Narkolepsi Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Gün içerisinde uyuklamaya sebebiyet veren narkolepsinin nedenlerinden, belirtilerinden, tedavisinden ve bitkisel tedavi yöntemlerinden yazımızda bahsettik.
Narkolepsi Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Kişinin aniden uykuya dalmasına neden olan narkolepsi, ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Herhangi bir aktivite yaparken oluşabilen bu rahatsızlık yüzünden ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple bir an önce gerekli tedavinin olunması gerekir. Bu içeriğimizde narkolepsi hakkında tüm bilgileri bir araya getirdik.

İşte narkolepsi hakkında bilinmesi gerekenler...

Narkolepsi Nedir?

Narkolepsi

Narkolepsi, gündüz ani ataklarla gelişen kronik uyku bozukluğudur. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler çevre şartları ne olursa olsun uzun süre uyanık kalmakta zorlanmaktadır. İstem dışı olarak gelişen narkolepsi, günlük hayatta ciddi kesintilere sebep olmaktadır.

Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler elinde olmadan olduğu yerde derin uykuya dalmaktadır. Bu şekilde uyku nöbetleri yaşanmaktadır. Uyku nöbetleri, günde 25 – 30 defa tekrar edebilmektedir. Nöbetler genellikle kısa sürmektedir ve kişilerin kendiliğinden uyanmasıyla son bulmaktadır. Ayrıca narkolepsinin ilerlemesi durumunda uyku hali geldiğinde hissetmeden nöbet yaşandığını belirtelim.

Narkolepsi Kimlerde Görülür?

Narkolepsi

Genellikle genç erişkinlerde görülen narkolepsi, 30 yaşından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir. Ancak her yaştan kişide bu rahatsızlık görülebilir. Bu rahatsızlığın dörtte biri direksiyon başında iken ya da alkollü araba kullanmaya bağlı olarak gelişmektedir.

Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

Narkolepsi

Narkolepsi rahatsızlığı birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar bakışlarda donukluk, uykuya dalarken ya da uyanırken görülen halüsinasyon, aşırı uykulu olma hali, kas gücünün ani kaybı, uyku felci, halüsinasyon ve olur olmaz yerde görülen uyku ataklarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız narkolepsi rahatsızlığına yakalanmışsınız demektir. Bu rahatsızlık doğrudan tehlikeli değildir. Ancak ani uyku atakları sırasında yaşanabilecek olaylar oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden tedavinin bir an önce yapılması gerekiyor.

Narkolepsi Neden Olur?

Narkolepsi

Narkolepsinin neden olduğu hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Tip 1 narkolepsisi olan bireylerin hipokretinin seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Hipokretin, beyinde uyanıklığı ve REM uykusunu düzenlemeye yardımcı olan bir bileşendir. Bu bileşenin eksikliği durumunda narkolepsinin oluştuğu gözlemlenmiştir. Ek olarak genetik faktörlerin de narkolepsiye neden olduğu bildirilmektedir.

Narkolepsi Tedavisi Nasıl Olur?

Narkolepsi

Nörolojik bir hastalık olan narkolepsinin tedavisi bulunmaktadır. Narkolepsinin doğru teşhis edilmesi gerekmektedir. Diğer uyku hastalıkları ya da uyku bozukluklarıyla karıştırılmamalıdır. Bu hastalığı yaşadığını düşünen ve belirtileri kendisinde gören kişiler bir an önce doktora başvurmalıdır. Çünkü kendiliğinden geçen bir hastalık değildir.

Yaşanan belirtiler doğru şekilde doktora tarif edilmelidir. Bu durum tanı koymada yardımcı olmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde tedavi yöntemleri daha da gelişmiş ve gereken süre daha da kısalmıştır.

Narkolepsi hastalığının tedavisinde ilaç yöntemi uygulanmaktadır. İlaç yöntemi ile hastanın yaşadığı belirtiler yavaşça azaltılmaktadır. Belirli bir süre sonrasında ise hastalık ortadan kalkmaktadır. İlaçlar doktor kontrolü altında gereken şekilde kullanılmalıdır. Vakaların çoğunda %100 olumlu sonuçlar alınmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uyku Apnesi Nedir?Uyku Felci Belirtileri ve Tedavisi
İnsomnia Nedenleri ve TedavisiBahar Yorgunluğu Nedir?
Jet Lag Nedir ve Nasıl Geçer?Çocuklarda Uyku Terörü
Uyku Bozuklukları Nelerdir?Uykuda Nefes Alamama Nedenleri ve Tedavisi

Narkolepsi ne demek?

Uyku bozukluğu olarak da ifade edilebilen narkolepsi, uyku zamanlarının dışında bastıran ve kısa süren uyku ataklarına denmektedir. Kronik bir uyku bozukluğu olan narkolepside kişi ani olarak uyuklamaktadır.

Narkolepsi hastalığı neden kaynaklanır?

Narkolepsinin kesin olarak neyden kaynaklandığı hala bilinmemektedir. Ancak bu rahatsızlığın beyinde uykuyu ve uyanıklığı kontrol eden kısmının bozukluğu yüzünden ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Narkolepsi tehlikeli midir?

Narkolepsi sonucunda ölüm olan bir rahatsızlık değildir. Ancak bu rahatsızlığın neden olduğu nöbetler yüzünden gün içerisinde kazalar, yaralanmalar ve hatta ölümler olabilmektedir.

Narkolepsi hastalığına ne iyi gelir?

Narkolepsi hastalığına iyi gelen bitkisel yöntemler de bulunuyor. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu Omega bileşenini takviye edersiniz bu rahatsızlığı ortadan kaldırabilirsiniz. Özellikle fındık ve ceviz narkolepsi nöbetlerini önlemesiyle bilinen besinlerdir.

Narkolepsi tedavi edilmezse ne olur?

Narkolepsi yaşamımızı doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişinin gün içerisinde uyuklamasına neden olur. Bu uyuklama durumu düzenli olarak tekrar ettiği için büyük problemlere neden olabilmektedir.

Narkolepsi kendiliğinden geçer mi?

Narkolepsi rahatsızlığı kişide gün içerisinde tekrarlama olasılığı bulunan nöbetlerin oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık sonucunda kişide nöbetler oluşur. Kendiliğinden geçmeyen bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Narkolepsi ne zaman geçer?

Nakolepsi nöbetlerin oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın neden olduğu nöbetler çok kısa sürer ve hasta kendiliğinden uyanır.

Narkolepsi genetik midir?

Nörolojik bir uyku hastalığı olan narkolepsinin oluşma nedenlerinden birisi de genetik faktörlerdir. Genetik olarak aktarılan genler yüzünden beyin fonksiyonlarını düzgün olarak yapılamaz. Bu sebeple de narkolepsi dediğimiz rahatsızlık oluşur.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum