Sivrisineklerden Geçen Hastalıklar ve Korunma Yolları
Sivrisinek, insanlardan ve hayvanlardan sürekli kan emerek beslenen, çok hızlı bir şekilde ve çok sayıda üreyen canlılardır. Sivrisinek kanını emdiği canlıdaki ölümcül virüsleri de bünyesinde toplar. Daha sonra başka bir canlıyı ısırdığında virüs o canlıya da geçer. Bu sebeple sivrisinekler dünyanın en ölümcül canlıları olarak tanınır. Her yıl ortalama 800 bin kişi sivrisinekler yüzünden ölür.
Sivrisineklerin Taşıdığı Hastalıklar
Sivrisinekler aslında sandığınız kadar masum değildir. Sadece geceleri rahatsız eden sesi ve kaşınan ısırığıyla değil taşıdığı hastalıklarla da insanların korkulu rüyasıdır. Peki sivrisinek nedeniyle yaşanabilecek ölümcül hastalık ve virüsler nelerdir?
İşte sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar:
1. Sarı Humma
Sarı humma hastalığına neden olan virüs aedes ve haemagogus türündeki sivrisinekler tarafından insanlara bulaştırılır. Baş ağrısı, sırt ağrısı, titreme ve ateşle kendini gösteren hastalık ilerlediği durumda sarılık, kanama ve kusma gibi ciddi belirtiler gösterir. Ölümcül olan hastalık kişiyi çoklu organ yetmezliğine kadar götürebilir. Tam bir tedavisi yoktur, aşı yaptırarak hastalıktan korunulabilir.
2. Fil Hastalığı
Fil hastalığı genellikle tropik bölgelerde görülür ve sivrisinek gibi kan emici canlılardan bulaşır. Fil hastalığında önemli tanılardan biri ayak ve bacaklarda aşırı şişme görülmesidir. Lenf bezlerinde tıkanıklığa neden olan bu hastalık, vücutta sıvı birikmesine ve şişliklere neden olur. Tedavisi yoktur ama kontrol altına alınabilir.
Fil Hastalığı Nedir? |
---|
3. Sıtma
Sıtma, parazit taşıyan kan emici hayvanın ısırması sonucu vücuda bulaşır. Sıtmanın özelliği belirtilerin nöbetler halinde gelmesidir. Nöbet başlamadan birkaç gün önce halsizlik, neşesizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ve bacak ağrıları olur. Nöbet, şiddetli titreme ve yükselen ateşle başlar. Hastanın bütün vücudu sarsılır, çeneleri birbirine çarpar.
Hastalığın ilaçlı tedavisi bulunur. Tedavi edilmediği taktirde böbrek yetmezliği ve solunum sıkıntısı belirtileri ile birlikte hasta hayatını kaybeder.
Sıtma Nedir? |
---|
4. Batı Nil Virüsü
Batı nil virüsü grip benzeri semptomlar göstererek ortaya çıkan bir hastalığa neden olur. Sivrisineklerden bulaşan bu hastalık, felç, menenjit ve ensefalit gibi tehlikeli sorunları da ortaya çıkarabilmektedir. Hastaların yüzde 20'si hayatını kaybedebilir. Aşı ya da ilacı yoktur. Belirtileri kontrol almaya yönelik ilaç kullanılır, hastaların çoğu kendi kendine düzelir.
Batı Nil Virüsü Nedir? |
---|
5. Zika Virüsü
Zika virüsü de sineklerden bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. Virüsün bulaşmasının ardından eklem ve kas ağrılarıyla birlikte, cilt döküntüleri ve bağ ağrısı görülür. Hastalığın aşı ya da ilacı yoktur. Hastalar genelde hastalığı bir haftada atlatabilir. Bazı durumlarda hastalığı ağır geçirenler hastaneye yatabilir ya da hayatını kaybedebilir.
Zika Virüsü Nedir? |
---|
6. Chikungunya
Chikungunya sineklerden bulaşan virüsün neden olduğu ateşli bir hastalıktır. Eklem ağrı ve iltihaplarına neden olarak hastanın hareketlerini kısıtlar. Hastalığın ismi Tanzanca dilinde "İki büklüm yapan." anlamına gelir. Hastalığın aşı ve tedavisi yoktur. Hastalığın çok görüldüğü ülkelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak gerekir.
Sivrisineklerden Nasıl Korunulur?
Sivrisinek ısırıklarına çok maruz kalan kişiler bundan korunmanın yollarını arar. Bilmeniz gereken birkaç bilgiyle sivrisineklerden korunabilir, tüm yazı daha rahat geçirebilirsiniz.
