Sabiha Gökçen Kimdir? Sabiha Gökçen Mesleği ve Nereli?

Dünyaya ismini uçuşlarıyla duyuran Sabiha Gökçen hakkında bilgiyi bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. İşte Sabiha Gökçen Kimdir? Sabiha Gökçen Mesleği ve Nereli?
Sabiha Gökçen Kimdir? Sabiha Gökçen Mesleği ve Nereli?

Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi evlatlarından birisi olan Sabiha Gökçen’in biyografisini içeriğimizde bulabilirsiniz. İşte adını tarihin önemli yerlerine yazdırmayı başaran Sabiha Gökçen Kimdir? Sabiha Gökçen Mesleği ve Nereli? sorularının yanıtı.


Sabiha Gökçen Kimdir?

Sabiha Gökçen Kimdir?

22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gelen Sabiha Gökçen, Osmanlı İmparatorluğunun en kötü zamanına denk gelmiştir. Atatürk’ün 8 manevi çocukları arasında yer alan Sabiha Gökçen, anne ve babasını küçük yaşta kaybetmiştir. 12 yaşına kadar abisiyle yaşadıktan sonra Hünkar Köşküne gelen Mustafa Kemal Atatürk’e içindeki okuma isteğini ulaştırabilmişti.

Abisi Neşet’ten izin alan Atatürk, Sabiha’yı evlat edinerek ilk olarak Ankara’ya götürdü. Eğitimine Çankaya İlkokulu’nda başladı. Daha sonra lise hayatı için İstanbul’a giden Sabiha Gökçen, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi’ne gitse de hastalığı yüzünden eğitimini bitiremedi. Tedavi için Heybeliada ve Viyana’ya giderek sağlığına kavuştu.

Fransızcasını en iyi şekilde geliştirmek için bir süre Paris’te kaldı. 1934 yılında çıkan Soyadı Kanunu sonrası Atatürk, Sabiha’ya Gökçen soyadını koydu.

88 yaşında ise kalp yetmezliği yüzünden Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti.


Sabiha Gökçen Mesleği Nedir?

Sabiha Gökçen Mesleği Nedir?

1935 yılında açılan Türkkuşu’nun gösterisinde gördüğü uçaklardan etkilenerek Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na katıldı. Sabiha Gökçen, eğitim için Kırım’a gitti ve 6 ay orada kaldı. Buradan sonra Moskova’ya gidecekti. Fakat manevi kız kardeşlerinden Zehra hayatını kaybedince tekrardan geri geldi.

Zehra’nın yokluğunda fazlasıyla içine kapanan Sabiha Gökçen, Atatürk’ün verdiği destekle kaldığı yerden devam etti. Eskişehir’deki Havacılık okulu’nda Savmi Uçan ve Muhittin Bey tarafından özel uçuş tecrübesi edindi. 25 Şubat 1936 tarihinde motorlu uçak ile ilk kez uçtu. Yaptığı başarılı işlerle kendisini sevindiren Atatürk Sabiha’ya şöyle söyledi: “Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.” şeklinde ifadede bulundu.

O dönemde kızların askeri okulda bulunması yasak olduğundan dolayı kendisine özel bir üniforma verilerek 11 ay boyunca eğitim alması sağlandı. Eğitimi tamamlanan Sabiha Gökçen, brövesini alıp Eskişehir’de 6 ay görev yaptı. 1937 senesinde çıkan Tunceli ayaklanmasını engellemek için Dersim Harekatı’nda Sabiha Gökçen’de yer aldı. Bu harekat sayesinde dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanını kazandı. İsyanın bastırılmasında büyük rol oynayan Sabiha Gökçen’e İftihar madalyası verildi. 16 yıl sonra verdiği röportajda canlı ne görürseniz ateş edin emri aldıklarını söylemiştir.


Sabiha Gökçen Nereli?

Sabiha Gökçen Nereli?

1913 yılında Bursa’da doğan Sabiha Gökçen’in babasının adı Hafız Mustafa İzzet Bey, annesinin ise Hayriye hanımdır. 12 yaşında Atatürk ile tanıştıktan sonra Ankara’ya giderek hayatının değişmesinde önemli bir adım atmıştır. Bugünden sonra Sabiha Gökçen, abisi Neşet ile görüştü mü bilmiyoruz.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum