Sever Hastalığı Nedir? Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli topuk ağrılarına sebebiyet veren sever hastalığının nedenlerini, belirtilerini, egzersizlerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Sever Hastalığı Nedir? Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Topuk bölgesinde yer alan bir plakanın zorlanması sonucunda ortaya çıkan sever hastalığı, çocuklarımızın korkulu rüyası olmaktadır. Bu yüzden içeriğimizde sever hastalığı hakkında tüm bilgileri bir araya getirdik. Yazımızda sever hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, hangi egzersizler yaptırılır, bitkisel ve normal tedavi yöntemleri nelerdir gibi soruları cevapladık.

İşte sever hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Sever Hastalığı Nedir?

Sever Hastalığı

Çocuklarda görülen topuk ağrılarının başlıca nedeni olan sever hastalığı, kalkaneal epifizit olarak da bilinmektedir. Sever hastalığı kız çocuklarında 8-10 yaşlarında görülürken, erkek çocuklarında 10-12 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Genellikle erkek çocuklarında görülen sever hastalığı, topuk kemiğinin arka-alt büyüme plağında medyana gelen zorlanma sonucunda oluşur.

Sever hastalığı, özellikle sıçrama, hızlı koşu ve ani durma gibi spor faaliyetlerinde yer alan çocuklarda görülür. Spor faaliyetlerinin yanı sıra taban çökmesi (düz tabanlılık) ve taban yüksekliği gibi ayak tabanında sorun olan kişilerin büyük çoğunluğunda da sever hastalığına rastlanılır.

Sever Hastalığı Neden Olur?

Sever Hastalığı

Erkeklerde daha çok görülen sever hastalığı, aktiviteye bağlı olarak meydana gelir. Koşma ve zıplama gibi spor faaliyetlerinde bulunan çocuklarda sıkça görülür. Topuk kemiği arka-alt büyüme plağında meydana gelen zorlamaya bağlı olarak sever hastalığı gelişir.

Sever hastalığı bu bölgedeki aşil tendonu (ayağın arkasındaki kalın kiriş) ve tendon yapışma yerini doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de kişinin yürümesinde problemlere neden olabilmektedir.

Sever Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sever Hastalığı

Sever hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar topuk ağrısı, egzersiz sırasında topallama, aşil tendonu çevresinde gerginlik ve ağrı, ayak bileğinin etrafındaki kaslarda kısalık ve kuvvetsizlik, düz tabanlılık ve içe basma gibi ayak problemleridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri çocuğunuzda görüyorsanız sever hastalığından şüphelenmelisiniz. Bu durumda bir an önce doktora başvurmanızı öneriyoruz. Alanında uzman doktor gerekli muayene ve testleri yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Sever Hastalığı Tedavisi

Sever Hastalığı

Sever hastalığının tedavisinde en önemli nokta, uygulanacak tedavinin hastaya özel olarak belirlenmesidir. Sever hastalığı bulunan kişilerin istirahat etmeleri ve spora bir süre ara vermeleri istenir. Ancak spor sırasında veya spor sonrasında herhangi bir ağrı hissedilmiyorsa tedavi sürecinde spora devam edilebilir.

İstirahatin yanı sıra bazı kişilerde alçı uygulaması gerekebilir. Bu durum hastalığın şiddetine ve derecesine göre belirlenir. Hastaya çeşitli germe egzersizleri önerilebileceği gibi silikon topuk desteği de sağlanabilir. Geçmeyen ve şiddetli ağrılarda ise 3 hafta boyunda alçı uygulaması yapılır.

Hastalığın şiddeti ve seyri kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle hastanın tedaviye verdiği cevap doğrultusunda 2 hafta veya 2 ay aktivite kısıtlaması gerekebilir. Ek olarak sever hastası çocukların çeşitli aktivite ve spor sonrasında soğuk kompres uygulamasının oldukça faydalı olacağını söyleyelim.

Sever Hastalığı Egzersizleri

Sever Hastalığı

Sever hastalığını tedavi etmek için hastaya birkaç egzersiz önerilmektedir. Bunlar arasından en etkili olanı ise aşil germe egzersizleridir. Bu egzersiz sayesinde hastaların rahatlaması amaçlanır. Hastanın yapacağı bu hareketler ağrının ve şişliğin azalmasını sağlayacaktır. Böylece tedavi süresi daha da kısalacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedir ve Neden Olur?Çukur Ayak Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Bileği Neden Sürekli Çıtlar?Tırnak Batması Neden Olur?
Aşil Tendiniti Nedir?Çekiç Parmak Nedenleri ve Tedavisi

Sever hastalığı geçer mi?

Sever hastalığı gerekli tedavinin uygulanması durumunda iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman tekrarlanmayan bu hastalık, ayağa ve topuğa destek sağlayan spor ayakkabılarının giyilmesi durumunda tamamen ortadan kalkar.

Sever hastalığı ne demek?

Sever hastalığı topuk kemiğinde görülen bir rahatsızlıktır. Bu kemiklerin büyüme plaklarında ortaya çıkan hastalık, özellikle çocuklarda karşımıza çıkmaktadır.

Sever hastalığı sebepleri nelerdir?

Bu hastalık topuk kemiğinin arkasında bulunan büyüme plağının kanlanma problemine bağlı olarak gelişmektedir. Bir tür aseptik nekroz olan sever hastalığı çocuklarda gerçekleşen topuk ağrısının ana nedenidir.

Sever hastalığı ne kadar sürer?

Sever hastalığının ne kadar süreceği tedaviden tedaviye göre değişmektedir. Aşil germe egzersizlerinin yaptırıldığı tedavilerde ağrı çok şiddetliyse 3 hafta alçıya alınır. Hastalığın şiddetine ve tedavinin başarısına göre 2 hafta ile 2 ay arasında normal aktivitelerinize başlayabilirsiniz.

Sever hastalığı semptomları nelerdir?

Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler topuğundaki aşil tendonunun alt kısmında hassasiyet ve ağrı gibi semptomları kendilerinde görmektedir. Bazı durumlarda bu semptomlara ayak taban sendromları, kaslarda güçsüzlük ve kısalık da eşlik etmektedir.

Sever hastalığına ne iyi gelir?

Sever hastalığına iyi gelen şeyler fizik tedavi ve bol bol dinlenmedir. Bu hastalığı geçirmek için egzersizlerin ve sporun azaltılması gerekiyor. Bu sayede hastalığın neden olduğu ağrı ve şişlik ortadan kaldırılır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.