Kudüs Şairi; Nuri Pakdil Hakkında 10 Bilgi

Edebiyata olan aşkıyla birçok esere imza atan ünlü yazar Nuri Pakdil, iyi bir yazar, hukukçu, şair ve fikir adamı olarak bilinmektedir. Nuri Pakdil sözleriyle hafızalara kazınan Kudüs Şairi hakkında merak edilenleri sıraladık.
Kudüs Şairi; Nuri Pakdil Hakkında 10 Bilgi

Nuri Pakdil Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi

Nuri Pakdil, Necip Fazıl Kısakürek'le başlayan ve Sezai Karakoç'la devam eden büyük edebi akımın üçüncü usta yazarı olarak bilinmektedir. Yakın tarihte yayınlanan "Yedi Güzel Adam" dizisiyle adından sıkça söz ettiren ünlü edebiyatçı, İslam'a olan hayranlığı ve hayata karşı bakış açısıyla birçok kesimin sevilen yüzü olmayı başarmıştır. Kudüs Şairi adıyla anılan ve sayısız ödüle layık görülen Nuri Pakdil hakkında merak edilen 10 gerçek bilgi!

1. Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar, şair ve fikir adamı Nuri Pakdil, 1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelmiştir.

Nuri Pakdil Hakkında


2. Son derece başarılı bir eğitim hayatına sahip olan Nuri Pakdil, Maraş Lisesi'ni birincilikle bitirerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanmıştır.

Nuri Pakdil Hakkında


3. Hukuk fakültesinden mezun olan Nuri Pakdil, ilk olarak bakanlıkta hukuk müşaviri, sonrasında Devlet Planlama Teşkilatı (DTP)'nda uzman olarak çalışmıştır. Edebiyata olan aşkıyla mesleğini yarıda bırakan Pakdil, kendi edebiyat dergisini yayın hayatına sokmuştur.

Nuri Pakdil Hakkında


4. Tam bir edebiyat aşığı olan Nuri Pakdil, lise hayatındaki ilk şiir denemelerini "Demokrasiye Hizmet" gazetesi ve "Hamle" dergisinde yayımlatmıştır. 1964 yılında "Yeni İstiklal" gazetesinin sanat sayfasını düzenleyen Pakdil, Ankara'da aylık yayınlanan Edebiyat dergisinde ki denemeleri, oyunları ve eleştirileriyle tanınmıştır. Pakdil, "Yedi Güzel Adam" olarak bilinen ekipten Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Akif İnan'la beraber Edebiyat dergisini yayın hayatına sokmuştur.

Nuri Pakdil Hakkında


5. Nuri Pakdil, yarım bıraktığı avukatlık mesleğine Edebiyat dergisiyle devam etmiştir. Pakdil, 1969 yılından 1984 yılına kadar aylık okuyucularına ulaşmıştır. Toplamda 45 kitap yayınlayan Pakdil, 1997 yılı itibariyle de kendi kitaplarını okuyucuyla buluşturmuştur. Klasik batı müziği ve edebiyata büyük ilgi duyan Pakdil, iyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmektedir. 

Nuri Pakdil Hakkında


6. 1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Nuri Pakdil, doğum tarihinin belli olmamasından dolayı İstanbul'un fethedildiği 29 Mayıs'ı doğum günü olarak kabul etmektedir. 

Nuri Pakdil Hakkında


7. Son derece titiz ve dikkatli olmasıyla bilinen Nuri Pakdil, bir harfin yanlış yazılması durumunda tüm dergiyi yeniden bastırmaktadır. Pakdil, bazı şiirlerini 200'den fazla yazdıktan sonra kitaba aldığını söylemiştir. 2014 yılında TRT'de yayınlanan "Yedi Güzel Adam" dizisinde adı geçen Nuri Pekdil, yazarlık hayatı boyunca 16 farklı müstear isim kullanmıştır. Pakdil'in en çok kullandığı isim "Ebubekir Sonumut" olmuştur.

Nuri Pakdil Hakkında


8. "Kudüs Şairi" adıyla anılan Nuri Pakdil, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ve 2014 yılında düzenlenen Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü'ne layık görülmüştür. En büyük hayalleri arasında Kudüs'e gitmek olan ünlü yazar, 81 yaşında Mescid-i Aksa'da cuma namazını kılarak hayalini gerçekleştirmiştir.

Nuri Pakdil Hakkında


9. Yazmanın nasıl bir şey olduğunu en iyi anlatan Nuri Pakdil: "Yazmak, uzun bir yürüyüşe başlamaktır. Yazarın ödevi, yazmaktır. Bir yazar ancak yazarak girebilecektir insanlığa. Bu bağlamda yazmak, bir hayat biçimim olmuştur benim" sözleriyle açıklamıştır. Pakdil, 1972-1984 yılları arasında 18, 1997 yılında 12 kitap yazmıştır. 

Nuri Pakdil Hakkında


10. Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle bir süredir Bilkent'teki Ankara Şehir Hastanesin'nde tedavi gören Nuri Pakdil, 18 Ekim 2019 tarihinde hayatını kaybetmiştir. 85 yaşında hayata gözlerini yuman ünlü edebiyatçının ölümü tüm Türkiye'de büyük hüzne sebep olmuştur.

Nuri Pakdil Hakkında

Neoldu.com

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum