Protein Hakkında Bilinmesi Gereken 25 Önemli Bilgi

Protein, karbonhidratlar ve yağ gibi bir makrobesindir. Makrobesinler ise kalori veya enerji sağlar. Proteinler hakkında bilmediğiniz bilgileri derledik.
Protein Hakkında Bilinmesi Gereken 25 Önemli Bilgi

Protein Hakkında Bilgiler

Protein kullanımı vücut için oldukça yararlıdır.  Bu çok doğru bir cümledir ancak dozunda olması şartıyla. Proteinin içindeki aminoasitler vücudumuzun temel yapı taşıdır. Bu nedenle protein almadan hayatımızı devam ettirmek biraz zor... İşte, hayatımızda bu kadar önem arz eden protein hakkında öğrenilmesi gereken bilgiler.

1. Tüm peynirlerden düşük sodyuma sahip Permasan peyniri, 100 gramlık porsiyon başına 41,6 gramla en fazla proteine sahip olan besindir.

protein-hakkinda-bilgiler.webp

2. En fazla proteine ​​sahip balıklar, 100 gramlık porsiyon başına 30 gram ile Yellowfin Tuna'dır. 

3. Saça kıvırcık şeklini oluşturan keratin, bir proteindir. Kişi bu proteine ne kadar sahipse saçları o kadar kıvırcık olur.

4. Fasulye ne kadar büyükse o kadar çok protein içermektedir. Olgun kavrulmuş 100 gramlık bir soya fasulyesi, 39.6 gramlık proteine sahiptir.

5. Kabak ve kabak çekirdeği, 100 gramlık porsiyon başına 33 gram protein sağlamaktadır. 

6. Karpuz çekirdeğinin, 100 gramı 28 gram protein sağlamaktadır.

protein-hakkinda-bilgiler-001.webp

7. Kırmızı et, ülkemizde en popüler protein kaynağı olarak bilinir ancak protein değeri kümes hayvanlarına göre daha düşüktür.

8. Dünyanın en küçük ülkesi Luxemburg, en çok et yiyen ülkedir.

9. Hindistan, 1 milyardan fazla nüfusuyla, dini inançları yüzünden dünyadaki en az et yiyen ülkedir.

10. Bazen proteinler garip isimler alabilir. Pikachurin Pokemon karakterinden sonra Pikachu adını alan bir retina proteini, Sonic Hedgehog adlı protein, Sonic the Hedgehog'den sonra böyle anılmaya başladı. Mavi protein ise şirinlerden sonra Ranasmurfin olarak adlandırılmıştır.

11. Albumin adlı bir protein olmasaydı. İnsan vücudu şişerdi.

protein-hakkinda-bilgiler-002.webp

12. Kataraktlar, gözlerin merceklerindeki proteinlerin denatürasyonundan kaynaklanır.

13. Menideki bir protein, yumurtlamayı uyarmak için kadın beynine etki eder.

14. Günlük protein alımının kalori alımına oranla %10 - %35 arasında olması gerektiği tavsiye edilmektedir.

15. İnsan vücudunun yaklaşık 100.000 farklı protein türü vardır. Vücudun büyümesi, iyileşmesi ve vücuttaki neredeyse her kimyasal reaksiyonu sürdürmesi için proteine ​​ihtiyacı vardır.

protein-hakkinda-bilgiler-003.webp

16. Vücuttaki proteinler birçok şekil ve boyutta gelir. En basit proteinler, birbirine bağlı çok sayıda vagonu olan küçük trenlere benzer. Bir proteindeki her vagona veya üniteye bir amino asit denir.

17. Protein, insan vücudundaki trilyonlarca hücrenin her birindedir. Proteinsiz bir hayat olmazdı. Vücutta daha bol olan diğer tek madde sudur.

18. Protein, bir öğünün daha doygun hale getirilmesini sağlar, bu da insanların sağlıklı bir kilo almasına yardımcı olur.

19. Gelişmiş ülkelerde protein eksikliği nadirdir. Bir vejeteryan diyet bile, çok çeşitli bitki besinleri içerdiğinde, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm proteini sağlar.

protein-hakkinda-bilgiler-004.webp

20. Fazla protein de kilo alımına yol açmakla birlikte, fazla protein almak vücut için tehlikeli olabilir. Örneğin, yüksek protein seviyeleri karaciğerleri ve böbrekleri stresleyebilir. Çünkü ekstra proteini parçalamak ve atmak için fazladan çalışmak zorundadırlar.

21. İnsan eti yüksek kaliteli bir protein kaynağı iken, yamyamlık tarihsel olarak diyet ya da açlıktan dolayı değildi. Daha ziyade, tanrılar ile iletişim kurmak için bir yol olarak yapılırdı.

22. Fasulye, çerez, fıstık ezmesi, tam tahıllar, soya, badem sütü gibi besinlerden protein ihtiyacını karşılamak mümkündür. İlla hayvansal gıdaların tüketilmesine gerek yoktur.

23. Proteinler vücuttaki mikroplarla savaşır, hücreleri onarır ve yenir. Hücre içerisindeki sıvıları dengede tutar, enfeksiyonlara karşı savaşacak antikorlar üretir.

protein-hakkinda-bilgiler-005.webp

24. Bitkisel protein kaynağı denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden birisi bezelyedir. Günlük lif ihtiyacının %25'ini karşılayan bezelye, K, C, A vitamini, magnezyum, demir, çinko bakımından da zengindir.

25. 1 bardak pişmiş nohutun içerisinde 15 gram protein vardır. Nohut içerisinde birçok vitamini ve minerali barındırır. Araştırmalara göre nohut kan seviyesini düşürür, kolesterole iyi gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vücut Geliştirmede Proteinin ÖnemiWhey Protein Tozu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Anabolik Kahvaltı ve Kas YapımıEvde Hazırlayabileceğiniz Protein İçeceği Tarifleri
Yüksek Protein İçeren BesinlerVücut Geliştirme Diyet Programı
Suda Çözünen ve Çözünemeyen Lifli Yiyecekler

Protein ne için önemli?

Protein, hücrenin büyümesini ve gelişmesini sağlar. Protein vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Kasları güçlendirir, kansızlığı önler, vücut direncini yüksek tutar. En çok et, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünlerinde protein bulunur.

Protein neye göre alınır?

Tüketilebilecek besinler arasında en iyi protein kaynakları süt ürünleri, et, balık ve yumurtadır. Bu besinler vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içeriğinde barındırır. Günlük alınması gereken protein miktarına göre protein almanız gerekir.

Hangi yaşta ne kadar protein alınmalıdır?

Protein alımı yaştan yaşa değişiklik gösterir. Bebeklerde 10 gram, genç erkeklerde 52 gram, genç kızlarda 46 gram, yetişkin erkeklerde 56 gram, yetişkin kadınlarda 46 gram, hamile veya emziren kadınlarda 71 gramdır.

Protein olmazsa ne olur?

Bir birey hiçbir şekilde protein almazsa kas kaybeder, kilosu yavaş yavaş azalır, karnı şişer, vücudu orantısızlaşır. Aynı zamanda bacakları incelir, kırılganlaşır, saçları incelir, saç dökülmesi görülür, ayak ve tırnak etrafında derin şeritler oluşur.

Protein yemek kilo aldırır mı?

Protein tozunun kilo alımıyla bir alakası yoktur. Alınan proteinin sindirilmesi için vücut daha fazla enerji harcamaktadır. Bu da yağ yakımını hızlandırır. Protein içerikli besinler tüketmek kilo aldırmak yerine verdirir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum