın kilo fiyatı 10 bin liranın üzerindedir.

Safran çiçeği Türkiye'de nerede yetişir?

Safran Türkiye'de Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Aşağıgüney, Yörükköyü, Geren ve Davutobası köylerinde yetişmektedir. 5 dekarlık bir alanda yetişen safran çiçeğinden az miktarda safran baharatı elde edilebilir. Yetiştiriciliği az ve üreticiliği meşakkatli olduğu için fiyatı fazladır ve çok değerlidir.

Safran bitkisi kaç ayda yetişir?

Safran çiçeği 1 ayda yetişebilen bir bitkidir. Ekim ile Kasım ayrı arasında çiçek açmaktadır. Hasadı ise 20 gün sürmektedir. İki yılda bir hasat sonrası çiçek soğanları sökülür ve yerine yeniden safran çiçekleri ekilir. Her dönümden ortalama 350 ile 400 gram ürün alınmaktadır. Yıllar geçtikçe dönüm başına daha fazla ürün alınabilir.

Safranı kimler kullanamaz?

Safran tüketiminde dikkatli olunması gereken bir baharattır. Günlük 1 çay kaşığından fazla tüketmemek gerekir. Çünkü alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik kişilerin, böbrek hastalarının ve hamilelerin kullanmaması gereken bir baharattır. Şifa amacıyla bile tüketilecekse tüketim miktarını aşmamak çok önemlidir. Çok tüketimi ölümcül sorunları da ortaya çıkarabilir.

Safran zehirli mi?

Safran belli bir miktar tüketildiğinde zehirli değildir ancak tüketiminin 1 çay kaşığını aşması halinde zehirli olabilir. Çünkü alerjik reaksiyonlara sebep olan bir baharattır. Zehirleyici özelliği bulunur, çok tüketildiğinde vücudu zehirleyerek ölüme sebebiyet verebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.