Otoskleroz Nedir? Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen otoskleroz hastalığı genellikle 15-45 yaş aralığında karşımıza çıkmaktadır. Bu içeriğimizde otoskleroz hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilerden bahsedeceğiz.
İşte otoskleroz hakkında her şey...
Otoskleroz Nedir?
Orta kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz, orta ve iç kulakta anormal kemik oluşumu nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Yeni kemik yapısının oluşmasıyla birlikte sesin asıl işitme organı olan iç kulağa gitmesi engellenir. Sesin iç kulağa gitmesinin engellenmesi sonucunda ise işitme kaybı meydana gelir.
İşitme kaybının başlıca nedenlerinden olan otoskleroz, genetik etkenlerden dolayı görülebileceği gibi birkaç kuşak atlayarak da ortaya çıkabilir. Otoskleroz, üzengi kemiğinin iç kulak ile komşu olduğu duvarın kireçlenmesine bağlı olarak hareketlerinin kısıtlanması ile ortaya çıkmaktadır.
Otoskleroz Neden Olur?
Otoskleroza neden olan faktörler kızamık enfeksiyonları, genetik etkenler, hormonsal değişimler (gebelik), florürden fakir su tüketimi, bağışıklık sistemi bozuklukları ve iç kulak çevresindeki kemiklerde oluşan kırıklardır.
Bu hastalığın kesin olarak neyden kaynaklandığı hala bilinmemektedir. Ancak yapılan bazı araştırmalarda yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden otoskleroz hastalığının ortaya çıktığı ifade edilmektedir.
Otoskleroz Belirtileri
Otoskleroz hastalığının olduğunu göstermiş olduğu birkaç belirti sayesinde anlayabiliriz. Bu belirtiler işitme kaybı, kulak çınlaması, denge problemleri, baş dönmesi, titreme, devinimsel algı problemleri ve hamilelik döneminde işitme kaybında artış görülmesidir.
Saymış olduğumuz belirtiler otoskleroz hastalarında görülmektedir. Hastalığın ana belirtisi ise işitme kaybıdır. İşitme kaybı tek bir kulakta görülebileceği gibi her iki kulağı da etkileyebilir. İşitme kaybı herkeste farklı şiddetlerde olabilmekle beraber genellikle yavaş ilerlemektedir.
Otoskleroz Tedavisi
Genç yaşta saptanan otoskleroz vakalarında öncelikle hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak adına bir tedavi uygulanmaktadır. Otoskleroz hastalığının ilaçla tedavisi yoktur. Tedavi sürecinde işitme kaybını önlemek adına D vitamini, kalsiyum ve florür gibi vitamin takviyeleri yapılabilir. Ancak bu vitamin desteğinin kesin bir etkisinin olduğu henüz kanıtlanmamıştır. Hastalığı tedavi edecek tek yöntem ise ameliyattır.
Otoskleroz Ameliyatı
Otoskleroz tedavisinde en sık kullanılan yöntem stapedektomi (orta kulak kireçlenmesi ameliyatı) uygulamasıdır. Stapedektomi ameliyatı ile hareketi kısıtlanmış üzengi kemiği çıkarılır ve yerine ses dalgalarını iç kulağa iletmesi için bir protez takılır.
Doktorun tercihine göre lokal ya da genel anestezi altında yapılan bu ameliyat %100'e yakın bir başarı oranına sahiptir. Dolayısıyla ameliyatı olan hastaların çok büyük bir kısmının işitme kaybı probleminden kurtulabileceğini söyleyebiliriz.
Vertigo Nedenleri ve Belirtileri | Sağırlık Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? |
---|---|
Meniere Hastalığı Nedir? | Kolesteatom Belirtileri ve Tedavisi |
Otoskleroz ne demek?
Otoskleroz orta ve iç kulakta normal olmayan bir kemik yapısı bulunması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu kemik oluşumu sonucunda bireylerde işitme kaybı yaşanmaktadır.
Otoskleroz semptomları nelerdir?
Bu hastalığın ana belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz hastalığında görülen işitme kaybı daha çok tiz sesleri duyamamak şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu işitme kaybı zamanla ilerleyip normal seviyedeki sesleri duyamamak şeklinde de olabilir. Bu yüzden tedavi şarttır.
Otoskleroz nasıl geçer?
Otoskleroz hastalığını kesin olarak geçirecek ameliyat dışında bir tedavi yoktur. Bazı vitaminlerin işe yaradığı düşünülse de hala kesinleşmiş bir şey yoktur. Ancak stapedektomi ameliyatı ile bu hastalıktan kurtulabileceğinizi söyleyebiliriz.
Otoskleroz ilerler mi?
Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde git gide ilerleyerek farklı sorunlara hatta işitmenin tamamen kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Otoskleroz tanısı nasıl konur?
Otoskleroz tanısını koymak için ilk olarak fizik muayene yapılması gerekiyor. Fizik muayenede hasta normal gözükmektedir. Daha sonra ise işitme testi yapılmaktadır. Bu test sayesinde işitme kaybının seviyesi ve ne yüzünden oluştuğu anlaşılabilmektedir. Böylece tanı koyulabilmektedir.
Otoskleroz ameliyatı kaç saat sürer?
Genellikle genel anestezi altında yapılan otoskleroz ameliyatında tüm süreç 15-20 dakika içerisinde bitmektedir. Ameliyat sırasında kesi yapılmadığından hastalar aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir.