Perthes Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda görülen ciddi rahatsızlıklardan biri olan perthes hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Perthes Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk ortopedisinde sık karşılaşılan ve önemli hastalıklardan biri olan perthes hastalığı, uzun süren tedaviye sahip bir rahatsızlıktır. Bu içeriğimizde perthes hastalığı nedir, neden olur, belirtileri ve evreleri nelerdir, egzersizleri ve tedavisi nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte perthes hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Perthes Hastalığı Nedir?

Perthes Hastalığı

Perthes hastalığı, femur başı epifizinin kanla beslenmesinin bozulması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Beslenmesini yitiren kemiğin o bölgesi canlılığını yitirir ve durum avasküler nekroz olarak tanımlanır.

Ölü olan bu bölüm bir yandan vücut tarafından yenilenirken diğer yandan femur başı doğal olarak zayıflar. Bu durumda yeni oluşan ve dayanıksız kemik dokusu günlük aktiviteler sırasındaki yüklenmelere karşı dayanamayarak kırılır.

Perthes Hastalığı Neden Olur?

Perthes Hastalığı

Perthes hastalığının nedenlerine dair pek çok teori bulunmaktadır. Hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte travma, pıhtılaşma bozuklukları, beslenme yetersizlikleri ve genetik faktörlerin perthes hastalığının oluşumunda etkili olabileceği ifade edilmektedir.

Perthes hastalığına neden olduğu düşünülen faktörler büyüme geriliği, genetik etkenler, pıhtılaşma bozuklukları, beslenme yetersizliği, travma, arteriyel anatomi, yoğun sigara dumanına maruz kalma, hipofibrinolisis (Plasminojen Aktivatorü) ve trombofilidir.

Perthes Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Perthes Hastalığı

Perthes hastalığının temel belirtileri ağrı, topallama ve hareket kısıtlılığıdır. Belirtilerde kimi zaman şiddetlenmeler görülürken kimi zaman hafifleme söz konusu olur. Bu yüzden de çoğu kişi geçici bir şey olduğunu düşünüp doktora başvurmaz.

Perthes hastalığında genel olarak görülen belirtiler ise eklem hareketlerinde güçlük, bacak kısalığı, bacak çapında incelme, topallama, bacaklarda şişme, kalça ve diz bölgesinde ağrıdır. Bu belirtilerden birkaçı görüldüğü durumda bile bir an önce doktora başvurmak gerekiyor.

Perthes Hastalığının Tanısı

Perthes Hastalığı

Perthes hastalarının büyük çoğunluğu topallama, aksama, kalça ve diz ağrısı gibi şikayetlerle doktora başvurmaktadırlar. Bu tip şikayetlerle karşılaşılması durumunda öncelikle çocuk ortopedisine başvurulmalıdır.

Perthes hastalığının tanısında anemez, fizik muayene ve radyografi yeterli olmaktadır. Ancak tanının kesinleştirilmesi adına MR ve tomografiye ihtiyaç duyulabilir. Tüm bu tetkikler yapıldıktan sonra hastalığın tanısı koyulur.

Perthes Hastalığının Tedavisi

Perthes Hastalığı

Perthes hastalığının tedavisindeki başlıca amaç eklem hareket açıklığını korumaktır. Uygulanan tedavi ile femur başını asetabulum (hokka çukuru) denilen kalça eklemi yuva kısmının içinde tutulması sağlanır. Bu sayede eklemin küresel yapıda gelişimi hedeflenir.

Yaklaşık olarak 2-2,5 yıl süren perthes hastalığının tedavi ve takip sürecinde hastanın aşırı sportif aktivitelerde bulunması, yüksekten atlaması ve temas sporuna katılması kısıtlanmalıdır. Bu tip kısıtlamaların yanı sıra hastanın günlük aktivitelerinde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

Perthes Hastalığı

Aktiviteler karşısında alınan önlemlerin yanı sıra ağrılı dönemlerde antiemflamatuvar ilaç kullanımı ve istirahat önerilir. Çocuk ortopedisi tarafından hastanın durumu ve hastalığın derecesine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri sunulur.

Femur başı topunu yuvada tutmak için bacaklar açık pozisyonda alçı uygulaması, birtakım ortez kullanımı ve cerrahi uygulamalar tedavi sürecine dahil edilebilir. Ancak hastalığın seyrinin uzun olmasına bağlı olarak alçı ve ortez tedavisi çocukların uyumunu zorlaştırabilir. Buna bağlı olarak genellikle cerrahi müdahale tercih edilir. Uygulanan cerrahi müdahalede femur başının küresel yapıdaki gelişimini sağlamak için asetabulum yuvasının içine yerleşmesi sağlanır.

Perthes Hastalığı Egzersizleri

Perthes Hastalığı

Bu hastalığın tedavisinde fonksiyon kaybı gibi durumları önlemek için fizik tedavi ve rehabilitasyon programları kullanılabilmektedir. Bu programlarda kalça çevresindeki kasların güçlendirilmesi ve hareket kısıtlılığına neden olan gerginliklerin giderilmesi için egzersizler önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Spina Bifida Nedir?Doğuştan Çarpık Ayak Nedenleri ve Tedavisi
Doğuştan Kalça Çıkıklığı Nedenleri ve TedavisiTortikolis Nedir?

Perthes tedavi edilmezse ne olur?

Perthes hastalığı tedavi edilmediği takdirde kalça ekleminde kalıcı hasarlara neden olmaktadır. Hastalık oluştuğu zaman osteoartrit de ortaya çıkmaktadır. Durum ağırsa oldukça yapay kalça eklemi takmak için ameliyat gerekebilir.

Perthes hastalığı ne demek?

Bu hastalık femur adı verilen uyluk kemiğinin baş kısmında bilinmeyen bir sebeple kan dolaşımının bozulması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda da kemik dokusu ölümü gerçekleşir.

Perthes hastalığı genetik midir?

Perthes hastalığının genetik faktörlerle alakalı olduğuna göre çok az kanıt bulunmaktadır. Çoğunlukla çevresel faktörlerle ilgili olduğu düşünülmektedir.

Perthes hastalığına hangi bölüm bakar?

Perthes hastalığının teşhis ve tedavisi için Ortopedi bölümüne başvurmak gerekiyor. Alanında uzman bir ortopedist bu hastalığın tedavi sürecini yönetecektir.

Perthes hastalığı tedavisi var mı?

Perthes hastalığının tedavisi bulunmaktadır. Hastaya istirahat ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tedavide eklem hareket açıklığının korunması amaçlanmaktadır. Süreç ise ortalama olarak 2-2.5 yıl arasında sürmektedir.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum