Reflü Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü, halk arasında mide yanması veya mide reflüsü olarak bilinen ve tedavi olunmadığı takdirde çeşitli sorunlara yol açabilen bir rahatsızlıktır.
Reflü Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü Nedir?

Sıklıkla karşılaşılan reflü hastalığı, kişi yemek yedikten sonra, stresten ve bunun gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Mide kapağının görevini yerine getirememesi sonucunda reflü ortaya çıkmaktadır. Reflü erişkinlerin %20’sinde görülmektedir.

Tıp dilinde Gastro Özofageal Reflü olarak tabir edilen Reflü, halk dilinde Mide Reflüsü olarak bilinmektedir. Yenilen yemek mideden geri gelerek yemek borusuna kaçar. Asit içerikli mide içeriği yemek borusunu zamanla tahriş eder ve yemek borusu aitten kendini koruma özelliğini kaybeder.

Reflü

Reflü, mide içeriğinin geri gelmesinin yanında birde onikiparmak bağırsağından geri akımı olan safranın mide asiti ile birlikte yemek borusuna geri gelmesi ile görülür. Mide asiti veya safralı mide içeriği uzun süre yemek borusu ile temas ettiğinde yemek borusu kendini koruyamaz hale gelir.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalığının belirtileri içerisinde; mide ve göğüs bölümünde yanma, yutkunurken zorlanma, ağza yemek artıkları gelmesi, ağza acı sıvı gelmesi, ağız kokusu, mide ekşimesi, yenilen yemeğin ağza geri gelmesi, hıçkırık, midede şişkinlik, geğirme, nefes darlığı, çarpıntı, diş çürümesi ve diş eti hastalıkları, yutkunma zorluğu vardır.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

Bu belirtiler reflü hastalığının olduğuna işaret etmektedir. Belirtilerden bazılarının görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekir. Doktorunuzun size önerdiği tedavi yöntemlerini uygulamak, kısa sürede reflü hastalığını yenmenizi sağlayacaktır.

Reflü Tanısı Nasıl Konur?

Yukarıda sıraladığımız reflü belirtilerine sahip iseniz mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Kendiniz bir tanı koyup rastgele ilaç kullanmamalısınız. Aksi takdirde yanlış tanı ve tadavi birçok olumsuzluğa kapı açarak başka hastalıklara neden olabilir.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

Reflü tanısında öncelikle endeskopi yapılır. Endeskopi genel bir adlandırma olup incelenen organa göre ismi değişmektedir. Reflü tanısında ise yemek borusu be onikiparmak bağırsağı inceleneceğinden gastrokopi adını almaktadır. Bu yöntem ile midenin durumu, mide kapağı, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağı incelenir.

Manometre yöntemi ise hastanın yemek borusuna yapılan yutkunma testidir. Bu test ile hastanın reflü olup olmadığı anlaşılır.

Reflü Tanısında Kullanılan Yöntemler

Reflü hastalığını tespit etmek için bazı yöntemler kullanılır. Bu yöntemler, kısa süre içerisinde reflüyü tespit eder. Reflü hastalığı tespit edildikten sonra tedavi sürecine başlanması gerekir.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

Reflü tanısında kullanılan yollar arasında; Endeskopi, Astrokopi, Manometri, PHmetri, Baryumlu Grafi, Empedans pHmetri, Empedans Manometri, Antroduodenal Manometri ve Mide Boşalım Sintigrafisi yer alır.

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü tedavisinde iki yöntem kullanılır. Reflünün evresine göre tedavi yöntemi değişkenlik göstermektedir. Erken teşhis konulmuş ve tahribat az ise öncelikle ilaç tedavisine başvurulmaktadır. İlaç tedavisi yemek borusundaki tahribatı onarırken aynın zamanda mideyi kontrol altına alır. Ancak ilaç tedavisi ile mide kapağındaki sorun tamamen ortadan kaldırılamaz.

Kronik reflü tedavilerinde genellikle sorunu tamamen ortadan kaldırmak amacıyla cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. Kronik reflüde ilaç tedavisi sorunu tamamen ortadan kaldırmaz ve yalnızca yemek borusundaki tahribatı giderir.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

Mide kapağındaki sorunun tamamen ortadan kalkması için cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. İlaç tedavisi olmadan kısa sürede tedavi olmak ve kesin bir sonuca ulaşmak isteyenler genellikle cerrahi tedavi yöntemini tercih ederler.

Reflü Tedavisinde Hasta Ne Yapmalı?

Reflü tedavisinde ilaç ve doktor kontrollerinin yanı sıra hastanın bu tedaviye katkıları oldukça önemlidir. Hasta günlük yaşantısındaki bazı değişiklikler ve özenli davranışları ile tedavinin olumlu yönde sonuçlanmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Reflü tedavisinde hasta asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durmalı ve sağlıklı beslenmeli, çok dar kıyafetler giymemeli, sigara ve alkol kullanımını olabildiğince ortadan kaldırmalı, hasta yatmadan önce yemek yememeli, kiloluysa diyet veya spor yaparak fazla kilolarından kurtulmalıdır.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

Alçak yastıkların yanı sıra yüksek yastıkları tercih etmelidir. Bu sayede mide sıvısının geri dönüşü azaltılır. Aspirin, ağrı kesici kullanımını mümkün olduğunca azaltmalı, birden çok yemek yerine porsiyonlarını azaltıp öğünlerini artırmalı, yağlı, baharatlı yemeklerden uzak durmalı, turşu yememelidir.

Reflünün Yol Açtığı Sorunlar

Reflü ciddeye alınması gereken bir rahatsızlık olup kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavinin aksatılması ve uygulanmaması durumunda ciddi sorunlara yol açmaktadır. Reflüde dikkat edilmesi gereken en önemli husus; reflü ilerledikçe belirtilerinde artış göstermez. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde olmalı düzenli ilaç kullanılmalıdır.

Tahribatın artması sonucunda katı yiyeceklerin tüketiminde zorlanma görülebilirken ilerleyen zamanlarda katı yiyecekleri neredeyse tüketilemeyecek duruma gelinir. Bu durumda cerrahi müdahale için geç kalınmış olunabilir.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

En çok korkulan sorun ise uzun süre reflü rahatsızlığı olup herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmayan kişide yutma borusunun hemen altında oluşan yara kanser habercisi olabilmektedir. Her reflü hastası kanser olmamakla birlikte bunun en önemli kaçış noktası tedavidir.

Reflüyü Tetiklemeyen Gıdalar

Reflü hastaları tükettikleri gıdalarda oldukça dikkatli ve seçici olmalılardır. Yanlış seçimler reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastaları bol bol sebze ve lifli gıdalar tüketmelilerdir. Kepekli tahıllar, esmer buğday, yulaf ezmesi gibi besinler tavsiye edilmektedir.

Sebzeler ve lifli gıdalar sindirimi kolaylaştırırken refkü riskini en aza indirir. Hasta domates dışında tüm sebzeleri aşırı yağlı tüketmemek şartıyla tercih edebilir. Lif bakımından zengin meyveler tercih edilmelidir.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

Çilek, muz, elma, kavun ve armut tavsiye edilirken greyfurt, portakal mandalina gibi lif bakımından zengin fakat asitli meyveler tavsiye edilmemektedir.

Reflüyü tetiklemeyen gıdalar arasında; çilek, muz, elma, kavun, armut, kıyma, fasulye, lahana, havuç, esmer pirinç, beyaz pirinç, yulaf, yumurta akı, mısır ekmeği, beyaz ekmek, balık, patates, beyaz peynir, brokoli yer alır.

Reflüyü Tetikleyen Gıdalar

Reflüyü tetikleyen gıdalar domates, sarımsak, çiğ soğan, baharat, kızartma, kafeinli ve gazlı içecekler, şarap, bira, pastane ürünleri, limon, limon suyu, konserve gıdalar, fastfoodlar, çikolata, mısır, patates cipsi, dondurma, çikolata, muzlu süt olarak biliniyor.

Reflü Nedir? Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler

Bu gıdaları tüketmek reflü hastalığınızın ciddi oranda tetiklenmesine sebebiyet verir. Çok nadir de olsa canınızın çektiği bir şey varsa az miktarda tüketilmesi reflüyü tetiklemeyebilir. Ayrıca reflü olmayan kişilerin bu gıdaları fazla bir şekilde tüketmesi reflüye neden olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocukları Hastalıklardan Korumanın YollarıYaz Hastalıkları Nelerdir?
Bebeklerde İsilik Neden Olur? TedavisiDış Kulak İltihabı Nedir? Tedavisi
Pişik Nedir, Neden Olur?Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Yaz İshali Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? Tedavisi
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavisi

Reflü insanı öldürür mü?

Reflü hastalığı mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Reflüyü tetikleyecek besinlerin tüketilmemesi gerekir.

Reflü için ne iyi gelir?

Reflü sorunu olan kişiler düzenli olarak beslenmelidir. Ayrıca reflüyü azaltan yiyecekleri de bol bol tüketmelidir. Reflüye iyi gelen besinler arasında; papatya çayı, kantaron yağı, fasulye, havuç, elma, muz, armut, çilek ve elma yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir
Reflüye İyi Gelen 10 Bitki

Su ile reflü tedavisi nedir?

Bol bol iki saatte 250 mililitre su içmek reflü şikayetlerinin azalmasını sağlayabilir. Yemekten 10 dakika önce iki su bardağı ve yemekten 10 dakika sonra 1 bardak su içmek reflü sorununu çözmenin en doğal, pratik yoludur.

Çok aç kalmak reflüyü tetikler mi?

Uzun saatler boyunca aç kalmak sindirim sistemini olumsuz etkiler. Bu nedenle de reflü tetiklenir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalması durumunda yemek seçimini iyi yapmalıdır. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Reflüyü hemen ne geçirir?

Reflüyü kısa süre içerisinde geçirmek için sakız çiğnenebilir. Sakız çiğneme, tükürük oluşumunu artırır. Mide asidi dengelendiği için reflü ağrıları geçecektir. Aynı şekilde kaynayan suyun içerisine zencefil atarak içmek de reflüyü hemen geçirir.

Reflü ciddi bir hastalık mıdır?

Reflü, tedavi edilmediği taktirde birçok hastalığa neden olabilmektedir. Yemek borusunda iltihap oluşumu, kanama, nefes darlığı, ülser, kanser gibi sorunlara yol açabilir. Reflüyü tetikleyen besinleri de tüketmek sakıncalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.