Şeker Hastalarının Tüketmesi ve Tüketmemesi Gereken Besinler
Şeker Hastalarının Tüketmesi Gereken Besinler
Kan şekerinin normal seviyelerde devam edebilmesi için hastaların tükettiği besinler oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken konu kişinin az yemek yemesi değil vücuduna faydalı besinler tüketmesidir.
Şeker hastaları ne yemeli ve ne içmeli konusunda düşünmeyin diye diyetisyenlerin de görüşlerinden faydalanarak bir beslenme rehberi hazırladık. İşte şeker hastalarının yemesi gerekenler şunlardır;
1. Sağlıklı Karbonhidrat
Gün boyunca enerji vermesi için karbonhidrat tüketimi çok önemlidir. Sağlıklı beslenme programlarında da karbonhidratlar vardır. Şeker hastaları için de karbonhidrat alımı gerçekleştirilmelidir. Karbonhidratlar ikiye ayrılır. Şeker hastalarının tüketmesi gereken kompleks karbonhidratlardır. Şekerli gıdalar yerine meyve, tam tahıl ürünleri, bezelye ve mercimek gibi kuru baklagiller, düşük yağ içeren süt ürünleri tükettiklerinde, kan şekerleri birden yükselmeyecektir.
2. Lifli Besinler
Lifler kan şekerini düzenler. Besinlerin daha rahat sindirilmesini sağlar. Şeker hastaları gün içinde tükettikleri besinlerde lifli gıdaları tercih etmelidir. Sebze, mevye, kuruyemiş, buğday unlu veya kepekli gıdaları tüketmeleri gerekmektedir.
3. Yağ
Şeker hastalarının yiyeceklerinde tabi ki de yağ vardır. Fakat kullanılan yağ tekli veya doymamış yağlar olmamalıdır. Badem, ceviz, zeytin ve zeytinyağı tercih edilmelidir. Fakat yağların da kalorisinin yüksek olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Tüketirken fazla kaçırmadığınızdan emin olun.
4. Turşu ve Konserve Gıdalar
Turşu ve konserve gıdalar sodyum oranı yüksek yiyeceklerdir. Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kandaki yüksek sodyum miktarıdır. Yemeklerin yanında turşu yemek istediğinizde düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz. Turşu tüketimi tansiyon ve şeker hastaları için ölçülü olmalıdır.
5. Ekmek
Beyaz undan yapılmış ekmekler yoğun karbonhidrat içermektedir. Yemeklerde ekmeksiz yapamayanlar esmer veya tam tahıllı ekmekleri tüketerek sağlığını koruyabilirler. Şeker hastalarının beyaz ekmek tüketmesi son derece zararlıdır.
6. Et ve Et Ürünleri
Etin pişirilme yöntemi ve kullanılan yağ. Kızarmış etler yerine haşlama veya fırın et yemeklerini tercih edebilirsiniz. Tavuk yemeklerinizde derisi alınmış etleri seçmeniz daha sağlıklı olacaktır. Kızarmış yiyecekler şeker hastalarının sağlığını etkileyecek bir unsurdur. Defalarca kullanılmış olan yağlarda pişirilen yiyecekleri yememeyi, sadece şeker hastalarının değil herkesin düşünmesi gereken bur durumdur.
Şeker Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler
Şeker hastalarının uzak durması gereken şeyleri sizler için derledik. Hadi hep birlikte bunlara bir göz atalım.
1. Sigara ve Alkol
Sigara ve alkol gibi zararlı içeceklerden herkesin uzak durması gerektiği gibi şeker hastaları içinde oldukça zarar vericidir. Sigara veya alkol içen şeker hastaları günlük yaşantısında rahat edemez. Tansiyonu düşer, bilinç kaybı dahi oluşabilir. Şeker hastalarının vücuda zarar verecek besinlerden uzak durması gerekir.
