Kemik Erimesi Neden Olur? Osteoporoz Belirtileri ve Tedavisi
Günümüzde çok fazla kişide rastlanan osteoporoz, kemiklerimizin daha hassaslaşmasına neden olarak ağrı ve sızı oluşumuna neden olmaktadır. Günlük hayatı etkileyerek durumu ilerlemiş olan kişilerde yürüyememe gibi sorunlara sebebiyet veren kemik erimesi hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda osteoporoz nedir, tedavisi nasıldır, nedenleri, belirtileri ve risk faktörleri nelerdir gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte osteoporoz hakkında her şey...
Osteoporoz Nedir?
Vücutta bulunan kemiklerin sertliğinin azalmasına bağlı olarak kalitelerinin bozulması, zayıflaması ve kırılabilir hale gelme durumuna osteoporoz denilmektedir. Kemik erimesi, tüm iskelet sistemini etkileyen ve zarar görmesine neden olan bir hastalıktır.
En sık görülen kemik hastalığı olan osteoporoz tedavi edilebilir ve önlenebilir hastalıklardan biridir. Bu nedenle önceden önlem almak önem taşımaktadır. Günümüzde en çok kadınlar bu hastalığı yaşamaktadır ancak son zamanlarda erkeklerde de görülmeye başlanmıştır. Ek olarak bu hastalığın genel olarak yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı ortaya çıktığını söyleyelim.
Osteoporoz Belirtileri Nelerdir?
Kemik erimesi ortaya çıktığı zaman bazı belirtilerle kendisini göstermektedir. Sırt ağrısı, bel ağrısı, boyun ağrısı, boy kısalması, öne eğik ve kambur vücut şekli, el bileği, kalça ve omurga gibi kemiklerde kırıklar, kemik ağrıları ve kemiklerde hassasiyet, vücutta şekil bozuklukları ve hareket edememe durumu gibi belirtiler bu hastalıkta ortaya çıkmaktadır.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde gördüğünüz takdirde osteoporoz hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda bir an önce doktora başvurmanızı öneriyoruz. Bu sayede hastalık ilerlemeden erken teşhis edilebilir ve gerekli tedaviye bir an önce başlayabilirsiniz.
Osteoporoz Nedenleri Nelerdir?
Osteoporoz hastalığı birkaç risk faktörüne sahiptir. Bunlar ilerleyen yaş, menopoz, kronik hastalıklar, D vitamini eksikliği, kalıtım, kalsiyum eksikliği, yeterli fiziksel aktivite yapılmaması ve sigara kullanılmasıdır.
Saymış olduğumuz nedenler yüzünden kemik erimesi oluşabilmektedir. Bu yüzden bu etkenleri hayatınızdan çıkartmanız ve yeni bir yaşam tarzı benimsemeniz gerekiyor. Böylece kemikleriniz sağlıklı kalarak herhangi bir ağrı oluşumuna sebebiyet vermez.
Osteoporoz Teşhisi
Kendinizde osteoporoz hastalığı belirtileri görmeniz durumunda bir an önce doktora başvurup teşhisi koydurtmanız gerekiyor. Doktorunuzun kemik erimesi problemi için kemik yoğunluğu ölçümü yapması şarttır.
Kemik yoğunluğu ölçümü için günümüzde en sık kullanılan yöntem ise DEXA'dır. Bu yöntem sayesinde kemik yoğunluğu ağrısız ve basit bir şekilde ölçülebilmektedir. Ayrıca bu yöntemde hastaların yüksek miktarda radyasyona maruz kalmayacağını belirtelim.
Osteoporoz Tedavisi
Kişiye osteoporoz teşhisi koyulduktan sonra gerekli tedavilerin uygulanmasına başlanır. Doktorlar osteoporoz hastalığının tedavisinde spor, egzersizler, düzenli ve dengeli beslenme, D vitamini takviyesi, hormon tedavisi, kalsiyum takviyesi ve ilaç tedavisini kullanmaktadır.
