Psikosomatik Bozukluk Nedir, Belirti ve Nedenleri Nelerdir?

Stres, birçok hastalığa neden olabilir. Bunun adı psikomatik bozukluktur. Psikolojinin neden olduğu hastalıklar, belirti ve tedavileri içeriğimizde...
Psikosomatik Bozukluk Nedir, Belirti ve Nedenleri Nelerdir?

Psikosomatik Bozukluk Nedir?

Psikosomatik Bozukluk Nedir?

Psikomatik bozukluk bazı hastalıkların fiziksel değil psikolojik nedenlerle ortaya çıkması durumudur. Bazı psikolojik sorunların fiziksel şikayetlerle ortaya çıkmasına neden olur. Vücudun her yerinde hastalık belirtileri görülebilir. Hastaneye çeşitli hastalık şikayetleriyle başvuran insanların yarısından fazlasının psikosomatik hasta olduğu belirtilir.

Psikosomatik bozukluklar sanılanın aksine, gerçek fiziksel bozukluklardır. Hastalıklar geçerli fizyolojik temele sahiptir; yani, bedende testlerle saptanabilecek gerçek bir hasar vardır. Ancak bu hasarın nedeni dış etkenlere ya da genetik faktörlere bağlı değildir. Tamamen stres ve kaygı gibi psikolojik etkenlerle oluşmaktadır.

Örneğin, gastrit ülser midenin zarında delinmesi demektir. Ülser gerçektir ama hastalık psikosomatik olarak adlandırılır. Çünkü psikolojik faktörlerin fiziksel anormalliğin oluşmasında önemli bir rol oynadığı bilinir. Gerçekte, psikosomatik terimi, bu bozukluğu belirleyen psişe(zihin) ve soma(beden) arasındaki karşılıklı rolü en iyi şekilde tanımlamaktadır.

Psikosomatik Bozukluk Neden Olur?

Psikosomatik Bozukluk Nedir?

Psikosomatik bozukluk hastalıklarının başlıca nedeni strestir. Stres nedeniyle vücudun birçok işlevi bozulabilir. İşlev bozuklukları çeşitli hastalıkları tetikleyebilir ya da belirtilerini artırabilir. Birbirini etkileyen bu durumun başlangıcı büyük acılar, travmalar, üzüntü, kayıp ve ayrılıklar olabilir.

Psikosomatik bozukluk hastalıklarına yakalanmamak için kişinin sürekli zihnini rahat tutmaya çalışması, stresten uzak durması, sağlıklı ve mutlu hayat geçirmesi, kendine vakit ayırması önemlidir. Sağlam bir psikoloji bünyenin de sağlam olmasını sağlayabilir.

Çağdaş hekimler, stres ve psikolojik zorlukların sağlık davranışlarını da değiştirebildiğini kabul ederler. Sağlık davranışları, dengeli beslenme ve egzersiz yapma gibi olumlu; sigara içme ve aşırı alkol tüketme gibi olumsuz davranışları içerir.

Psikosomatik Hastalıklar Nelerdir?

Psikosomatik Bozukluk Nedir?

Psikosomatik hastalık ve rahatsızlıklar arasında baş ağrısı, migren, kusma, ishal, bağırsak sorunları, sindirim sitemi ve mide hastalıkları, vücut ağrısı, adet düzensizliği, cinsen işlev bozukluğu, iktidarsızlık, denge kaybı, görme bozukluğu, sağırlık, güçsüzlük, kısmi felç ve bilinç kaybı bulunur. Bu tür durumların organik bir nedeni bulunamazsa sorunun nedeni psikosomatiktir.

Bugün modern tıp, tüm fiziksel rahatsızlıkların bir dereceye kadar psikosomatik olduğu görüşünü benimsemeye başlamıştır. Çünkü stres, kaygı ve çeşitli duygusal uyarılmaların beden kimyasını, organların işleyişini ve enfeksiyonlarla savaşmada hayati olan bedenin bağışıklık sistemini etkilediği görülmektedir.

Psikosomatik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Psikosomatik Bozukluk Nedir?

Kişinin psikosomatik bozukluk nedeniyle hasta olduğunun belirtileri şu şekilde görülür; vücudun birden çok yerinde ağrı, birden fazla sindirim sorunu, cinsel işlev bozuklukları, dengesizlik, görme bozukluğu ve bilinç kaybı gibi nörolojik bulgular, tanısı konulan hastalığın organik nedeninin bulunmaması ve psikiyatrist incelemeden kaçınma psikosomatik bozukluk belirtileri arasında yer alır.

Psikosomatik Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psikosomatik Bozukluk Nedir?

Psikosomatik bozukluk tedavisi için psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri kullanılır. Psikiyatristler hastanın psikolojisini düzeltmek için destek olur, fiziksek semptomlara neden olan psikolojik faktörler araştırılır. Özellikle stres yönetim teknikleri hasta için çok yararlıdır.

Bilimciler, psikolojik faktörlerin enfeksiyonlu hastalıklara olmasa da ülser, baş ağrısı, alerji, astım ve yüksek kan basıncı gibi bazı fiziksel hastalıkların gelişimine katkıda bulunduklarına inanmaktadırlar.

Psikosomatik bozukluğun neden olduğu hastalıklar için de farklı tedaviler uygulanabilir. Mide ve bağırsak sorunları için ilaçlı tedaviler önerilebilir. Baş ağrısı ve yorgunluk gibi durumlarda da ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu tür belirti ve rahatsızlıkların tamamen geçmesi için öncelikle psikolojinin düzeltilmesi önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dürtü Kontrol Bozuklukları Nelerdir?Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar
Duygu Durum Bozukluğu Nedir?Hastalık Hastalığı Nedir?
Somatoform Bozukluk Nedir?

Psikosomatik bozukluklar nasıl geçer?

Psikosomatik bozuklukların iyileşmesinin tek yolu psikolojiyi güçlendirmektir. Hastalıkla kişi başa çıkamıyorsa psikiyatri desteği gereklidir. Psikiyatristler kişiye kaygı ve stresle nasıl mücadele edebileceğini öğretir. Böylece hasta kaygılarından kurtulabilir ve psikolojinin sebep olduğu hastalıklar da iyileşebilir.

Psikosomatik stres nedir?

Psikosomatik stres kişinin psikolojisinin yarattığı aşırı stres durumudur. Bu durum vücutta çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Stres sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlıklar stres attıkça şiddetlenebilir ve azaldıkça kaybolabilir. Kişi kısmi tedavi görse de belirtiler yeniden oraya çıkabilir. Bunun için psikolojik destek almak gereklidir.

Psikosomatik ağrı nedir?

Psikosomatik ağrı kişinin gerçek fiziksel bir nedeni olmaksızın kol, bacak ve vücudunun farklı bölgelerinde ağrı hissetmesi durumudur. Ağrılar gerçektir ancak nedeni fiziksel değildir. Ağrıların nedeni psikolojik faktörlere dayanmaktadır. Kişinin yaşadığı stres, üzüntü ve travmalar bunda etkili olabilir.

Psikosomatik ağrıya ne iyi gelir?

Psikosomatik ağrılar için kişinin kendini rahatlatması önemlidir. Psikosomatik ağrılara meditasyon ve yoga gibi rahatlatıcı etkinlikler iyi gelebilir. Kişinin kendine vakit ayırması, sevdiği şeylerle ilgilenmesi de psikoloji için önemlidir. Kişi bunaltıcı konulardan ve stresten uzaklaştıkça ağrıları da hafifleyebilir.

Psikosomatik reflü nedir?

Psikosomatik reflü, fiziksel bir nedene ve genetik bir faktöre bağlı olmadan kişinin psikolojisi nedeniyle ortaya çıkan reflü rahatsızlığıdır. Ortada gerçekten reflü vardır ancak hastalığın oluşum nedeni stres gibi psikolojik etkenlerden kaynaklanır. Stres yükü arttıkça hastalık belirtileri de artabilir.

Psikolojik ağrılar nasıl ayırt edilir?

Psikolojik ağrıları ayırt etmek için doktor tahlilleri gerekebilir. Tahlil sonuçları temiz çıkarsa ve ağrı kronik olarak uzun süreli devam ederse bu durum nedeni psikolojik olabilir. Bzen ağrının nedeni fiziksel de olabilir. Fiziksel durum ortada kaldırıldığında da ağrı devam edebilir. Psikolojik sorunlar yaşayan kişinin ağrılardan kurtulmak için psikolojik destek alması gerekebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.