Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Regl Döneminde Beslenme
Regl dönemiyle birlikte vücudumuzda gerek fiziksel gerekse hormonsal açıdan çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle kişinin ruh halini ve fiziksel durumunu doğrudan etkileyen regl döneminde doğru ve düzenli beslenme şekli ile tüm bu sorunları en az indirebilirsiniz.
Tatlı krizlerinizi kontrol altına alabilir ve bazı gıdaların tüketiminden kaçınarak olası sorunları azaltabilirsiniz. Unutmayınız ki regl döneminde meydana gelen şişkinlik ve kilo artışı geçici bir durumdur. Bu dönemde düzenli ve doğru beslenerek artan kilo oranının kalıcılığını kesin olarak engelleyebilirsiniz.
Regl döneminde vücut dengenizde değişmeler meydana gelir ve kanama nedeniyle meydana gelen demir eksikliği çikolata krizlerine girmenize neden olur. sinirli, gergin veya sabırsız ruh halleriniz ise östrojen ve progesteron seviyelerinin düşmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda uygulayacağınız doğru bir beslenme programı ile regl döneminizi rahatça geçirebilirsiniz.
1. Tuz Tüketiminden Kaçının
Uzmanlar regl döneminde tuz tüketiminin daha fazla şişkinliğe neden olabileceğinden dolayı tuz tüketiminin azaltılması konusunda uyarıyorlar. Tuz tüketimi yerine yemeklerinizi karabiber, kekik ve limon ile tatlandırabilirsiniz. Salatalarda ise limon ve nar ekşisi ile oldukça ideal bir regl dönemi salatası hazırlayabilirsiniz .
Regl döneminde bilinçsizce tüketilen tuz, vücudun sıvı toplamasını azaltacaktır. Bu nedenle regl döneminin yaklaşmasıyla birlikte tuz tüketimini azaltarak tuzun yerine farklı baharat ve soslar kullanabilirsiniz.
2. Demir Eksikliği İçin Kırmızı Et Tüketin
Regl döneminde meydana gelen kanamalar demir eksikliğine neden olmakla birlikte beraberinde de tatlı krizlerini getirmektedir. Aynı zamanda yetersiz demir ve mineral, kişinin kendini sürekli olarak yorgun, halsiz ve dikkatsiz hissetmesine neden olmaktadır.
Dikkat edilmeyen ve önemsenmeyen demir eksikliği ileride anemiye neden olabilir. Bu nedenle adet döneminde kırmızı et, yumurta, tavuk ve balık tüketilmesi önerilmektedir. Uzmanlar, yağsız kırmızı et tüketiminin demir ihtiyacını yüksek oranda karşıladığı için öncelikle olarak kırmızı et tüketimi önermektedir.
Demir bakımından oldukça zengin olan ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin yanında kırmızı et tüketilmesi daha çok yarar sağlayacaktır. Aksi halde tek başına tüketilen bu sebzeler yeterince fayda sağlamayacaktır. Kırmızı et ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra her gün 1 yemek kaşığı kadar pekmez tüketimi demir ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacaktır. Pekmezin yanı sıra siyah üzüm de tüketebilirsiniz.
3. Çikolatayla Birlikte Sıcak Süt Tüketin
Regl döneminde yaşanan magnezyum ve demir eksikliği tatlı krizlerinin başlıca nedenlerindendir. Bu nedenle magnezyum ihtiyacının karşılanması için magnezyum bakımından zengin gıdaları tüketmek tatlı krizlerinizi kontrol edebilmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda regl döneminde östrojen hormonunun azalması kan şekerinizin düşmesine neden olur. Regl döneminde kan şekeri dengenizi korumaya özen göstermelisiniz.
Regl döneminde magnezyum bakımından zengin olduğu bilinen fındık, badem, ayçiçeği, kabak çekirdeği, patlamış mısır, buğday gevreği, kuru baklagiller, kakao tozu, muz, avakado, yer fıstığı ezmesi, soya fasulyesi, balık, tavuk, peynir, patates ve portakal gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
Magnezyum ihtiyacınızın yanı sıra tatlı krizlerinize engel olamıyorsanız bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. 20gr. bitter çikolata ile sıcak süt tüketimi rahatlamanızı sağlarken aynı zamanda magnezyum ihtiyacınızın da karşılanmasına yardımcı olacaktır.
