Plantar Fasiit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Toplumda sık görülen rahatsızlıklardan birisi olan plantar fasiit, topuk ağrısının en çok karşılaşılan nedendir. Ciddi topuk ağrılarına neden olan rahatsızlık, günlük aktivitelerimizi etkileyebilme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden önüne geçilmesi gerekir. Bu içeriğimizde plantar fasiit hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.
İşte plantar fasiit hakkında her şey...
Plantar Fasiit Nedir?
Plantar fasya, ayak tabanı boyunca önden arkaya doğru ilerleyerek topuğa yapışır. Ayak kavisini destekleyen bu yapı, aynı zamanda yürümeye yardımcı olur. Plantar fasiit ise bu yapıda oluşan ve en sık görülen ortopedik şikayetlerden biridir. Sıklıkla topuk dikeni ile karıştırılan plantar fasiit, askerlerde ve sporcularda yaygın olarak görülmektedir.
Plantar fasya, günlük hayatta sıkça yıpranmaya ve aşınmaya maruz kalır. Yapısı gereği şok emici görevi üstlenen plantar fasya, ayağın fazla basınca maruz kalması nedeniyle yırtılabilir veya zarar görebilir. Buna bağlı olarak plantar fasyada oluşan iltihap topuk ağrısına ve topuk sertliğine yol açar. Enflamasyon olarak değerlendirilen bu durum mikropsuz iltihaplanma olarak nitelendirilir.
Plantar Fasiit Neden Olur?
Plantar fasiit, birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Obeziteden yanlış ayakkabı kullanıma kadar pek çok nedene bağlı olarak plantar fasiit gelişebilir. Plantar fasiit tek taraflı olarak görülebileceği gibi her iki ayakta da meydana gelebilir.
Plantar fasiit rahatsızlığının nedenleri yanlış yürüme pozisyonları, çok fazla otomobil kullanma, yüksek topuklu ayakkabılar giymek, uzun süre ayakta kalmak, sert zeminlerde yürümek, ayak ve topuk bölgesinde görülen mikro travmalardır. Bu nedenler yüzünden plantar fasiit rahatsızlığı oluşabilir.
Plantar Fasiit Risk Faktörleri
Plantar fasiit rahatsızlığına neden olan bazı risk faktörleri bulunuyor. Uzun süre ayağa yük bindiren sporlarla uğraşma, uzun süre sert zeminde koşma, çıplak ayakla yürüme veya koşma, ayağa uygun olmayan ayakkabı veya terlik kullanımı, obezite, ayak kavisinin çok yüksek olması, düz tabanlılık, ayağın içe basması, aşil tendonunun kısa ve gergin olması bu risk faktörlerindendir.
Yukarıda saymış olduğumuz risk faktörlerine sahip olan kişilerde plantar fasiit oluşma ihtimali çok daha yüksektir. Bu sebeple bu risk faktörlerinden mümkün olduğu kadar uzak durmanız önerilmektedir.
Plantar Fasiit Belirtileri Nelerdir?
Plantar fasiit ağrısının belirtileri topuk altında ve ayak kemerinde ağrı, topukta sertlik, yanma ve sızıdır. Saymış olduğumuz belirtilere ve nedenlere sahip olan kişilerin plantar fasiit rahatsızlığından şüphelenmesi gerekir.
Bu durumda bir an önce doktora görünmeniz büyük önem taşıyor. Çünkü plantar fasya bölgesinde oluşan bu rahatsızlık, vücudumuzun yürüme işlevine büyük zararlar verebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde de hareket kısıtlılığına yol açabilir.
Plantar Fasiit Tedavisi
Plantar fasiit tedavisinde öncelikle koruyucu tedavi yöntemleri tercih edilir. Evde yapılabilecek egzersizleri barındıran bu koruyucu tedavi, önerilen germe egzersizleri ile ağrının azalmasında destek olur. Koruyucu tedavi sırasında hastanın yalın ayak yürümekten kaçınması ve uzun süren aktivitelerde bulunmaması önerilir.
Uzun süren plantar fasiit tedavisinde ise ağrıyı dindirmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra ESWT (Extracorporeal Wave Therapy) ve vücut dışına uygulanan şok dalga tedavisi tercih edilebilir. Ayrıca gece alçıları, gece atelleri ve fizik tedavi uygulamaları tedavi sürecinin olumlu sonuçlanmasına katkı sağlar. Tüm bu işlemlere rağmen olumlu sonuç alınamayan hastalarda ise ameliyat gerekebilir.
Düz Tabanlık Nedenleri ve Tedavisi | Nasır Nedir ve Nasıl Geçer? |
---|---|
Tinea Pedis Nedir? | Topuk Dikeni Belirtileri ve Tedavisi |
Freiberg Hastalığın Nedir ve Neden Olur? | Morton Nöroma Nedir? |
Plantar fasiit ne zaman iyileşir?
Plantar fasiit rahatsızlığının iyileşme süresi tedaviden tedaviye ve hastanın durumuna göre değişmektedir. Ancak bu rahatsızlığın tedavisinin en fazla ay boyunca uygulandığını söyleyelim.
Plantar fasiit ne demek?
Plantar fasiit, topuktan ayak parmaklarına uzanan doku bandının iltihaplanmasına denmektedir. Bu durumda fasya tahriş olur ve iltihaplanarak topukta ağrıya neden olur. Ayağın yapısı ile ilgili sorunlar yüzünden ortaya çıkan bu rahatsızlık günlük hayatımızı etkilediği için bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Plantar fasiit tedavi edilmezse ne olur?
Plantar fasiit rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde güçlü ve ağrılı kas gerginliğine yol açmaktadır. Bunun sonucunda da hareket kısıtlanması meydana gelebilir.
Plantar fasiitte ne iyi gelir?
Plantar fasiit rahatsızlığına sahip olan kişi fazla kilolarını vermeli, hastalığa uygun ayakkabı giymeli, uzun süre çıplak ayak gezmemeli, soğuk kompres uygulamalı, tabanlık kullanmalı ve bol bol dinlenmelidir.
Plantar fasiit hangi doktora gidilir?
Plantar fasiit tedavisi için fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) doktoruna muayene olmanız gerekiyor. Alanında uzman bir FTR doktoru fizik muayene ve şikayetlerinizi dinleyerek en etkili tedavi yöntemini size önerecektir.
Plantar fasiit tedavisi kaç gün sürer?
Plantar fasiit tedavisi hastanın durumuna ve rahatsızlığın şiddetine göre farklı sürelerde iyileştirilmektedir. Ancak çoğu zaman bu rahatsızlığın tedavisinin 2-3 hafta içerisinde biteceğini söyleyebiliriz.
Topuk ağrısına hangi krem iyi gelir?
Topuklarda meydana gelen ağrıları geçirmek için arnika merhemi ve zeytinyağı karışımı önerilmektedir. Günde iki kez topuklara masaj yapılarak uygulanan bu karışım sayesinde topuk ağrılarına kalıcı çözümler üretebilirsiniz.