Polen Alerjisinden Korunmanın 10 Yolu
Bahar aylarında yoğunluğu artan polenler, birçok kişinde polen alerjisine neden olmaktadır. Bu aylarda solunum yollarında, bronşlarda, ciltte ve gözlerde polen alerjisi belirtileri görülür
Polenler solunum yolu ile vücuda girdiğinde, burun akması, kaşıntı, hapşırık nöbetleri, burun tıkanıklığı gibi etkiler gösterir. Aynı zamanda bronşlar da alerjiden etkilendiğinde öksürük, nefes tıkanıklığı ve hırıltı gibi belirtiler ortaya çıkar. Polen alerjisinin gözlere ve cilde de etkisi olabilmektedir. Gözlerde yanma, sulanma, kaşınma başlarken ciltte kaşıntı ile kızarıklık görülebilmektedir.
Polen Alerjisinden Korunma Yolları
Bahar alerjisi de denilen polen alerjisine sahip biri için bahar aylarında hayat zorlaşabilir. Sürekli alerjiyle mücadele etmek kişiyi mutsuz edebilir. Bunun için polen alerjisine sahip kişilerin birkaç bilgiyi edinmesi ve alerjiden korunma yollarını bilmesi gerekir. Sizin için polen alerjisinden nasıl korunulabileceğini araştırdık ve sıraladık.
İşte, polen alerjisinden korunma yolları:
1. Sabah ve Öğlen Dışarı Çıkmayın
Polenlerin en yoğun olduğu zaman dilimi sabah ve öğle saatleridir. Bu saatlerde çevrede birçok polen bulunur. Ancak akşam saatlerinde polenlerin miktarı azalır. Eğer mümkünse sabah ve öğle saatlerinde dışarı çıkmamalı, evinizi havalandırmamalısınız. Dışarı çıkmak için akşam saatlerini seçmeniz alerji riskini düşürebilir.
Yağmurlu havalar da polen alerjisine sahip kişilerin işine yarar. Yağmurdan sonraki bir buçuk saatte polenlerde ciddi oranda azalma görülür. Yağmur sonrası ya da yağmurlu havalarda da dışarı çıkıp temiz bir nefes alabilirsiniz.
2. Dışarıda Spor Yapmayın
Spor yaparken hepimiz çok efor sarf ediyoruz. Bu da demek oluyor ki daha derin ve sık nefesler alıyoruz. Polen alerjisi olan bir kişi dışarıda spor yaparsa polenlere çok fazla maruz kalabilir. Buna yürüyüşler de dahildir. Bu sebeple spor yaparken kapalı alanların tercih edilmesi daha sağlıklı olur.
3. Vücudunuzu Koruyun
Polen ciltte ve gözlerde de alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bahar aylarında polenden korunmak için gözlük takabilir ve uzun kollu kıyafetler giyebilirsiniz. Böylece polenlerin yüzünüz, gözünüz ve teninizle temasını en aza indirirsiniz. Polen alerjisi riskini de azaltmış olursunuz.
4. Eve Gelince Temizlenin
Polenlerin yoğun olduğu bahar aylarında dışarı çıktıysanız eve gelince tüm kıyafetlerinizi çıkarmanız gerekir. Ayrıca duş almanız ya da dışarı ile temas eden yerlerinizi yıkamanız da işe yarayabilir. Böylece dışarıda üzerinize yapılan polenleri eve getirmemiş olursunuz.
5. Klimalara Polen Filtresi Takın
Klimalar dışarıdaki havayı çekerek evinize yayar, bu durumda eğer polen filtresi yoksa polenler de eve yayılabilir. Bunun için alerjik bireylerin evinde mutlaka polen filtreli klimalar kullanılmalıdır. Aksi halde evde olduğunuz halde polen alerjisi yaşayabilirsiniz.
6. Deniz Kenarlarını Tercih Edin
Polenlerin en yoğun olduğu yerler tabi ki ağaçlık ve ormanlık alanlardır. Bu alanlar çok güzel görünse de bahar aylarında alerjik bireyler için sakıncalıdır. Bahar aylarında dışarı çıkmak için ormanlık ve çimenlik yerine deniz kenarlarını ya da ağaçlık alanlardan uzak şehir içlerini tercih edebilirsiniz. Bu alanlarda daha az polen bulunabilir.