Osteoporoz hastalığı, uzun yıllar boyunca ilaç kullanılarak tedavi edilecek bir hastalık değildir. Bu hastalığın tedavisinde en önemli olan konu kişinin hayatını değiştirmesidir. Yaşanan hayat biçimi doğru olmadığından dolayı osteoporoz hastalığına yakalanma riski fazladır. Bu nedenle kişilerin yaşam şekline dikkat etmesi gerekmektedir.
Osteoporoz Hastalığından Korunma Yöntemleri
Genel olarak hastalıklarla mücadele etmek için yaşam tarzını değiştirmek gerekir. Sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenlere önem verilmeli ve dikkate alınarak yapılmalıdır. Kemik erimesinden korunmak için spor ve egzersiz yapmalı, dengeli beslenme düzeni oluşturmalı, D vitamini takviyesi almalı ve kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmelisiniz.
Spor ve egzersizler kişilerin hem beden hem de ruh sağlığını korumaktadır. Bu nedenle her kim olursa olsun, yaşı kaç olursa olsun spor ve egzersiz yapmalıdır. Spor ve egzersizler kişiden kişiye, yaşa ve vücuda göre değişmektedir. Bu yüzden uzman kişilerden yardım alınarak yapılmalıdır.
İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için beslenme önemlidir. Beslenme düzenli ve yeterli olmalıdır. Yeterli derecede her besinden alınmalıdır. Osteoporoz hastalığında önemli olan kalsiyumdur. Bu nedenle kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmelidir.
D vitamini de osteoporoz hastalığında önem taşımaktadır. Bu yüzden D vitamini alınımına dikkat edilmelidir. Gerekirse ve doktor tarafında uygun görülürse ilaç takviyesi yapılmalıdır. Bunların dışında kişilerin düşüp vücudunda kırıklar oluşmamasına dikkat edilmelidir. Bu konuda tedbirler alınmalıdır.
Kamburluk İçin Egzersizler | Kamburluk Belirtileri ve Tedavisi |
---|---|
Kayropraktik Tedavi Nedir? | Skolyoz Nedenleri ve Tedavisi |
Osteoporoz hangi vitamin eksikliğinde görülür?
Osteoporoz hastalığı daha çok D vitamininin eksikliği yüzünden karşımıza çıkmaktadır. Bu eksiklik yüzünden kemiklerde bir yumuşama olur. Bu da ağrıya, hassaslaşmaya ve kas gücü kaybına neden olur.
Osteoporoz ağrısı nasıl olur?
Osteoporoz ağrısı omuz ve sırt bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Kemiklerde mikroskobik ölçekte bir sürü kırık bulunuyor. Normal zamanlarda bu kırıklar düzenli olarak onarılır ancak osteoporoz hastalığı yüzünden kırıklar onarılamaz. Daha sonra da ağrı oluşumuna sebebiyet verir.
Osteoporoz kimlerde görülür?
Çoğu zaman 45 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen osteoporoz hastalığı, erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Ancak günümüzde erkeklerde de görülme sıklığının artmasının yanı sıra çocuklarda da karşımıza çıkmaktadır.
Osteoporoz ilerlerse ne olur?
Osteoporoz hastalığı tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde kemiklerde hasar oluşumuna neden olur. Bu da yavaştan kemiklerin zayıflamasına ve darbelere karşı daha savunmasız olmasına sebebiyet verir. Bu yüzden de kemiklerimiz kırılmaya açık hale gelir.
Osteoporoz hastalık mıdır?
Tüm iskelet sistemimizi etkileyen bir hastalık olan osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerini azaltmaktadır. Bunun sonucunda ise kemiklerimiz daha zayıf ve kırılabilir hale gelmektedir.
Osteoporoz hastalığına ne iyi gelir?
Osteoporoz hastalığını geçirmek için kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin besinleri tüketmeniz gerekiyor. Bu sayede kemikleriniz ihtiyaç duyduğu bileşenleri karşılayarak güçlenecektir. Böylece osteoporoz hastalığının etkileri azalacaktır.