2. Şekerli Gıdalar
Şeker hastalarının en büyük sorunu, kandaki şeker oranında yaşanan iniş çıkışlardır. Birden yükselip aniden düşebilir. Bu durum, sizi daha da rahatsız edecektir. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan reçel tercihlerinizi doğal püreler ile giderebilirsiniz. Şekersiz yapılan özel reçelleri de tüketmek sizin için bir seçenek olacaktır.
3. Aşırı Yağlı Yiyecekler
Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun, yemeklerinizde yağ oranı az olsun. Salatalarınızda zeytin yağı kullanın. Patates kızartması, tavuk kızartması, fastfood, hamburger gibi yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin.
4. Aşırı Tuz
Yemeklerinizdeki tuz miktarını olabildiğince azaltın veya hiç kullanmayın. Bir günde tükettiğiniz tuz miktarı çok az olsun. Aksi taktirde diyabeti tetikleyebilir, kan şekerinizi yükseltebilirsiniz. Tuz, sağlığınızın bozulmasına neden olur.
Şeker hastasına ne iyi gelir?
Şeker hastasına iyi gelecek besinler arasında; portakal, elma, muz, havuç ıspanak, tahıl, ekmek(pirinç, bulgur makarna, süt, krema, yoğurt, kırmızı et, Balık eti yer alır. Bu besinler tüketildiği taktirde vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerleri alınmış olur. Şeker hastalarının bu besinleri tüketmesinde bir sorun yoktur.
Diyabet neden olur?
Günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından birisi şüphesiz diyabetdir (şeker hastalığı). Aşağı yukarı herkesin çevresinde şeker hastalığı sorunuyla karşılaşan insanlar bulunmaktadır. Kandaki şeker seviyesini düzenleme görevi olan insülin hormonunun, vazifesini yerine getirememesi kan şekerinin yükselmesine neden oluyor.
Diyabetin yol açtığı sorunlar nelerdir?
Genetik faktörler ya da çeşitli nedenlerle ortaya çıkan şeker hastalığı; komplikasyonlara, tansiyon problemine, felçlere, görme kaybına ve böbrek rahatsızlıklarına varan ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Diyabet ölümcül müdür?
Çok ciddi bir rahatsızlık olan diyabet kişinin yaşam standartlarını tahrip ederek ölüme götürebilir. Diyabet dolayısıyla oluşan yaralar, iyileşmediği için organ kaybına kadar ilerleyebilmektedir. Diyabeti olan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı normal insanlara göre daha yüksektir.
Diyabeti tetikleyen unsurlar nelerdir?
Bütün hastalıkları tetikleyen sebeplerle şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden olan etmenler hemen hemen birbirine yakındır. Şehir yaşantısının insanların üzerinde yarattığı stres, yanlış beslenmek, sürekli hareketsiz ve düzensiz yaşam şartları, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar, uyku sorunları, fazla kilo almak vs. diyabeti tetiklemektedir.
Şeker hastalığı nasıl anlaşılır?
Sık sık tuvalete çıkmak, zaman zaman görme bozuklukları yaşamak, yorgun ve bitkin düşmek, sürekli acıkmak, bulantı ve istifra etme problemleri, ağız kokusu şeker hastası olduğunuzu işaret eden belirtilerdir.
Şeker hastalığından nasıl korunulur?
Şeker hastalığından korunmak için gündelik hayatın stresini bir kenara bırakın ve her şeyi dert etmeyin, fazla kilo almamaya özen gösterin, sigara ve alkol alışkanlığınız varsa terk edin, dengeli beslenin ve katkısız besinler tercih edin, uyku düzeninize dikkat edin, spor yapın, günlük yaşantınızda aktif olun.
Kan şekeri nasıl düşürülür?
Kan şekerinizi düşürmek için düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz. Düzenli yapılan egzersizlerde vücudunuz fazla kan şekerini yakar ve kan şekeriniz düşer. Haftada 3 veya 4 gün egzersiz yapmak kan şekerinizi dengelemenizi sağlayacaktır.