Protetik Diş Tedavisi Nedir, Çeşitlieri Nelerdir? Bakımı
Protetik Diş Tedavisi Nedir?
Protetik diş tedavisi, dişlerin kaybedilmesi ve ağız içindeki dokuların zarar görmesi durumunda ağız sağlığının tekrar kazanılmasını sağlayan diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Kişilerin vücutlarında eksik ya da görevini yapamayan bir bölgenin işlevini kaybetmesi sonucunda tekrar kullanılmasını sağlamak amacıyla uygulanan yönteme protez denilmektedir.
Diş hekimliğinde protez tedavi, genellikle diş kayıpları ve diş eti rahatsızlıkları nedeniyle uygulanmaktadır. Diş kaybı ve diş eti sorunları yaşayan kişilerde tedaviye geç kalınmış ise protez tedavi gerek duyulmaktadır.
Hastalarda oluşan diş kayıpları bazı durumlarda farklı sorunlara neden olmaktadır. Diş ya da dişlerin eksik olduğu hastalarda genel sağlık durumlarına göre farklı etkiler görülmektedir. Bazı hastalarda birden fazla diş kayıpları yaşanır.
Bu durum hastaların ağzında büyük boşlukların oluşmasına neden olur. Bu yüzden yaşanılan diş kaybı ile rahatsızlık daha fazla artmaktadır. Tedavisi yapılmayan diş kayıpları diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastalar büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Diş fırçalama, diş bakımı oldukça zor bir hal alır ve çiğnemede sorunlar yaşanır.
Bu tedavide hastaların diş kayıpları, farklı malzemelerden üretilmiş yapay dişlerin takılması ile uygulanmaktadır. Protez tedavisinde uygulanan protez dişler takılarak kaybedilen dişler telafi edilir. Kişiler önceki gibi dişlerinin işlevselliğine kavuşabilir.
Protez dişlerin takılması hastalar için büyük önem taşımaktadır. Kişiler psikolojik olarak rahatsızlık ve sıkıntıdan kurtulur. Aynı zamanda çiğneme sorunlarından kurtularak eskisi gibi çiğneme işlevini devam ettirebilirler. Bunların yanı sıra estetik bir gülüş önem taşımaktadır. Hastalar protez dişler sayesinde estetik bir gülümsemeye sahip olur.
Protez diş kullanan kişiler ağız bakımına önem vermelidir. Ağız bakımı ve hijyeni, protez dişler için daha fazla önem taşımaktadır. Protez dişlerin zarar görmemesi açısından uygun malzeme ve ürünlerle dişlerin bakımı yapılmalıdır.
Temizliği düzenli yapılmayan dişlerde ağız kokusu meydana gelir. Bu durum tüketilen yiyeceklerin düzenli temizlenmemesi durumunda oluşmaktadır. Ağız bakımı yeterli olmadığı durumlarda diş eti sorunları yaşanmaktadır. Bu nedenle protez kullanan kişiler, ağız bakımını gerekli ürünlerle yeterli derecede uygulamalıdır.
Protetik Diş Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Genellikle doktorlar hastaların yaşadığı sorunlara ve diş kaybına göre protez türüne karar vermektedir. Protez türü seçimi hastadan hastaya ve soruna göre değişiklik göstermektedir. Protez türleri iki farklı gruba ayrılmaktadır.
Bunlar sabit protezler ve hareketli protezlerdir. Bu iki çeşit tedavi birbirinden farklılık göstermektedir. Sabit protezler ve hareketli protezler malzeme ve yapı bakımından birbirinden farklıdır. Sabit protezler sadece doktorun takıp çıkarabildiği bir tiptir. Hareketli protezler ise hasta tarafından takılıp çıkarılabilmektedir.
1. Sabit Protezler
Günümüzde en sık kullanılan protez çeşidi, sabit protezlerdir. Genellikle ağızda birkaç dişin eksik olması durumunda uygulanmaktadır. Sabit protez komşu dişlerden ya da implantlardan faydalanarak yapılmaktadır. Hastanın sorununa göre uygulanmaktadır. Sabit protezler diş kayıplarında yaşanan sorunlara çözüm olmaktadır.
Bu protezler çiğneme, kuvvete karşı dayanıklı ve gerekli malzemelerden üretilmektedir. Estetik özellikli ve biyolojik yapılarla uyumlu olması tedavinin başarılı olmasını sağlamaktadır. Bu özellikler tedavide en önemli faktörlerden biridir.
Sabit protezler iki farklı yapıda bulunmaktadır. Bunlar metal destekli ve metal desteksiz olarak uygulanmaktadır. Metal destekli sabit protezler ağız içinde yeterli kuvvet göstermektedir. Bu protezler estetik açıdan sorun yaratabilir ve doğal görünümü olumsuz etkileyebilir.
Bu sorunlar ve sıkıntılar nedeniyle seramik yapıda sabit protezler üretilmektedir. Genellikle doktorlar tarafından seramik yapıda sabit protezler uygulanmaktadır.
2. Hareketli Protezler
Hareketli protezler iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Bunlar hareketli protezler ve yarı hareketli olarak ikiye ayrılmaktadır. Yarı hareketli protezler bazı dişlerin olması nedeniyle yapılır. Bunlar diğer dişlere bağlanarak uygulanmaktadır. Yarı hareketli protezler çıkarılıp takılabilir tiptedir. Bunlar tellerle ya da tutucularla yerleştirilmektedir. Hastalar bu protezleri rahatlıkla kullanabilir.
Çıkarılıp takıldığı için daha rahat bir kullanım sağlamaktadır. Kişinin yaşadığı diş kaybı sorunlarına çözüm olmaktadır. Yarı hareketli protezlerin tek sorunu alt kısmına birikebilecek yemek artıklarıdır. Bu nedenle hastalar ağız bakımına özen göstermelidir.
Bazı hastalarda ise tamamen diş kaybı yaşanmaktadır. Bu hastalarda ağız içinde diş bulunmamaktadır. Ağız içinde diş bulunmayan hastalarda daha farklı protezler uygulanmaktadır. Bu protezlerin kullanımı bazı hastalar için zorluk yaratabilir.
Genellikle küçük ağız hareketlerinde dahi bu protezler sorun çıkarabilir. Ağız içinde iken kendiliğinden hareket edip, oynayabilir. Alışma dönemi önemlidir. Hastalar alışma dönemi sonrasında rahatlıkla bu protezleri kullanabilirler. Eğer hastalar alışamaz ya da sıkıntı yaşar ise doktoru tarafından sabit protez önerilmesi gerekir.
Protez Dişlere Nasıl Bakılmalı?
Her yemekten sonra protez dişler su ile temizlenmelidir. Öğün aralarında ve gece yatmadan önce mutlaka temizlenmelidir. Protez dişler için özel diş fırçaları ve diş macunları kullanılmalıdır. Diş fırçalarken tüm yüzeyler temizlenmelidir.
Sabit protezler için özel üretilmiş diş ipleri kullanılmalıdır. Hareketli protezler için özel üretilmiş eczanelerde satılan kimyasal temizleyiciler kullanılmalıdır. Kimyasal sıvılarda bekletilen hareketli protezler kullanılmadan önce su ile yıkanmalıdır.
Protez dişler üzerinde oluşan leke, tartar ve diş taşı temizlenmelidir. Protez dişler için düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir, Nasıl Yapılır? | Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı? |
---|---|
Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir? | Lamine Diş Kaplama Nasıl ve Neden Yapılır? |
Protetik diş tedavisi neye bakar?
Protetik diş tedavisinde kaybedilen dişlerin üzerine çeşitli protezler uygulanır. Bu durumda kaybedilen dişin yerine yeni diş konur. Eksik dişin rehabilitasyonunda birçok alternatif protez yöntemi uygulanır.
Protetik diş tedavisi nasıl yapılır?
Ağız içerisinde yer alan dişlerde eksiklik olduğu taktirde protetik diş tedavisi uygulanmaktadır. Titanyumdan elde edilen vidalara implant adı verilir. İmplant yapıldıktan sonra üzerine yeni diş konur, boşluk doldurulur.
Protetik diş tedavisi kaç yıllık?
Protetik tedavinin süresi yoktur. Düzgün bir şekilde bakım yapılırsa ömür boyu kullanılabilir. Protetik dişlerin bakımına diğer dişlere göre daha çok dikkat etmek gerekmektedir.
Protetik diş tedavisi kaç gün sürer?
Protetik diş tedavisinin süresi doktordan doktora değişiklik gösterebilir. Tam protez dişler ortalama 5 seansta biter. 5 seans için ortalama 2 hafta yetmektedir. Protetik diş tedavisinde ölçü ve çeşitli provalar yapılır.
Protetik diş tedavisi kimlere uygulanır?
Değişik nedenlerden dolayı dişini kaybetmiş bireylere protetik diş tedavisi uygulanmaktadır. Diş çürümesi, ayrık ya da çarpık diş, diş eksikliği gibi durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir.