Obezite Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler
Obezite Nedir?
Obezite, halk arasında şişmanlık olarak tabir edilmektedir. Obezite, vücutta kilo alımı ve aşırı yağ artımıyla ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Vücutta aşırı yağ birikmesiyle oluşmaktadır. Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sağlık sorunlarından biridir.
Obezite birçok hastalığa neden olmaktadır. Bu kronik hastalık, birçok hastalığa yol açtığı gibi ölümlere de neden olmaktadır. Bu hastalık genetik ve çevresel faktörlerden dolayı oluşmaktadır. Obezite, vücutta hastalıklara neden olacak şekilde ve yüksek oranda yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır.
Obezite Nedenleri
Obezite nedenleri arasında; aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo - kültürel nedenler, gelir durumu, hormonal sorunlar, genetik etmenler, psikolojik problemler, yanlış diyet uygulamaları, sigara, alkol, ilaçlar ve doğum yer almaktadır.
Obezitenin en büyük sebebi aşırı ve bilinçsiz şekilde yemek yemektir. Aşırı bir biçimde tüketilen gıdalar, şişmanlığa yol açmaktadır. Her gıdanın fazlası zararlıdır. Bilinçsiz tüketim de şişmanlığa yol açmaktadır. Aşırı ve bilinçsizce tüketim kilo almaya yol açmaktadır.
Kilo alımı ise belli bir süre sonra şişmanlığa neden olmaktadır. Şişmanlık, obezitenin diğer adıdır. Fakat şişmanlık hafife alınmalıdır. Kilo alımı hızlıca devam ederek, obezitenin durdurulması gerekmektedir.
Gıda tüketimin yanı sıra hareketsizlikte obezitenin başlıca nedenlerindendir. Hareketsiz bir yaşam hem beden sağlığını hem de zihin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Hareketsiz kalan kişiler vücut dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Sürekli oturmak ve televizyon karşısında oturarak bir şeyler yemek doğru bir davranış değildir. Bu durum obeziteye yol açan sebeplerdendir.
Psikolojik sorunlarda şişmanlığa yol açmaktadır. Duygusal durumlar şişmanlığın başlıca etkilerindendir. Psikolojik etmenler, şişmanlıkla bağlantılı bir durumdur. Genetik faktörler obezite de önemli derece rol sahibidir.
Genellikle anne ve babası şişman çocuklarda şişman olma oranı oldukça yüksektir. Bu durumda ailenin beslenme şeklide önem taşımaktadır. Hormonal ve metabolik sorunlar şişmanlığa neden olmaktadır. Metabolizmanın yavaş çalışması kişinin şişmanlamasında etkendir.
Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Obezite kalp hastalıklarına, diyabete, hipertansiyona, kansere, kolesterole, safra kesesi hastalıklarına, uyku apnesine, adet düzensizliğine, kireçlenmeye, depresyona ve inmeye neden olabilmektedir.
Obezitenin Zararları
Obezite, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu hastalık aşırı ve yanlış gıda tüketimi ile oluşmaktadır. Vücutta biriken aşırı yağ ve aşırı kilo alımı obeziteyi işaret etmektedir. Obezite, insan hayatını tehlikeye sokan ve ölümle tehdit eden bir hastalıktır.
Bu hastalık kalp damar hastalıklarında önemli rol oynamaktadır. Kalp hastalıklarını yol açarak, kalp krizi riskini de arttırmaktadır. Kolesterolü artırarak, yüksek tansiyona ve damar tıkanıklığına neden olmaktadır.
Yetişkinlerde görülen diyabet hastalıklarının çoğu şişmanlık sebebiyle meydana gelmektedir. Kas ve iskelet sistemi de obezitenin zararlı etkileri arasındadır. Kas ve iskelet sistemlerinde birçok sorun görülmektedir.
Obezite, solunum sorunlarına da neden olmaktadır. Obez kişilerde solunum zorlu ve güç bir şekilde yapılır. Kadınlarda doğum sorunları, adet düzensizliği ve kısırlığa dahi yol açmaktadır. Psikolojik sorunlarda neden olan şişmanlık kişinin, hayat ile bağlantısını kesmektedir.
Şişmanlık kişinin hayatını bir bütünüyle etkilemektedir. Kişinin sosyal hayatının bitmesine neden olmaktadır. Kaliteli, sağlıklı ve uzun bir yaşam geçirmesini engellemektedir.
Obeziteden Nasıl Korunmalı?
Obezite günümüzün ve geleceğin hastalığıdır. Bu yüzden obeziteden korunmak gerekir. Bunun için dengeli, düzenli ve bilinçli beslenmek gerekmektedir. Sağlıklı beslenerek, obeziteye karşı durulmalıdır. Hazır ve kalorisi yüksek yiyecekler tercih edilmemelidir.
Doğru bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Hareketli olmaya özen gösterilmelidir. Düzenli olarak egzersiz ve fizik hareketleri yapılmalıdır. Sporu gereksinim olarak değil, yaşam tarzı olarak görmek gerekir.
Obezite Tedavisi
Obezite tedavisi için birçok uygulama yapılmaktadır. Bunlar diyet, egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavileridir.
1. Egzersiz Tedavisi
Egzersiz, hayatta önemli rol oynamaktadır. Her yaşta ve her şartta egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz birçok hastalığın tedavisi olduğu gibi, obezite hastalığında da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Egzersiz tedavisi, yağ dokusu ve karın bölgesinde ki yağlanmayı azaltmaktadır. Egzersiz şekli, hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Yetişkinler günlük 30 dakika egzersiz yapılmalıdır.
2. Tıbbi Beslenme (Diyet) Tedavisi
Tıbbi beslenme tedavisi, diyet yapılarak geçirilen bir süreçtir. Obezite tedavisinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Tıbbi beslenme tedavisi, kişiye özel olarak uygulanmaktadır. Zayıflama diyetleri, dengeli ve sağlıklı beslenme ile yapılmaktadır. Kişiye sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmaktadır. Tıbbi beslenme tedavisinde, vücut ağırlığının boya göre olması gereken seviyeye gelmesi hedeflenmektedir.
3. Davranış Değişikliği Tedavisi
Davranış değişikliği, obezite tedavisinde önemli etkenlerdendir. Bu tedavi sürecinde yemek yeme ve fiziksel aktivite davranışları düzene koyulmaya çalışılmaktadır. Yaşam biçimini şekillendirerek, doğru ve olumlu şekilde devam etmesi hedeflenmektedir.
Davranış değişikliği tedavisinde yardımcı olan şeyler; kendi kendini gözlemleme, uyaran kontrolü, alternatif davranış geliştirme, pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme, bilişsel yeniden yapılandırma ve sosyal destektir.
4. İlaç Tedavisi
İlaç tedavisinin başarılı olması için, uygulanan diğer tedavi yöntemlerine uyulması gerekmektedir. İlaç tedavi her hastaya uygulanmamaktadır. Doktorların gerekli ve uygun gördükleri hastalara uygulanmaktadır.
İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar, açlık hissini ve duygularını daha kolay kontrol edilmesine yardımcı olmaktadır. aynı zamanda bu ilaçlar metabolizmanın hızlanmasında da yardımcı olmaktadır.
5. Cerrahi Tedavi
Obezite, uygulanan diğer tedavi çeşitleri ile önlenemiyorsa, cerrahi tedavi tercih edilmektedir. Bu tedaviye doktorlar karar vermektedir. Cerrahi tedavi de hastanın bu tedaviye uygun olup olmadığını doktorlar belirlemektedir.
Cerrahi tedavi yöntemleri 2 farklı şekli uygulanmaktadır. Birincisi, mide küçültme ameliyatları, iİkincisi ise mide ve ince bağırsak bypasslarıdır.
Obezite Hastalığı ve Ameliyatı | Çocuklarda Obezite Neden Olur, Nelere Yol Açar? |
---|---|
Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır? |
Obez kaç kilo olur?
Obezite Boy, Kilo İndeksine göre hesaplanmaktadır. Eğer BKİ oranınız 18,50 ve 24,99 arasında sie normal kilodasınız demektir. 25 ve üzerinde olanlar aşırı kilolu, 30 - 35 arasında olanlar 1. derece obez, 35 - 40 arası 2. derece obez, 40 ve üstü ise morbid obezdir.
Obezite hastalığının belirtileri nelerdir?
Obezite hastalarında aşırı terleme, uyku apnesi, sırtta ağrı, ciltte tahriş, en ufak harekette yorulma, eklemlerde ağrı, uyku sırasında ciddi şekilde horlama gibi belirtiler görülmektedir. Bu gibi belirtileriniz varsa doktora başvurmanız gerekir.
Obezite hastalığının sebebi nedir?
Obezi hastalığı aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden meydana gelmektedir. Obezitenin en büyük nedeni budur. Daha sonrasında yetersiz fiziksel aktivite gelir. Gün boyu oturan bireylerin obezite olma ihtimali yüksektir.
Kimler obez olur?
BKİ hesaplamalarına göre 30'un üzerinde olan kişiler obezdir. 40'ın üzerinde olan kişiler ise morbid obez olarak değerlendirilir. Yaptığınız BKİ'ne göre obez olup olmadığınızı öğrenebilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Obez bir insan nasıl zayıflar?
Obez bir insan zayıflamak için haftada yaklaşık olarak 500 kalori az almalıdır. Bu sayede en az %10 kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Fiziksel aktiviteyi artırmak zayıflamanızı kolaylaştıracaktır. Bazı insanlar aşırı obezite durumunu önlemek için ilaç kullanabilir.
95 kilo obezite mi?
95 kilonun obezite olup olmadığını öğrenmek için BKİ hesaplaması yapmanız gerekir. Bunun için boyunuzu bilmelisiniz. Boy kilo indeksine göre eğer 30 ve üzerinde çıkarsanız obezitesiniz. 20 ve 25 arasındaysanız kilonuz normaldir. 20 altı ise zayıflık olarak nitelendirilir.