Sinir Sıkışması Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Çoğu zaman basit nedenlerden dolayı oluşsa da hayatımızı ciddi anlamda etkileyen sinir sıkışması, tedavi edilmediği zaman büyük problemler oluşturabilmektedir. Bu yüzden rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşündüğünüz anda acı büyük ya da küçük olsun hiç fark etmeksizin doktora başvurun. Bu içeriğimizde sinir sıkışması rahatsızlığı hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.
İşte sinir sıkışması hakkında her şey...
Sinir Sıkışması Nedir?
Sinirlerin kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi dokular tarafından baskıya uğraması sonucunda sinir sıkışması meydana gelmektedir. Normal durumlarda bacak, kol, el ve ayaklar hareketlerini kusursuz bir şekilde yapmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu eklem parçaları hareketlerini kusursuz yapamaz ve sinirlere baskı yapar. Bu durumun sonucunda da sinir sıkışmaları yaşanmaktadır.
Sinir sıkışması vücudun her bölgesinde oluşabilir. Sinir sıkışması genellikle el, ayak bileği ve dirsek bölgelerinde oluşmaktadır. Günlük hayatımızı doğrudan etkileyen bir rahatsızlık olması nedeniyle sinir sıkışmasının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmezse ilerleyerek farklı hastalıklara da neden olabilir.
Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir sıkışması vücudun her bölgesinde görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle her bölgede farklı belirtiler verebilir fakat sinir sıkışmasının bazı genel belirtileri vardır. Bunlar her bölgede görülmektedir.
Uyuşukluk, duyu kaybı, ağrı, karıncalanma, iğne batması hissi, kaslarda güçsüzlük ve seğirme, el ve ayaklarda hareket güçlüğü sinir sıkışmasının belirtileridir. Eğer bu belirtiler sizde varsa bir an önce doktora başvurmalısınız.
Sinir Sıkışması Neden Olur?
Sinir sıkışmasının oluşmasında birçok neden rol oynamaktadır. Bunlar genetik faktörler, ağır yük taşımak, aşırı şişmanlık, duruş bozuklukları, stres, spor aktiviteleri, osteoartrit ve bilgisayar kullanımıdır.
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden sinirlerinizde sıkışma oluşabilir. Bu yüzden bu nedenleri hayatınızdan çıkartmanız gerekmektedir. Ayrıca sıkışmanın giderilmesi için doktora görünmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
Sinir Sıkışması Tedavisi
Her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da hastalık nedeni önemlidir. Bu yüzden neden belirlenerek tedaviye başlanmalıdır. Sinir sıkışması ile yaşanan ağrı ve uyuşmaya neden olan durumlardan uzak durulması önerilmektedir. Bu nedenle dinlenme önem taşır.
Sıkışmanın yaşandığı bölgede antel veya bant uygulaması yapılmaktadır. Dinlenme sürecinden sonra fizik tedavi uygulanmaya başlanmaktadır. Bu durum kasların gevşemesinin yanı sıra esnemesini ve güçlenmesini sağlayarak rahatsızlığın ilerlemesini engellemektedir.
Fizik tedavinin yanı sıra ilaç tedavisi de sıkça uygulanmaktadır. Genellikle aneljezik ve kortkosteroid enjeksiyonlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların kullanılmasından sonra ağrı ve yaşanan diğer belirtiler giderilmektedir.
Sinir Sıkışması Ameliyatı
Fizik tedavi ve ilaç tedavisi bu hastalığın geçmesine yeterli olmuyorsa cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Doktor yapacağı incelemelere ve tetkiklere göre ameliyat yapılıp yapılmamasına karar verecektir.
Daha sonra anterior transpozisyon olarak adlandırılan ameliyatın yapımına başlanır. Sinir tünelden alınarak medial epikondilin ön tarafına taşınır. Bu sayede sinirin gerginliğinin azaltılması amaçlanır. Bu ameliyatla gevşetme ameliyatı sıklıkla beraber yapılmaktadır.
Sinir sıkışması ameliyatı sonrasında iyileşme süresi oldukça düşüktür. Ameliyat sonrasında çoğunlukla günlük aktivitelerinizi mükemmel bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak ilerlemiş ve tedavi edilmemiş sinir sıkışması ameliyatlarının başarı oranının düşük olduğunu söyleyelim.
Sinir sıkışması nasıl düzelir?
Sinir sıkışması çok ilerlemediği takdirde bazı tedavi yöntemleri sayesinde düzelmektedir. Atel, bant kullanımı ya da dinlendirme gibi yöntemler sayesinde sinir sıkışması iyileşebilmektedir. Bunlar yeterli olmuyor ise fizik tedavi uygulanır.
Sinir sıkışmasına sebepleri nelerdir?
Sinir sıkışması bazı nedenler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu nedenler ağır yük taşınması, uzun zaman bilgisayar kullanma, stres, duruş bozuklukları, spor aktiviteleri, aşırı kilolu olma ve genetik faktörlerdir.
Sinir sıkışması nasıl olur?
Sinir sıkışması tendon, kıkırdak ve kemik gibi dokuların çok fazla yıpranmasından dolayı sinirlere baskı yapması sonucunda oluşmaktadır.
Sinir sıkışması semptomları nelerdir?
Sinir sıkışması bazı semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Kaslarda güçsüzlük, hareket etmede zorlanma, ağrı, sızı, şişlik, güç kaybı ve el uyuşmaları bu semptomlar arasında en çok görülenleridir.
Sinir sıkışması hangi hastalıkların belirtisidir?
Sinir sıkışması bazı hastalıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Bu hastalıklar romatoid artrit, şeker hastalığı ve tiroid bezi ile ilgili rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların bir semptomu olarak sinirlerinizde sıkışma meydana gelebilir.
Sinir sıkışmasına hangi ilaç iyi gelir?
Sinir sıkışması tedavisinde birçok ilaç kullanılmaktadır. Doktorunuz sizin durumunuza ve rahatsızlığın derecesine göre bir ilaç verecektir. Özellikle kortkosteroid ve analjeziklerin bu rahatsızlığın tedavisinde çok fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz.