Bağırsak ve Kalp Dostu Şeftalinin 10 Faydası

Yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden şeftali sağlığa birçok fayda sağlıyor. İçeriğimizde şeftalinin inanılmaz faydalarını bir araya getirdik.
Bağırsak ve Kalp Dostu Şeftalinin 10 Faydası

Şeftali, gerek suyu gerekse meyve olarak çok tercih edilen bir besindir. İçerisinde en çok vitamin çeşidi barındıran meyvelerden biridir. Şeftalide A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri bulunur. Ayrıca potasyum zengini bir meyvedir. Mineral olarak fosfor, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi faydalı bileşenler içerir. Bu sayede sağlığa birçok katkı sağlar.

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Şeftali çok sayıda vitamin, mineral, lif ve antioksidanı bir arada toplayan değerli bir meyvedir. Bu özellikleri onu vücut sağlığı için vazgeçilmez bir besin yapar. Gelin, şeftalinin faydaları arasında bir yolculuğa çıkalım.

İşte şeftalinin faydaları:

1. Kilo Vermeye Yardımcıdır

Şeftalinin Faydaları

Şeftali bolca lif ve su içerir. İçeriğinin yüzde 85'inden fazlası sudan oluşur. Bu sayede diyetlerde kullanılabilir ve sağlıklı kilo vermenizi sağlar. Lif oranı yüksek olduğu için kişiyi uzun süre tok tutar. Böylece fazla yemek yemekten alıkoyar ve bir sonraki öğüne kadar tok kalmanıza yardımcı olur. Tatlı ve lezzetli bir ara öğün seçimi olduğu için sıkça tercih edilir.

2. Bağırsak Hareketlerini Düzenler

Şeftalinin Faydaları

Şeftalideki yüksek lif oranı bağırsak sağlığı için de önemlidir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen şeftali, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının düzelmesine yardımcı olur. Bağırsak sağlığının en önemli temel taşı yararlı bakterilerdir. Şeftalideki prebiyotikler yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar.

3. Kalbe Dosttur

Şeftalinin Faydaları

Şeftali tansiyon ve kolesterol düşmanıdır. Tansiyon ve kolesterol gibi hastalıkların kalp sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisi bilinmektedir. Bu hastalıkların önlenmesi kalp ve damar sağlığını da korur. Şeftalideki yüksek potasyum damarların gevşemesine ve kan akışının daha rahat sağlanmasına imkan tanır.

4. Bağışıklığa Destek Olur

Şeftalinin Faydaları

Şeftalide yer alan C vitamini ve antioksidanlar bağışıklığı güçlendirmekte büyük rol oynar. Özellikle de C vitamini vücuda güç vererek sağlığa katkı sunar. Kış aylarında bağışıklık düşüklüğü nedeniyle sıkça yakalanılan grip ve nezle gibi hastalıklar C vitamini ile önlenebilir. Düzenli olarak şeftali gibi vitaminli meyveler tüketerek hastalıkları daha kolay atlatabilirsiniz.

5. Anemiyle Savaşır

Şeftalinin Faydaları

Şeftalide en değerli minerallerden biri olan demir bulunur. Demir vücuttaki kan üretiminde görev alır. Düzenli olarak şeftali tüketerek kansızlığınızı giderebilir, anemi gibi tehlikeli ve belirtileri ağır olan hastalıklardan korunabilirsiniz.

6. Cildi Canlandırır

Şeftalinin Faydaları

Şeftali yaşlılıkla birlikte ciltte meydana gelen bozulmaların önüne geçer. Birçok cilt bakım ürününde de bu etkisi nedeniyle şeftaliden yararlanılır. Cilde nem veren şeftali hücrelerin korunmasını sağlar. Cildi güzelleştirir ve aynı zamanda UV hasarına karşı cildi korur.

7. Vücudu Toksinlerden Arındırır

Şeftalinin Faydaları

Şeftalide yüksek oranda bulunan antioksidanlar vücuttaki toksin ve serbest radikallerle savaşır. Bu sayede vücuttaki zararlı organizmalar temizlenir. Zararlı organizmaların vücuda verdiği zararlar azalır. Kişi daha sağlıklı, dinç ve mutlu hisseder.

8. Alerjiyi Azaltır

Şeftalinin Faydaları

Şeftalide histamin salınımını önleyen bileşenler bulunur. Histamin alerjiyi tetikleyen ve ortaya çıkaran bir maddedir. Şeftalinin yararlarından faydalanarak alerjik reaksiyonlarının yaşanma olasılığı ve sıklığını düşürebilirsiniz.

9. Diş Macunu Görevi Görür, Dişleri Korur

Şeftalinin Faydaları

Diş macunlarında diş sağlığı için kullanılan florür şeftalide de bulunur. Dolayısıyla şeftali diş ve ağız sağlığına katkı sağlar. Dişlerin daha sağlıklı görünmesine ve daha güçlü olmasına imkan tanır. İçeriğindeki minerallerle dişleri çürüklerden korur.

10. Göz Sağlığına Katkı Sağlar

Şeftalinin Faydaları

Şeftali günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 6'sını karşılar. Bu sayede göz sağlığı için vazgeçilmezdir. Çünkü A vitamini göz sağlığının temel yapı taşıdır. Gece körlüğü ve retina hastalıklarından kişiyi korur. Görme bozukluğu yaşanma riskini azaltır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mısırın FaydalarıKaradutun Faydaları
Kurt Üzümü FaydalarıKayısının Faydaları
Kuru Üzüm FaydalarıKızılcığın Faydaları

Şeftali hangi hastalığa iyi gelir?

Şeftalinin iyi geldiği hastalıklar arasında kolesterol, tansiyon, alerji, göz hastalıkları, anemi, grip, nezle, kalp hastalıkları ve bağırsak rahatsızlıkları bulunur. Şeftalide yer alan bol miktarda vitamin ve mineral birçok hastalığın önlenmesinde ve iyileştirilmesinde rol oynar.

Şeftali ne kadar tüketilmeli?

Şeftalinin faydalarından yararlanmak için günde 1 adet şeftali tüketmek yeterlidir. Şeftalinin dış kabuğundan rahatsız olanların kabuğu soyarak tüketmesi daha rahat olabilir. Şeftali suyu içmek de son derece faydalıdır. Ancak maksimum faydayı almak için şeftali meyve suyunun doğal ve katkısız olması önemlidir.

Şeftali ne zaman yenmeli?

Şeftalinin akşamüstü saatlerinde tüketilmesi öneriliyor. Özellikle de ara öğünlerde çok işe yarayan şeftali tok tutma özelliğiyle kişiyi ana öğüne kadar rahatlatıyor. Bu sayede fazla yemek yemekten kaçınmaya ve öğünler arasında boşluk bırakılmasına olanak tanıyor. Diyetlerde de kullanılabilen bu meyveyi yerken aşırıya kaçılmaması da önemli.

Çok şeftali yersek ne olur?

Çok fazla şeftali yemek zarara neden olabilir. Şeftali kabızlık giderici bir meyve olduğu için çok tüketildiğinde bu etkisi artar ve ishale neden olur. Potasyumu yüksek bir meyve olan şeftali çok tüketildiğinde böbrekleri yorar, bu durum özellikle böbrek yetmezliği yaşayanlar için büyük bir sorun oluşturur.

Tüysüz şeftali kabız yapar mı?

Şeftali kabız yapmaz aksine kabızlığı giderir. Tüyü soyulsa bile bu özelliğini kaybetmez. Çünkü şeftalinin içerisinde kolay çözülmeyen lifler bulunur. Bu lifler midede çözülmez ve bağırsaklara ulaşır. Buradaki atıkları nemlendirerek sindirimi hızlandırır. Bağırsak tembelliği gibi sorunlara çözüm getirir.

Şeftalide hangi vitaminler var?

Şeftalide A, C, E, K ve B gurubu vitaminleri yer alır. Aynı zamanda folat, demir, fosfor, magnezyum, çinko, potasyum ve bakır gibi değerli mineralleri de içerir. Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 15'ini karşılar ve böylece bağışıklık sistemini güçlendirir. Birçok hastalığa karşı koruma sağlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.