4. Kahve ve Kola Yerine Su Tüketin
Regl dönemi boyunca bol bol kahve ve kola tüketmeniz, göğüs ağrılarınızın artmasına ve gaz problemi yaşamanıza neden olur. Özellikle regl döneminde artan göğüs hassasiyeti kahve tüketimi ile birlikte olumsuz yönde etkilenmektedir.
Regl döneminde kahve ve kola tüketimi azaltarak günde 3 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Su tüketimi ile ağrılarınızın azalmasını sağlarken aynı zamanda sağlıklı beslenmenin ilk koşulunu yerine getirmiş olursunuz. Regl döneminde kahve, siyah çay ve kola tüketimi yerine melisa çayı gibi rahatlatıcı özelliğe sahip olan bitkisel çayları tercih edebilirsiniz.
5. Sigara İçmemeye Çalışın
Regl döneminde sık sık sigara içmek sizin daha kötü hissetmenize neden olacaktır. Stresinizin artmasına, karın ağrılarının ve sancıların çoğalmasına destekte bulunan sigara regl döneminde kesinlikle tüketilmemelidir. Regl dönemine girdiğiniz zaman kendinizi kısıtlayarak sigara tüketiminden kaçının. Onun yerine sebze veya meyve tüketmeye çalışın. Sigarayı unutturacak aktivitelere yönelin.
Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir, Kaç Yaşında Girilir? | Menopoz Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı? |
---|---|
Üreme Sağlığına Zararı Olan Şeyler | Erken Menopozun Nedenleri |
Regl döneminde ne olur?
Regl döneminden günler önce başlayan ve regl döneminin sonuna kadar devam eden şişkinlik, ağrı, göğüslerde hassasiyet ile birlikte dolgunluk hissi, sabırsızlık, ishal, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik ve tatlı krizleri söz konusudur. Tüm bu etkileri en aza indirmek ve daha rahat bir regl dönemi geçirmek adına sağlıklı ve düzenli beslenmek oldukça etkili olacaktır.
Regl döneminde kilo alınır mı?
Regl döneminde artan tatlı krizleri ve sürekli yemek yeme isteği kilo alımını tetiklemektedir. Ancak regl döneminde meydana gelen şişkinlik ağırlığın artmasına neden olmaktadır. Regl dönemi bittikten sonra eğer sağlıklı beslendiyseniz ödem kaybı nedeniyle kilo artışı yaşanmaz.
Regl döneminden kaç gün sonra tartıya çıkılmalıdır?
Regl döneminde ve regl döneminden 2-3 gün sonrasına kadar tartılmaları önerilmemektedir. Aksi halde regl döneminde 1-2 kilo aldığınızı görmeniz oldukça normal bir durumdur. Regl döneminin etkisiyle artan bir kilo olduğunu ve bunun geçici olduğunu unutmayınız.
Regl dönemi öncesinde ne olur?
Kadınların ortak sorunlarından biri olan regl dönemi, vücut şeklinden ruh haline kadar birçok değişime neden olmaktadır. Regl döneminden günler önce başlayan bu değişimler kadın için zorlu ve sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilir.
Regl döneminde sağlıklı beslenmek ağrıyı azaltır mı?
Regl döneminin yaklaşmasıyla birlikte artan şişkinlikler, karın ve kasık ağrılarının yanı sıra artan iştah ve tatlı krizler de cabasıdır. Gerek ruhsal gerekse fiziksel anlamda etkilere sahip olan regl dönemini daha rahat ve kolay geçirmek adına beslenme düzeni oluşturmak büyük öneme sahiptir.
Regl döneminde ne içilmez?
Regl döneminde fazla tuz tüketilmemeli, peynir, fast food, hazır ürünler, cips, abur cuburları olabildiğince tüketmemeye çalışmalısınız. Bunun yanı sıra kahve tüketimine ara vermeli, bol bol su içmelisiniz. Regl döneminde sigara içmeyi bırakarak ağrıyı azaltabilirsiniz.