Kilo Verdiren Muşmulanın Sağlığa Faydaları
Muşmula Nedir?
Muşmula, koyu renkli ve oval şekilli olan içinde sert tohumları ve dibinde yaprakları bulunan bir meyvedir. Türkiye'de Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Halk arasında “töngel” olarak adlandırılan muşmula, aynı zamanda döngel meyvesi, beşbıyık ve ezgil meyvesi gibi isimlerle de anılmaktadır.
Muşmula ağacı, beyaz ve pembe renkte çiçek açan bir ağaçtır. Boyu 1-2 metreye kadar uzayabilen muşmula ağacı, genellikle kıraç ve kırsal alanları sever. Mayhoş bir lezzete sahip olan muşmula, ağaçtan koparıldıktan sonra bir süre bekletilmelidir. Bu süreçte muşmula meyvesi yumuşar ve yenecek olgunluğa erişir.
Karadeniz bölgesinde yaygın olarak tüketilen muşmula meyvesi, yaz aylarının sonuna doğru çıkar. Bölgeden bölgeye farklı renk ve türlerde muşmulaya rastlanılsa da tadı aynıdır. Muşmulanın hasadı ekim sonu, kasım başı gibi başlar ve birkaç ay sürerek kışa kadar devam eder. Muşmula meyvesi kurutularak kış aylarında da tüketilebilir.
Muşmulanın Faydaları Nelerdir?
Vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan muşmula, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. A, B1, B2 ve C vitaminlerini barındıran muşmula, aynı zamanda kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor gibi değerli minerallerle birlikte askorbik asit içerir. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle sağlığa birçok katkı sunar.
Muşmulanın Vücuda Faydaları
Antioksidan özelliğine sahip olan muşmula, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Muşmula meyvesinin yanı sıra yaprakları da oldukça faydalıdır. Muşmula yaprağı ekstresi, bağışıklık sistemini güçlendirir ve direnç kazandırır. Muşmula yapraklarının karaciğer sağlığına fayda sağladığı da bilinmektedir.
Muşmula tüketimi ile kan dolaşımınızın hızlanmasını ve bu sayede beyninize daha düzenli oksijen gitmesini sağlayabilirsiniz. Kan dolaşımının hızlanması durumunda metabolizmanız da hızlanacaktır. Böylece vücudunuzun zararlı toksinlerden arınmasını sağlayabilirsiniz.
Muşmulanın Zayıflamaya Faydaları
Bol miktarda C vitamini içerdiği bilinen muşmulanın kalori oranı oldukça azdır. Bu nedenle diyet yapan kişiler muşmulayı rahatlıkla tüketebilirler Muşmulanın kilo vermeye yardımcı olduğu ifade edilmektedir. Bağırsak hareketlerini hızlandırılan muşmula, kişinin zayıflamasını engelleyen unsurlarla mücadele eder.
Muşmula, boşaltım sistemi hareketlerini arttırsa da içeriğindeki su sayesinde su kaybını önler. Zayıflamaya yardımcı olan muşmulaya diyet listelerinde sıkça rastlamak mümkündür.
Muşmulanın Bağırsaklara Faydaları
İltihap giderici özelliğe sahip olan muşmula, özellikle bağırsaklarda meydana gelen iltihaba karşı oldukça etkilidir. Bağırsak enfeksiyonları veya bağırsak iltihabı karşısında düzenli olarak muşmula çayı tüketebilir ve bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca muşmula çayı, güne enerjik ve zinde başlamanızı sağlar. Stresi azaltır ve direnci arttırır.
Muşmulanın kendisi kadar yaprağı da faydalıdır. Muşmula yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen suyun böbrek taşı oluşumunu engellediği belirtilmektedir. Bazı uzmanlar ise böbrek taşı oluşumunu önlemek içi muşmulanın maydanoz kökleriyle öğütülerek tüketilmesini önermektedir. Ancak bu yöntemler kişilerde farklı sonuçlara yol açabilir.
Muşmulanın Akciğere Faydaları
Muşmula akciğere iyi gelen en iyi meyvelerden biridir. Atım ve bronşit gibi önemli akciğer hastalıklarının etkilerini azaltabilir, kişiyi rahatlatabilir. Nefes darlığı gibi hastayı zorlayan belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bu hastalıkların belirtilerinden olan öksürük gibi rahatsızlıklar da muşmula çayının faydaları sayesinde düzelebilir.
Yaban Mersininin Faydaları | Acai Üzümünün Faydaları |
---|---|
Kuşburnunun Faydaları |
Muşmula meyvesi gaz yapar mı?
Muşmula gaz yapmaz aksine gaz giderici meyvelerden biridir. Uzmanlar muşmulanın bağırsaktaki şişkinlikleri aldığını ve gazı giderdiğini söylemektedir. Aynı zamanda böbrek hastalıkları ve bağırsak sorunlarına da iyi gelen bir meyvedir.
Muşmula meyvesi hangi hastalığa iyi gelir?
Muşmula depresyon ,stres, astım, bronşit, nefes darlığı, aşırı kilo ve böbrek hastalıkları gibi farklı rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Bunun nedeni muşmulanın içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin fazlalığı ve antioksidanlardır. Muşmula bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.
Muşmula nasıl tüketilmeli?
Muşmulayı kabukları ve çekirdeklerini ayıkladıktan sonra tüketebilirsiniz. Dalından taze koparıldığında muşmula çok sert olabilir ve tadı da garip gelebilir. Bunun için muşmulayı birkaç gün bekleterek olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Böylece muşmula gün geçtikçe tatlanır ve asıl lezzetli tadına kavuşur.
Muşmula bağırsakları çalıştırır mı?
Muşmula bağırsakların çalışmasına etkili role sahip bir meyvedir. Bu sebeple zayıflamaya da yardımcı olur. Diyet yapanların daha hızlı kilo vermesine katkı sağlar, hazmı kolaylaştırır. Bağırsak tembelliğinin önüne geçer ve hastalıklara karşı kişiyi korur.
Muşmulada hangi vitaminler var?
Muşmula A ve C vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve folik asit içerir. Ayrıca antioksidan ve lif bakımından da en zengin meyveler arasındadır. İçerisindeki bu değerli bileşen ve maddelerle sağlığa birçok fayda sağlar. Özellikle bağışıklığı güçlendirmede ve zayıflamada oldukça etkilidir.