Romatizma Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kişinin günlük hayatını kısıtlayan bir hastalık olan romatizmanın nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Romatizma Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Çoğu zaman yaşı ilerlemiş kişilerde meydana gelen romatizma, ağrılara ve şişliğe neden olan bir hareket sistemi rahatsızlığıdır. Tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara neden olan bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda romatizma nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte romatizma hakkında her şey...

Romatizma Nedir?

Romatizma

Vücudumuzun hareket sisteminde meydana gelen ve hareket etmemize engel olan ağrılara romatizma denir. Sadece bir bölgede görülmeyen romatizmanın pek çok çeşidi bulunmaktadır. Toplumumuzda en çok kadınlarda görülen romatizmanın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak romatizmanın rutubetli ve soğuk yerlerde daha çok görüldüğü tespit edilmiştir.

Romatizma Nedenleri

Romatizma

İltihapsız romatizma genellikle genetik faktörler, eklemlerin aşırı yıpranması, fazla kilo, travmalar ve spor yaralanmaları yüzünden ortaya çıkmaktadır. Eğer bu sebepler sizde varsa ve belirtileri de kendinizde görüyorsanız doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Doktorunuz gerekli tedavi sürecini süratle başlatacaktır.

İltihaplı olan romatizmanın ise kesin olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Genetik faktörler yüzünden ortaya çıktığı düşünülen bu rahatsızlık hayatımızı ciddi anlamda etkilemektedir. Bu yüzden korunmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma

Romatizma, farklı bölgelerde oluşabileceği gibi belirtileri bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bu yüzden şu eklemlerde bu belirtiler gösterir gibi bir şey maalesef ki diyemiyoruz. Ancak romatizmanın belirtileri her bölgede benzerlik taşımaktadır.

Romatizma ağrı, şişlik, hareket kısıtlığı, sinir sisteminde görülen değişiklikler, kızarıklık ve eklem yapısında bozukluk şeklinde kendisini göstermektedir. Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız doktora başvurmanız gerekiyor.

Romatizma Tedavisi

Romatizma

Romatizma tedavisinde kullanılan yöntemler, romatizmanın yaşandığı bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Bölgeye göre uygulanabilecek tedavi yöntemleri romatizmalı eklemlerin dinlendirilmesi, düzenli yapılan egzersiz, sağlıklı beslenme programı ve iltihap giderici ilaç kullanımıdır.

Bu tedavi yöntemleri romatizmanın yaşandığı bölgeye göre değişkenlik gösterse de hastalığın şiddetine göre de farklılaşmaktadır. Doktorunuz sizi muayene ettikten ve gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Sık Görülen Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?

Romatizma

Ülkemizde sık görülen romatizmal hastalıklar kireçlenme, yumuşak doku romatizmaları, romatoid artrit, spondiloartropatiler ve ankilozan spondilit, vaskülitler ve behçet hastalığı, gut hastalığı, ailevi Akdeniz ateşi, akut eklem romatizması, reaktif artritler, kristal artritleri, infeksiyöz artritler, bağ dokusu hastalıkları, juvenil artrit, bursitis ve tendinitistir.

Bu romatizmal rahatsızlıklar günümüzde çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman yanlış yaşam tarzı seçimi yüzünden ortaya çıkan bu rahatsızlıklardan korunmak her ne kadar mümkün olsa da çoğu zaman önemsenmiyorlar. Ancak şimdiden uygulayacağınız yeni yaşam tarzı sayesinde bu rahatsızlıklardan korunmanız mümkündür.

Romatizmadan Nasıl Korunur?

Romatizma

Günlük yaşantınızda bazı değişiklikler yaparak romatizmadan korunabilirsiniz. Örneğin bu hastalıkta kilolu olmak her zaman risklidir. Bu yüzden her zaman kilonuza dikkat etmelisiniz. Bunun haricinde yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle romatizma oluşma ihtimalini düşürebilirsiniz.

Romatizmadan korunmak için alkol tüketmemeli, bol bol dinlenmeli, düzenli bir şekilde egzersiz yapmalı, çok sıcak ve çok soğuktan uzak durulmalıdır. Hayatınızı bu şekilde değiştirirseniz romatizmal hastalıklardan korunabileceğinizi söyleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Osteomalazi Belirtileri ve TedavisiOsteoartrit Nedenleri ve Tedavisi
Osteoporoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Halluks Rigidus Nedir?
Raşitizm Nedir?Romatoid Artrit Nedenleri ve Tedavisi
Çölyak Belirtileri ve TedavisiSedef Romatizması Nedir?

Romatizma olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Romatizmanın olup olmadığını gösterdiği belirtiler sayesinde öğrenebilirsiniz. Romatizma eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığıyla kendini fark ettirmektedir. Bunun yanı sıra bazı zamanlarda kilo kaybı ve halsizlik de görülebilmektedir.

Romatizma nasıl bir hastalıktır?

Romatizma kişinin bağlarını, eklem tendonlarını, kemiklerini ve kaslarını etkileyen bir hastalıktır. Genel olarak bağ dokusu bozukluklarına denen bu hastalık sonucunda ağrı ve sızı oluşabilmektedir.

Romatizmal ağrılar nasıl olur?

Romatizmadaki ağrılar eklemlerde şişlik, kızarıklık ve sertlik şeklinde kendisini göstermektedir. Bu ağrılar kısa sürelidir ancak aniden bastırmaktadır.

Eklem romatizması nasıl belli olur?

Eklem romatizması bazı belirtilerle kendisini göstermektedir. Başta el ve ayak bileği, birinci el ve ayak parmağı eklemleri, diz eklemi, ya da omuz eklemlerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sayesinde eklem romatizmasını anlayabilirsiniz.

Romatizma teşhisi için hangi tahliller yapılır?

Romatizma teşhisinde doktorlar bazı testleri yaptırmaktadır. Bunlar hemogram, sedimantasyon oranı, Romatoid faktör, ANA, idrar tahlili, doku biyopsileri, aspirasyonlar ve röntgenlerdir.

Romatizma vücutta gezer mi?

Romatizma kas, iskelet ve bağlardan oluşan hareket sisteminde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyreden kronik bir rahatsızlıktır. Romatizmanın vücutta gezdiğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Romatizmaya ne iyi gelir?

Romatizmaya iyi gelen birkaç besin bulunuyor. Bunlar balık, yumurta, çilek, zencefil, nar ve keten tohumudur. Bu besinleri tüketmenizde problem yoktur. Ancak romatizmayı tetikleyen kızartılmış yiyeceklerden, işlenmiş şarküteri ürünlerinden, früktoz ve mısır şurubu içeren yiyeceklerden, yağlı besinlerden, margarinden, beyaz ekmek, pasta ve şekerlemelerden uzak durmalısınız.

Romatizma için hangi doktora gitmeliyim?

Romatizma hastalığı için bir Romatoloji uzmanına görünmeniz gerekiyor. Romatolog, eklem iltihapları ve diğer romatizmal hastalıklarla ilgilenen alanında uzman doktorlardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.