Othello Sendromu Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Kişide mantık dışı bir kıskançlık oluşması durumunu ifade eden othello sendromu, kıskançlığın ileri seviyesi olduğu için çoğu zaman çok geç fark ediliyor. Kişiler bu durumun normal kıskançlık olduğunu savunuyorlar ve tedavi olmayı düşünmüyorlar. Bu içeriğimizde othello sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi soruları cevaplayacağız.
İşte othello sendromu hakkında her şey...
Othello Sendromu Nedir?
Othello sendromu, patolojik kıskançlık olarak da adlandırılan kişinin mantıksız düşüncelerle karşısındaki bireyi kıskanmasına neden olan psikolojik bir sorundur. Bu hastalığın temelinde özgüven eksikliği olduğu belirtilmektedir.
Eğer kişinin geçmişinde daha önce terkedilme durumu var ise bu kişilerde othello sendromu daha sık görülmektedir. Terkedilme duygusunu yaşayan kişilerin güvensizlik duyguları gelişerek, korkuya dönüşüyor. Kişi de buna karşı kendince çeşitli önlemler almaya çalışıyor ve othello sendromu dediğimiz şey ortaya çıkıyor.
Othello Sendromu Neden Olur?
Othello sendromunun kesin olarak tespit edilmiş bir nedeni henüz bulunamamıştır. Ancak bu kişilerin kaybetme korkusu, özgüven eksikliği, yetersizlik ve değersizlik duygularını yoğun olarak yaşadıkları tespit edilmiştir.
Bu duyguları yaşayan kişilerin patolojik kıskançlığa yakalanma ihtimali çok daha yüksektir. Eğer bu duygular aşırı derecede yaşanıyorsa bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde ilişkinin sonu boşanmaya, şiddete, cinayete ya da intihara kadar gidebilmektedir.
Othello Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Othello sendromuna sahip olan bireylerin hal ve hareketlerinde bazı değişiklikler göze çarpmaktadır. Bunlar aşırı derecede aldatılma korkusu, kısıtlama isteği, sevgiliden ayrılmanın bir fobi haline gelmesi, hakaret ederek partnerine kendini değersiz hissettirmek, verilen kontrolsüz ve aşırı tepki, saldırganlık ve şiddet eğilimidir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtilere sahip olan kişide othello sendromundan şüphelenmelisiniz. Bu durumda bir an önce kişinin gerekli tedaviyi olması için ona yardımcı olmalısınız. Kişi ilk zamanlarda tedaviyi kabul etmeyebilir. Ancak alanında uzman bir doktora danışarak bireyi nasıl ikna etmeniz gerektiğiyle alakalı bilgiyi alabilirsiniz.
Othello Sendromu Yaşayan Kişi Nasıl Anlaşılır?
Othello sendromu oluşan kişide bazı bulgular ve belirtiler kendini göstermektedir. Bu hastalığa yakalanan kişi aşırı sahiplenme tavırlarında bulunur. Kıskançlık duygusuna kapılarak çeşitli hareketlerde bulunur.
Bu hareketler partnerini herkesten kıskanması, sürekli kısıtlaması, aldatılma tehdidine karşı önlemler almaya çalışması, takip etmesi, evden dışarı çıkmanızı ya da camdan bakmanızı istememesi, giydiklerinize ve arkadaşlarınıza karışması, telefonunuzu ve bilgisayarınızı sık sık kontrol etmesidir. Saymış olduğumuz bu hareketlerden patolojik kıskançlığa sahip bireyi anlayabilirsiniz.
Othello Sendromu Tedavisi
Othello belirtileri olan kişiler kesinle doktora başvurarak tedavi altına alınmalıdır. Othello sendromu tedavisi 4 ay ile 2 sene arasında sürebilmektedir. Tabi ki bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ve hastalığın derecesi de önem taşımaktadır.
Othello sendromuna sahip bazı hastalarda ömür boyu süren tedavi süreçleri uygulanmaktadır. Bu hastalık ilaç ve psikolojik tedaviyle ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Psikolojik tedavi olarak psikoterapi, ilaç tedavisinde ise farmakolojik ilaçlar kullanılmaktadır.
Othello sendromu ne demek?
Othello sendromu mantıksız düşüncelerle bireylerin karşısındaki kişileri kıskanmasına denmektedir. Kişilerin sahip olduğu bu kıskançlık ilerlediği takdirde paranoyaya dönüşebilmektedir. Bu yüzden bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Othello sendromu kimlerde görülür?
Othello sendromunun en çok kimlerde görüldüğünü kesin olarak belirleyen bir araştırma henüz yapılmamıştır. Ancak kıskançlık kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla görülmektedir.
Aşırı kıskançlık sebebi nedir?
Aşırı kıskançlık oluşmasının altında yatan sebep bireylerin karşısındaki kişiye güvenmemesi, geçmişinde aldatılma yaşaması ve terk edilme gibi travmatik bir olayın başına gelmesidir. Bu olayları yaşayan kişilerde aşırı kıskançlık olabilmektedir.
Kıskançlık hangi hormon?
Yapılan araştırmalara göre kıskançlık oluşmasına neden olan bir hormon tespit edilmiştir. Singulat kortestenin aktif olması durumunda kıskançlık dediğimiz şey ortaya çıkmaktadır.
Kıskançlık tedavi edilebilir mi?
Kıskançlık tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tedavisinde psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. İlişkilerde çiftlerin birbirine güvenmesi, empati yapması ve iletişime açık olması kıskançlığı kontrol altına alır.
Kıskançlık genetik mi?
Kıskançlık genetik yakınlık gösteren psikolojik rahatsızlıktır. Eğer kişinin ebeveynleri kıskançsa çocuklarının da kıskanç olma ihtimali oldukça yüksektir. Ayrıca kıskançlığın anne babanın davranışları yüzünden de çocuğa geçebileceğini söyleyelim.
Kıskançlık bir hastalık mıdır?
Kıskançlık dozunda bırakıldığı sürece bir hastalık değil davranış bozukluğudur. Ancak kişi kendini kontrol edemezse ve davranış bozukluğu ilerlerse depresyona neden olabilmektedir.