7. Hava Durumunu Takip Edin
Dışarı çıkmak için hava durumunu takip edebilirsiniz. Eğer hava çok sıcak ve rüzgarlıyla o gün dışarı çıkmanız sizin için pek iyi olmaz. Çünkü rüzgarlı havalarda polenlerin dağılma hızı çok yüksektir. Bu sizi rahatsız edebilir ve polene karşı savunmasız bırakabilir.
8. Çamaşırları Evde Kurutun
Havada gezen polenler kıyafetlere yapışabilir. Bunun için dışarıya astığınız ıslak çamaşırlar polenlere maruz kalabilir. Özellikle bahar aylarında polen mevsimi geçene kadar çamaşırlarınızı evde kurtulmalısınız. Aksi halde çamaşırlarınızı giyerken evde bile alerji olabilirsiniz.
9. Yetiştirdiğiniz Bitkinin Türüne Dikkat Edin
Polen alerjisi olanlar bitkilere karşı da alerjik reaksiyon gösterebilir. Özellikle de birçok evde yetiştirilen yuka ve benjamin bitkileri çoğunlukla alerjiye sebep olmaktadır. Bunun yerine paşa kılıcı, yelken çiçeği ve marginata bitkisi gibi havayı temizleme görevi gören bitkiler tercih edilebilir.
10. Otomobil Camını Açmayın
Otomobilde hızla giderken camı açarsanız dışarıdaki hava bir anda içeri dolar ve bununla birlikte polenlere de yoğunlukla maruz kalınır. Bunun için bahar aylarında dışarı çıktığınızda otomobilinizin camını açmamalı, otomobilinizde polen filtreli klima kullanmalısınız.
Tehlikeli Alerjiler | Astım Krizlerini Önleme Yolları |
---|
Polen alerjisi olduğu nasıl anlaşılır?
Polen alerjisi belirtileri arasında gözde sulanma ve kaşıntı, burunda akıntı, art arda hapşırma krizleri, burunda kaşınma ve tıkanma, boğazda yanma ve kaşıntı, sinüslerin olduğu bölgede ağrı, baş ağrısı, cilt kaşıntısı, öksürük ve konsantrasyon eksikliği bulunur. Özellikle bu belirtiler bahar aylarında dışarı çıkıldığında görülüyorsa kişide polen alerjisi olduğu anlaşılabilir.
Polen alerjisi kimlerde olur?
Polen alerjisi 18 ile 25 yaş aralığındaki kişilerde sıkça görülür. Çocuklarda görülme oranı daha azdır. Bu kişilerde polen alerjisinin ardından astım gibi solunum yolu hastalıkları da gelişebilir. Bunun için dikkatli olmalı, polen alerjisine karşı önlem alınmalıdır.
Polen alerjisi hangi ayda olur?
Polen alerjisi genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Ancak herkesi etkileyen polen türü farklı olabilir. Mart ve Nisan ayında ağaç polenlerinde yoğunluk yaşanır. Çayır polenleri Nisandan Hazirana kadar yayılır. Mayıs ve Haziranda ise ot polenleri çoğalmaya başlar.
Banyo yapmak alerjiye iyi gelir mi?
Polen alerjisi olan kişilere dışarıdan eve geldiklerinde banyo yapmaları önerilir. Çünkü dışarıdaki polen saç ve derinize yapışmış olabilir. Polenleri giderilene kadar alerjiniz düzelmeyebilir. Bunun için eve geldiğinizde mutlaka banyo yapmalı, vücudunuzun özellikle dışarı ile temas eden yerlerini bol suyla yıkamalısınız.
Polen alerjisi astıma çevirir mi?
Polen alerjisi solunum yollarını etkilerse ve burada bir reaksiyon gelişirse astım olma ihtimali de söz konusu olabilir. Özellikle bahar aylarında artan alerji öksürük, göğüste tıkanıklık ve nefes darlığına da neden olmaktadır. Birçok astım hastası aynı zamanda alerjik bireylerdir. Bu sebeple alerji hafife alınmamalı ve doktora görünülmeli.
Polen testi nasıl yapılır?
Polen alerjisi testi ya da polen testi diğer birçok alerjide kullanılan yöntemle belirlenir. Bunun için cilt üzerinde küçük bir delik açılır ve buraya polen içeren bir çözelti damlatılır. Damlanın bulunduğu yerde kabarıklık ya da kızarma görülürse bu durum kişide polen alerjisi olduğuna işaret eder.