Nuri Demirağ Kimdir? Nuri Demirağ Çocukları ve Hayatı Hakkında Bilgileri

Türkiye Cumhuriyeti'nin demiryollarında büyük bir emeği bulunan Nuri Demirağ'ın hayatı fazlasıyla araştırılıyor. İşte Nuri Demirağ kimdir ve Nuri Demirağ hakkında bilgiler.
Nuri Demirağ Kimdir? Nuri Demirağ Çocukları ve Hayatı Hakkında Bilgileri

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının ilk müteahhitlerinden olan Nuri Demirağ, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu yazımızda ise sizler için Nuri Demirağ’ın hayatını hazırladık. İşte Nuri Demirağ kimdir ve Nuri Demirağ çocukları kim? gibi soruların cevabı.


Nuri Demirağ Kimdir?

Nuri Demirağ Kimdir

1927 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti Demiryolları’nda çalışan ilk müteahhitleri arasında yer alan Nuri Demirağ, 1886 senesinde Sivas’ın Divriği ilçesinde dünyaya gelmiştir. Hayatı boyunca 1250 km uzunluğunda demiryolu inşaatını yapan Nuri Bey’e Mustafa Kemal Atatürk tarafından Demirağ soyadı layık görülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti’nin birçok ilkinde adından söz ettiren Nuri Demirağ, 13 Kasım 1957 tarihinde hayatını kaybetti.


Nuri Demirağ Hayatı

Nuri Demirağ Hayatı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1886 yılında Sivas’ta Doğan Nuri Demirağ’ın gerçek ismi Mühürzade Mehmed Nuri Bey’dir. Babasının ismi Mühürzade Ömer Bey, annesinin ise Ayşe Hanım olan Nuri Demirağ, daha 3 yaşındayken babasını kaybetti. Geri kalan hayatında annesi tarafından büyütülen Demirağ, Divriği Rüştiye Mektebi’ndeki üstün başarısı sayesinde okulda öğretmen yardımcısı olarak görev aldı.

Daha sonra Ziraat Bankası’nda çalışmak için girdiği sınavı kazanarak memur oldu. Erzurum vilayetinde çıkan kıtlık sorunu nedeniyle depolarda kalan buğday ve tahılları normalden çok daha düşük bir fiyata satarak halka yardım etse de hakkında dava açıldı. 1 yıl sonra ise bu sefer Maliye Bakanlığı’nın sınavına katılarak maliyede çalışmaya başladı.

Burada çalışırken her pozisyonda görev yaptı ve aynı zamanda Maliye Mekteb-i Alisi’nde ders alarak yüksek öğrenimini tamamladı. Beyoğlu ve Galata sınırları içerisinde maliyede çalışan Nuri Demirağ, I. Dünya savaşı sonrası insanlar tarafından hakarete uğradı ve görevini bıraktı.

İstifasının ardından yeni iş arayışında olan Nuri Demirağ, kendi küçük dükkanında sigara kağıdı yapmaya başladı. Kendisinin Eminönü’nde yaptığı kağıtlara Türk Zaferi adını koydu. Bu isim halk tarafından çok sevildi ve kendisinin büyük paralar kazanmasını sağladı.

Savaş sonrası ülkedeki ulaşım sorununu çözmek için demiryoluna yoğunlaşan Türkiye, ilk olarak Samsun ve Sivas arasında yarım kalan yolu tamamlamak istedi. Açılan ihaleyi Nuri Demirağ, çok düşük bir fiyatla almayı başardı. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk demiryolu işleriyle ilgilenen müteahhidi olan kişi unvanını taşıyordu. Kardeşini de yanına alan Nuri Demirağ, toplamda 1012 km uzunluğundaki yolu 1 yıl içerisinde bitirdi.

Bu başarılı sayesinde Mustafa Kemal Atatürk, kendilerine Demirağ soyadını verdi. Nuri Demirağ, sadece demiryollarıyla değil İstanbul Hal Binası ve Eceabat Havalimanı gibi yerlerde çalıştı. Daha sonra İstanbul Boğazı’na köprü yaptırmak isteyen Demirağ, yurtdışından ekip getirtti ve bilgi aldı. Amerika’da olan Golden Gate köprüsünü yapan firma ile anlaşma yapan Demirağ, projeyi Cumhurbaşkanı Atatürk’e bildirdi. Proje Atatürk tarafından onaylansa da hükümet izin vermedi ve Nuri Demirağ, hayal kırıklığına uğradı.

Türk Hava Kurumu’na açtığı davayı kaybeden Nuri Demirağ, bu duruma sinirlenerek kendi partisini kurdu. Kurduğu parti aynı zamanda Türkiye’nin ilk muhalefet partisi olmuştu. Milli Kalkınma Partisi ile meclise girmeyi başaramasa da 1954 yılında Demokrat Parti üzerinden Sivas milletvekili olmayı başardı. Enerji, baraj, köprü ve hayvancılık gibi birçok farklı alanda çalışma yapan Nuri Demirağ, 13 Kasım 1957 tarihinde şeker hastalığı yüzünden 70 yaşında vefat etti.


Nuri Demirağ Çocukları

Nuri Demirağ Çocukları

Mesude Hanım ile hayatlarını birleştiren Nuri Demirağ’ın 2 erkek 6 kız olmak üzere toplam 8 çocuğu dünyaya geldi. Çocuklarının ismi ise, Galip, Kaya Alp, Gülbahar Erdinç, Mefkure Azak, Süveyda Baykal, Turan Melek Esencan ve Şüküfe Kum’dur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.