Mutfakta Kullanılan Ot ve Baharatlar, Faydaları ve Kullanım Alanları
Bir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.
Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.
Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Baharatlar ise yemeğe aroma katarken lezzet de kazandırmaktadır. Baharat genellikle tropikal bölgelerde yetişir ve iştah açıcı özelliği ile bilinir. Köri gibi bazı bitkiler ise hem ot hem de baharat olarak kullanılır. Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir.
Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir.
Otlar ve Özellikleri
Adaçayı
Akdeniz ülkelerine has bir bitkinin yaprakları olan adaçayı, dal olarak da kullanılabilir ve kendine has bir kokusu vardır. Sosta pişen etlerde, kebaplarda, soslarda ve spagetti soslarında kullanılır.
Ada Çayı Faydaları
Beyin gelişiminde büyük faydası olduğu belirtilen ada çayını faydaları arasında vücut içerisinde yer alan kanın temizlenmesi, böbrek taşlarının düşürülmesinde etkisi yer almaktadır. Aşırı terleyen insanların bu durumdan korunmasını da sağlamaktadır.
Biberiye
Akdeniz Bölgesi’nde yetişen ve kışın yaprak dökmeyen biberiye, 1-2 metre yüksekliğinde çalı görünümlü bir bitkidir. Kuşdili de denir. Taze veya kuru olarak çok kuvvetli bir koku ve lezzeti vardır. Zeytinyağı elde edilir. Rostolarda, ızgaralarda ve balıklarda lezzet tamamlayıcıdır. Çorba ve salatalarda çok kullanılmaz.
Biberiyenin Faydaları
Biberiye faydaları arasında, kilo vermek, kanseri önlemek, beyni geliştirmek, vücudun bağışıklık sistemini geliştirmek ve vücutta yer alan ağrıların ortadan kaldırılmasını sağmak gibi birçok faydası yer almaktadır. Saç problemi yaşayan insanlar için de saçları güçlendirici etkisi yer almaktadır.
Chive(Çayv)
Bir çeşit soğan olan chive, ince uzun yapraklara sahiptir. Çiçekleri gül kokusunu anımsatır. Yaprağın lezzeti sarımsağı andırır. Çorbalarda, omletlerde, soslarda kullanılır.
Chive Faydaları
Chive otu içerdiği karotenler sayesinde göz sağlığına faydalıdır. Katarakt oluşumunu önler. Tansiyonu dengeler. Kansere karşı koruyucudur. Kemik yapısının korunmasına fayda sağlar. Vücuttan toksin atılımını sağlar. Soğuk algınlığına karşı koruyucudur.
Çemen
Sarımsı beyaz çiçekli 20-40 cm boyutlarında olan bu bitki, Orta ve Güney Anadolu’da yetişir. Tohumları kavrulur ve yemeğe çeşni katmak için toz halinde kullanılır. Taze yaprakları da salata ve garnitür olarak kullanılabilmektedir. Poyotu da denir.
Çemen Otu Faydaları
Çemen otu faydaları arasında en bilindiği besleyici ve lezzet düzenleyici olmasıdır. Bunun yanı sıra balgam söktürücü özelliğiyle de dikkat çeken çemen otu süt arttırıcı faydası da bulunmaktadır.
Defne Yaprağı
Et yemekleri, soslar, sebze yemekleri, çorbalar ve balıklarda kullanılan Akdeniz Bölgesi’nde yetişen defne ağacının yapraklarıdır.
Defne Yaprağı Faydaları
Soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarının önlenmesine yardım eder. Balgam sökücü özelliği vardır. İdrar söktürücüdür. Astım gibi solunum hastalıklarına fayda sağlar. Uzmanların açıklamalara göre bu yaprağın yaraları kısa sürede iyileştirdiği, açık yaraların çabuk kapanmasını sağladığı sonucuna varıldı.
Dereotu
Maydanozdan sonra en çok kullanılan ottur. Zeytinyağlı Türk yemeklerinde, dolmalarda, çeşitli sebze yemeklerinde ve daha birçok yerde kullanılır.
Dereotu Faydaları
Uykusuzluğun giderilmesinde etkisi bulunan dereotunun aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesinde, kemik etinin güçlenmesinde, aşırı gaz sorunun çözümünde ve diyabet hastalıklarında büyük faydaları yer almaktadır.
Fesleğen
Hindistan’dan yayılan fesleğen, Akdeniz yemeklerinde ve İtalyan yemeklerinde çok kullanılır. Reyhan da denir. Tazesi daima tercih edilir. Yöresel yemeklerde, dolmalarda, salatalarda, soğuk çorbalarda, soslarda, pastada sık sık kullanılır.
Fesleğenin Faydaları
Fesleğenin faydaları arasında sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri ortadan kaldırır. Bunların yan ısıra mide bulantısının geçirilmesine ve bağırsak parazitlerinin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
Frenk Maydanozu
Fransız mutfağında çok kullanılır. Dolmalarda, çorbalarda, salatalarda, garnitürlerde ve süslemelerde sıkça kullanılır.
Frenk Maydanozu Faydaları
Frenk maydanozu ile hazırlanan lapa, çocuk emziren kadınların göğüs uçlarında meydana gelen iltihaba karşı kullanılır. Frenk maydanozu karabaş otu gibi merhem yapılarak egzama yaralarına sürülür. Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan yaralanmalarda da kullanılan merhem yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Maydanoz
En çok kullanılan otlardan biridir. Salataların, dolmaların, zeytinyağlı yemeklerin, kızartma sebzelerinin ve çorbaların vazgeçilmez tamamlayıcısı olan maydanozun sapı da kullanılabilir.
Maydanoz Faydaları
Maydanoz faydaları arasında iyi bir A ve C vitamini kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Önemli miktarda beta karoten de içerir. Düzenli tüketilmesiyle eklem ağrılarına iyi gelir. Kokusu ve lezzeti ile iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Ağız kokularını giderici etkisi vardır.
Mercanköşk Otu
Kekiğe benzeyen bu bitki, küçük boylu ve narin bir bitkidir. Soslar, et yemekleri, salatalar, patates garnitürleri ve çorbalarda sık sık kullanılır.
Mercan Köşk Faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hazımsızlığa iyi gelir. Kuru öksürüğü geçirir. Sindirime yardımcı olur. Mide gazına iyi gelir. Astıma iyi gelir.
Melisa Otu
Kokusu ve lezzeti limona benzediği için limon otu da denir. Sebze ve meyve salatalarında, içkilerde, çorbalarda, soslarda kullanılır.
Melisa Otu Faydaları
Sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici özellikleri vardır. Gerginliği azaltarak kişilerin günün yorgunluğundan ve güçsüzlüğünden uzaklaşmasını sağlar. Erken yaşlanmayı önler, ciltte kırışıklık olmasını geciktirir. Böcek ısırıklarına karşı kullanılır.
Kadife Çiçeği
Bazı peynirlerin, şekerlemelerin ve keklerin renklendirilmesinde de kullanılan kadife çiçeğinin yapraklarının ve çiçeğinin özel kokusu vardır. Yöresel yemeklerde, pilavlarda, et ve balık yemeklerinde, çorba ve salatalarda kullanılır.
Kadife Çiçeği Faydaları
Cilt yaralarını ve tahrişlerini rahatlatır. Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ağızdan alındığında maküler dejenerasyonunu azaltıcı etkileri vardır. Gözü koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir. Kadife çiçeğinden elde edilen yağ arı ve böcek sokmalarına iyi geldiği bilinmektedir.
Kişniş Otu
Çin pazarlarında Çin maydanozu diye satılan kişniş otu, bizde daha çok yöresel yemeklerde kullanılır. Tohumları baharat olarak kullanıldığı gibi kökleri de bazı baharat karışımlarına konulur.
Kişniş Otu Faydaları
Çok güçlü antioksidan özelliği olan kişnişte kuarsetin, apigenin gibi flavonoidler bulunur. Bu baharatın, kalbi koruduğu ve pek çok kanser türüne karşı vücudu koruduğu çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Ayrıca glikoz mekanizmasına etki ederek, diyabeti önlediği ileri sürülmüştür.
Mesine Otu
Genellikle salatalarda kullanılan mesine otu, çorbalarda, çeşitli yemeklerde ve kokteyllerde de kullanılır.
Mesine Otu Faydaları
Saponin acı lezzetiyle iştah açıcı, ayrıca idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür.
Nane
Dolmadan çorbaya ve salataya kadar çoğu yerde kullanılan nane, ferahlatıcı bir kokuya sahiptir.
Nanenin Faydaları
Nane, baş ağrısını giderici bir özelliği sahipken, aynı zamanda sindirim sisteminin dengelenmesinde de etkilidir. solunum yollarının açılmasında ve tedavisinde de yararlı olan nane, beynin hafıza kabiliyetinin güçlenmesinde de oldukça etkilidir.
Misk Otu
Naneyi anımsatan misk otu, salatalarda, çorbalarda, dolmalarda, tencere yemeklerinde, yahnilerde kullanılır ve tarhun otunun yapraklarına benzer.
Misk Otu Faydaları
Misk otu vücuda kuvvet verirken aynı zamanda sinirleri de uyarmaktadır. Bunun yanı ay başı tutukluğunun ortadan kaldırılmasında ve iştah açılmasında da etkilidir. Safra ifrazatını artırır.
Rezene Otu
Anason kokulu bir ot olan rezene otu, dereotunu anımsatır ve balık için sık sık kullanılır. Aynı zamanda salatalarda, dolmalarda, flambe(alevli) yapılan etlerde de kullanılır.
Rezene Otu Faydaları
Rezene otu faydaları arasında iştah açıcı özelliği yer almaktadır. Gözlere ve kansızlığa iyi gelen Rezene otu cinsel gücü arttırırken aynı zamanda sinirleri de yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır.
Hodan
Orta Doğu’dan çıkan bu ot, sirke ile lezzetlendirilerek de kullanılabilir. Soslarda, salatalarda, kanepelerde(krem peynire katılarak), yoğurda katılarak dip olarak kullanılabilir.
Hodan Otu Faydaları
İçinde bolca kalsiyum barındırdığından kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Yine içinde bolca potasyum bulunduğundan kalp ve damar sağlığını korumaktadır. İçindeki potasyum sayesinde tansiyonun da normal seviyelerde seyretmesine yardımcı olmaktadır. İdrar söktürücü özelliği bulunduğundan vücutta oluşan ödemle baş etmede önemli yardımları dokunmaktadır.
Tarhun Otu
Acımsı bir lezzeti olan tarhun otu, tarin veya dua otu olarak da bilinir. Bearnaise(bernez) sosta mutlaka kullanılır.
Tarhun Otu Faydaları
Yemekten sonra oluşan şişkinliklere iyi geliyor, hazmı kolaylaştırırken, sindirimi kolaylaştırdığı için de midede oluşan ağrıların önüne geçmede etkili olmaktadır. Sinir sisteminin sağlıklı işlemesine destek olduğu için stres, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde yardımcı oluyor.
Köri
Özellikle Hint yemeklerinde çok kullanılır.
Baharatlar ve Özellikleri
Anason
Tohumları toz haline getirilerek veya taze yaprakları kullanılan anason, bazı çörek ve bisküvilerde kullanılır. Rakı gibi içkilerde kullanılır. Çinlilere özgü 5 baharat tozunun hazırlanmasında da kullanılır.
Anason Faydaları Nelerdir?
Baharatlar arasında yer alan Anason’un öncelik faydaları arasında mideyi güçlendirme ve gaz söktürmesi bulunmaktadır. Öksürük sıkıntısı çeken hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Uykusuzluk çekenlere karşı oldukça faydalıyken aynı zamanda yatıştırıcı özelliği de bulunmaktadır.
Ardıç Tohumu
Kendine has koku ve elzzeti vardır. Av hayvanları, domuz ve sığır etinin öz baharat içinde bekletilerek yumuşamasında ve soslarda kullanılır. Almanların sauerkraunt adlı kahana turşusunda da kullanılır.
Ardıç Tohumu Faydaları
Eski Mısır’da sindirim sistemi için kullanılan Ardıç tohumunun, günümüzde birçok alanda kullanıldığı bilinmektedir. Vücut için iştah açıcı ve uyarıcı özellikleri bulunan bu baharat türünde aynı zamanda kansızlığı giderici besinler de yer almaktadır. Mide ve bağırsak gazlarını ortadan kaldıran Ardıç Tohumu bunun yanı sıra kandaki şeker oranını da düşürmektedir.
Aspir
50-60 cm boyunda tüysüz ve dikenli bir bitki olan aspirin çiçekleri, soslarda doğal boya maddesi olarak kullanılmaktadır. Yöresel yemeklerde de renk vermesi için sıkça kullanılır.
Aspirin Faydaları
Soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan aspir baharat tohumu, öncelikli olarak terleme amaçlı olarak kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı geçiren kişilerin vücutlarından yer alan toksik maddelerin vücuttan atılmasına olanak sağlamaktadır.
Biber
Karabiber
Tuzun kullanıldığı neredeyse her yerde karabiber de kullanılır. En çok kullanılan baharat türüdür.
Beyazbiber
Karabiberin dış kabuklarının alınmış hali olan beyazbiber, daha kuvvetli olduğundan az miktarda kullanılmalıdır. Beyaz yemeklerde, çorbalarda, soslarda kullanılır.
Yeşilbiber
Karabiber henüz yeşilken toplanır ve esintili, gölge bir yerde kurutulursa yeşil rengini korur. Daha hafiftir, güzel lezzeti ve kokusu farkedilir, süslemelerde de kullanılır.
Hardal
Beyazı daha çok sarı renktedir, toz hardal ise beyaz ve siyah hardalın öğütülüp karıştırılmış halidir. Sirke, tuz ilavesiyle elde edilen krem hardal en çok kullanılan şeklidir.
Hardalın Faydaları
Baharat türleri arasında herkesin de yakından bildiği Hardal’ın vücutta yer alan bir çok rahatsızlağa iyi geldiği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Hazmı kolaylaştıran ve kabızlığı önleyen Hardal, aynı zamanda göğüs hastalıklarına ve zatüre ile bronşite de iyi gelmektedir.
Çörek Otu
Siyah tohumları susamı andırır. Yabani bir soğanın tohumları olan çörek otu, biberimsi bir lezzete sahiptir. Ekmeklerin, pidelerin, çöreklerin üzerine pişmeden önce serpilir. Kek ve bisküvilere de katılabilir. Sindirimi kolaylaştırır.
Çörek Otunun Faydaları
Bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalı olan ve uzmanlar tarafından da belirtilen Çörek otu, kan şekerini düşürür, kansızlığı engeller ve kanın sulanmasına sağlar. Bunun yanı sıra vücutta yer alan hücrelerin yenilenmesini sağlarken, hazmı da kolaylaştırmaktadır.
Haşhaş Tohumu
Hindistan, İsrail ve Orta Doğu ülkelerine özgü yemeklerde sıkça kullanılan haşhaş tohumu, çeşitli ekmeklerde, çöreklerde, bisküvilerde, böreklerde de çeşitli yörelere özgü olarak kullanılabilir.
Haşhaşın Faydaları
Ağrı kesici ve kolesterol düşürücü özelliğe sahip olan Haşhaş tohumu, bu faydalarının yanı sıra bağışıklık sistemini dengeler ve tansiyon konusunda düzensizlik yaşayan kişilerinde tansiyonu dengelenmesine sağlar.
Havlıcan
Çeşitli yöresel et yemekleri ve Uzak Doğu yemeklerinde kullanılan havlıcan, ıtırlı güzel çiçekleri olan bir bitkinin köküdür ve baharat olarak kullanılır.
Havlıcanın Faydaları
İştahsızlık çeken kişiler için oldukça önemli bir yere sahip olan Havlıcan, mide ve bağırsaktaki gazları ortadan kaldırırken aynı zamanda vücudunda güçlenmesini sağlamaktadır. Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların geçirilmesinde etkilidir.
Çin Beş Baharat Tozu
Star anise, tarçın, karanfil, rezene ve beyaz biberin karıştırılmasıyla elde edilir. Sığır ve domuz yemeklerinde kullanılır.
Hindistan Cevizi
Bir ağacın meyvesinden çıkan tohum olan Hindistan cevizi, rahatlatıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir. Çöreklere, unlu ürünlere, et ve tavuk yemeklerine katılır.
Hindistan Cevizi Faydaları
Hindistan cevizi karbonhidratlar açısından zengindir çok etkili ve fazla miktarda doymamış yağlar içerir ve aynı şekilde tam bir lif deposudur. Bol miktarda protein içermektedir. Niasin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, tiamin yanında, C, E ve K vitaminleri içermektedir.
Kakule
Hint yemeklerinde çok kullanılan kakule, pilavlara lezzet verir ve zencefil familyasından bir bitkinin meyveleri ile tohumlarının kullanıldığı bir baharattır.
Kakulenin Faydaları
Şifalı baharatlar arasında yer alan Kakule’nin sağlık açısında brçok faydası yer almaktadır. Sindirim sistemine ve böbrek sağlına iyi gelen bir baharat türü olan kakule, ağız kokusunun giderilmesinde ve üst solunum yollarının rahatlatılmasında da etkilidir. Aynı zamanda kansere karşı da etkilidir.
Karanfil
Bütün olarak veya toz olarak pek çok yerde kullanılan karanfil, bir çiçeğin kısa sap ve çanakla birlikte bulunan meyveleridir ve dişçilikte de kullanılır. Ağız kokusu giderici etkisi de bilinmektedir. Hafif tatlılarda, baharlı şarap hazırlanmasında ve likör yapımında da yer alır.
Karanfilin Faydaları
Baharat türleri arasında belki de en etkili olanı ve insanlar tarafında en çok bilineni karanfildir. Diş ağrılarının giderilmesinde ve kaşıntı ile bulantı gibi rahatsızlara iyi gelmesiyle meşhurdur. Öksürük ve kötü nefes kokusunu ortadan kaldırırken yorgunlukla soğuk algınlığını ortadan kaldırmaktadır.
Kereviz Tohumu
Kuvvetli, acımsı bir lezzeti olan kereviz tohumu, İtalyan yemeklerinde, çorbalarda ve tencere et yemeklerinde kullanıldığı gibi turşulara da konur.
Kerevizin Faydaları
Cinsel gücü arttırıcı bir baharat türü olan kereviz, iç salgı bezlerini ve böbrek üstü bezlerini çalıştırmaktadır. Kan içerisinde yer alan pislikleri temizlerken aynı zamanda unutkanlığa ve idrar söktürücü konusunda da etkilidir.
Kırmızıbiber
Biberler kurutulup öğütülerek elde edilen kırmızıbiber, soslarda, çorbalarda sıkça kullanılır. Hafif acının gerektiği her yerde kullanılabilir.
Kırmızıbiberin Faydaları
Kanserle savaşta en çok önemli bir yere sahip olan kırmızı biber içerisinde likopen yer almaktadır. Prostat, pankreas ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasındadır. Kırmızı biber antioksidan açısından oldukça zengindir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır. Kolayca kilo vermenizi sağlar. bu sebzeler vücut sıcaklığını artırır ve oksijen gereksinimi yaratır.
Acı Kırmızıbiber
Çekirdekleriyle birlikte toz veya pul halinde bulunan acı kırmızıbiber, özellikle Meksika, Hint ve İtalyan yemeklerinde çok kullanılır. Salça haline getirilmiş şekliyle de çok kullanılmaktadır.
Acı Kırmızıbiberin Faydaları
Aztek ve Maya uygarlıkları tarafından ilca yapımında kullanılan Acı Kırmızıbiberin, vücudun sakinleşmesi ve iyileşmesi için etkilidir. Özellikle kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasında etkilidir. Kan dolaşımının hızlanmasında büyük katkı sağlamaktadır.
Kimyon
Maydanoz familyasından olan kimyon, keskin ve hafif acımsı bir lezzete sahiptir.
Kimyonun Faydaları
Kimyonun, insan sağlığının birçok bölgesine faydası bulunmaktadır. Cildin güzelleşmesi ve saçların güçlenmesi başta olmak üzere, astıma ve kansere de iyi gelmektedir.
Kişniş
Yaprakları ot olarak kullanılan kişnişin meyveleri de baharat olarak kullanılır. Turşularda, şekerlemelerde, bazı et ve fırın yemeklerinde kullanılmaktadır.
Kişnişin Faydaları
Cilt iltihaplanmasını geçiren ve kolesterolü düşüren Kişniş, bu faydalarının yanı sıra kan basıncına, kalp atışına ve ağız sağlığına iyi gelmektedir. Göz sağlığında da oldukça etkili olan Kişniş, stresi de azaltmaktadır.
Karaman Kimyonu
Fırın yemeklerinde, peynir lezzetlendirmede kullanılan Karaman kimyonu, çiğ köfte ve salatalarda da çok kullanılır.
Karaman Kimyonu Faydaları
İştah açıcı özelliği bulunan ve mide gazını engelleyen Karaman kimyonu, tüketilen yağlı besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırmaktadır. Solunum sistemi hastalıklarının da ortadan kaldırılmasın etkilidir.
Köri Tozu
Hindistan’a özgü bu lezzet, genelde toz halindedir. Hindistan’da her aşçının farklı bir tarifi vardır. Acılık oranı değişmektedir. İçinde genelde soğan, kişniş, demirhindi, zerdeçal, acı kırmızıbiber, kimyon, çemen otu, toz hardal, karabiber, kakule, zencefil ve karanfil gibi baharatlar bulunur. Sosu hazırlanır ve tavuk, dana, kuzu, mantar, pilav gibi yemeklerde kullanılır.
Körinin Faydaları
Kori içerisinde bulunan krosin isimli madde ile vücutta yer alan tüm toksinleri temizleme özelliğine sahiptir. Doyurucu etkiye sahip olan köri baharatı, çok yemek yemek istemeyen kişilerce bir tutam tüketilebilir. Dengeli ve sağlıklı beslenme adına her gün bir çay kaşığı köri kullanımı zayıflamayı da desteklemektedir.
Mahlep
Çörek ve bisküvilerde kullanılan mahlep, fazla kullanılırsa acılık verir.
Mahlepin Faydaları
Şeker hastalığı için oldukça etkili olan ve karın ağrısı ile böbrek sancılarının giderilmesinde fayda sağlayan Mahlep, nefes darlığı, balgam ve idrar tutukluğunu da ortadan kaldırmaktadır.
Rezene Tohumu
Anasonu anımsatan rezene tohumu, acımsı bir tada sahiptir. Unlu, şekerli yiyeceklerde, elmalı payda ve balık yemeklerinde kullanılmaktadır.
Rezenin Faydaları
Bünyenin kuvvetlenmesinde ve sindirim sisteminin düzene girmesi gibi birçok faydası bulunun Rezenenin, aynı zamanda cilt sağlığına ve kolesterole de iyi gelmektedir.
Safran
Pahalı bir baharat olan Safran İran kökenlidir. Yemeklere sarı bir renk verir. Pilav, tavuk, balık ve tatlılarda daha çok kullanılır.
Safranın Faydaları
Hastalıkları önleyen baharatların başında gelen safranın faydaları arasında, antidepresan ve hücre sağlığı konusunda iyi gelmektedir. Sindirime faydalarının yanı sıra kalp sağlığı açısında da etkilidir. Kuru ciltlerin ise nemlendirilmesinde etkilidir.
Sumak
Ülkemizde de çok yetişen sumak, yöresel çorbalarda, soğan salatalarında, kebaplarda, sebzelerde sık sık kullanılır.
Sumakın Faydaları
Sumakın faydaları arasında C vitamini deposu olan bu şifalı baharat, antioksidan deposudur. Kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. İshale iyi gelmesi de sumak faydaları arasındadır. Diyabet yani şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı iyi gelir.
Tarçın
En değerlisi Seylan tarçınıdır. Çubuk halinde veya öğütülmüş toz olarak bulunur. Çikolata, kek ve meyve soslarında kullanıldığı gibi pudinglerde, içeceklerde, paylarda, dolmalarda, pilavlarda da kullanılır.
Tarçının Faydaları
Kan şekerini dengeleyen ve maya enfeksiyona karşı dirençli olan Tarçının faydaları arasında nezle, karın ağrısı ve bağırsak sorunlarının giderilmesi de yer almaktadır. Kanser önleyici bir etkisi bulunan tarçının aynı zamanda kasları rahatlatıcı özelliği de bulunmaktadır.
Dereotu Tohumu
Deniz mahsullerinde çok kullanılır.
Dereotu Tohumu Faydaları
Dereotu faydaları arasında kabızlık, toksin temizleme ve bağışıklık sistemi düzenleme gibi birçok fayda bulunmaktadır. Aynı zamanda şeker ve kolesterolün dengelenmesinde de etkilidir.
Vanilya
Kullanılacağı yiyeceğe konulup kaynatılarak koku ve lezzeti çıkarılan vanilya, çok kullanılırsa acılık kazandırır.
Vanilyanın Faydaları
Vanilyanın faydaları arasında ateş düşürücü etkiye sahipken, aynı zamanda sinir sistemini de uyarmaktadır. Bu şekilde daha canlı ve enerjik hissedebilirsiniz. Stres ve depresyonun ortadan kaldırılmasında da etkili olan vanilya astım ve soğuk algınlığının ortadan kaldırılmasında etkilidir.
Yabani Turp
Etlerin yanında verilen özel soslarda kullanılır.
Yabani Turpun Faydaları
Geçmiş çağlarda sırt ağrıları için, zehirlenmelerde ve öksürük sökücü gibi hastalıklarda kullanılmıştır. Geçmişinde belli araştırmalarda günümüze hediye edilen bu bitki pek çok şifa kaynağı barındırır.
Yenibahar
Lezzeti, küçük Hindistan cevizi, tarçın ve karanfil karışımını anımsatan yenibahar, sebze yemekleri, et suyu, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılır. Dolmaları lezzetlendirir ve sosis, salam, sucuk içlerinde de kullanılır.
Yenibahar Baharatının Faydaları
Diş sağlığı açısında oldukça önemli bir yere sahip olan Yenibahar baharatının: Antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiseptik yönleri nedeniyle diş sağlığınızı artırmaya yardımcı olabilir; bu baharat ile yapılan gargaralar özellikle ağız kokusu ve diş eti iltihaplanmasına karşı fayda sağlayacaktır
Zencefil
Bütün halinde bulunduğu gibi dilimlenmiş ve toz halinde de bulunur. Çin yemeklerinde, fırın ürünlerinde, çeşitli etleri bekletirken, sos yapımında, köri gibi baharatların hazırlanmasında kullanılmaktadır.
Zencefilin Faydaları
B3,B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerir. Aynı zamanda leyisn, treonin, triptofan, valin ve fenilanin gibi amino asitleri de içerir. Kanın normal dolaşımını korumaya yardımcı olur. İçerisindeki krom, çinko ve magnezyum aşırı terleme, ateş ve titremeyi engellemeye yardımcı olur. Anti-enflamator etkisi (zerdeçalın faydaları gibi) sebebi ile doğal olarak ağrı ve iltihaplar üzerinde azaltıcı etkisi vardır.
Zerdeçal
Biberli keskin bir kokusu olan zerdeçal, öğütülmüş halde bulunduğu gibi kök halinde de bulunur. Köri gibi karışık baharatların yapımında, çeşitli yemeklerde renk ve lezzet vermek için kullanılır.
Zerdeçalın Faydaları
Şeker hastalığı başta olmak üzere, sindirim sistemi ve iltihap ekleyici ile eklem ağrılarını giderici bir özelliğe sahip olan Zerdeçal faydaları arasında kalp ve damar hastalıkları da yer almaktadır.