İşte sivrisineklerden korunma yolları:
1. Açık Renk Giyinin
Sivrisineklerden korunmak için renkli ve pastel tonları tercih edebilirsiniz. Çünkü sivrisinekler koyu renkleri tercih eder ve koyu giyinen kişilerin yanına gider.
2. Bitkilerden Yardım Alın
Evinizde ya da bahçenizde lavanta, portakal, limon, reyhan, fesleğen, soğan, karanfil ve biberiye koyabilir ya da yetiştirebilirsiniz. Bu bitki ve meyvelerin kokuları sivrisinekleri uzak tutar.
3. Sık Sık Duş Alın
Özellikle yaz aylarında terlemek sivrisinekleri üzerinize çeker. Bu sebeple yaz aylarında sık sık duş almalı, ayaklarınızı da her gün yıkamalısınız. Bu bölgedeki koku ve ter sizi sivrisineklerin hedefi haline getirebilir.
4. Sineklik Taktırın
Evinizin camına mutlaka sineklik taktırmalısınız. Bir sivrisinek eve girdiğinde mutlaka birini ısırır. Ayrıca evde sineği bulmak ve öldürmek zordur. Bu yüzden önleminizi baştan almalı, sineklik taktırarak korunmalısınız.
5. Bitkisel Yağlar Kullanın
Kimyasal katkılı sivrisinek kovucuların yerine lavanta, çay ağacı ve nane yağını vücudunuza sürerek sivrisineklerden korunabilirsiniz. Bu yağların kendine has kokusu sivrisinekleri sizden uzak tutarken sizi de rahatlatır ve size huzur verir.
6. Rüzgarsız Havalara Dikkat Edin
Sivrisinekler rüzgarsız havaları ve gün batımını sever. Bu saatlerde sivrisinekler beslenmeyi çok sever. Yaz aylarında hava rüzgarsızsa ve akşamüzeriyse mümkünse dışarı çıkmamanız gerekir. Çıkılacaksa da ince ve uzun kıyafetler tercih edilebilir.
Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları | En Ölümcül ve Tehlikeli Hastalıklar |
---|
Sivrisinekler en çok kimi ısırır?
Sivrisinekler hamileleri, fazla kilolu olanları ve metabolizması hızlı olan kişileri daha fazla ısırır. Çünkü bu kişilerde karbondioksit salınımı daha fazladır ve bu durum sivrisinekleri çeker. Ayrıca 0 grubu kana sahip olanlar da sivrisineklerin hedefi olur. Çünkü 0 grubu kan sivrisineklerin sevdiği bir kan grubudur.
Sivrisinek bir insanı neden ısırır?
Sivrisineklerin tümü değil yalnızda dişi sivrisinekler insanı ısırıyor. Nedeni ise yumurta üretimini sağlamak. Dişi sivrisinekler yumurta oluşturabilmek için proteine ihtiyaç duyuyor ve aradığı proteini insan kanında buluyor. Dişi sivrisineklerin bu amaçlarının haricinde tüm sivrisinekler sanıldığı gibi insan kanıyla değil, bitkilerden besleniyor.
Sivrisinek ısırığı nasıl geçer?
Sivrisinek ısırığına iyi gelen şeyler arasında soğuk su, buz, tuzlu su, bal, fesleğen ve aloe vera ve antialerjik krem bulunur. Eğer ısırık bölgesinde yara ve tahriş yoksa karbonatlı su ve sirke de uygulanabilir. Ancak bunlar cildi tahriş edebileceği için uzun süre uygulanmamalıdır.
Sivrisinek ışığa mı gelir karanlığa mi?
Sivrisineklerin ışığı sevip sevmediği türlerine göre değişiyor. Ancak çok sık rastlanan ve yumurtaları için kan emen dişi sivrisineklerin ışığı sevdiği biliniyor. Bazı başka türlere ait sivrisinekler ise ışıktan uzak duruyor ve karanlıkta beslenmeyi seviyor. Şehir içinde olan dişi sivrisineklerin eve girmemesi için cam açarken ışığın kapatılması öneriliyor.
Sivrisinek tehlikeli mi?
Çoğu sivrisinek tehlikeli değildir, özellikle Türkiye'de hastalık taşıyan sivrisineğe pek rastlanmaz. Ancak hastalık taşıyan zehirli sivrisinekler de vardır. Bu sivrisinekler ölümcül virüsleri insana bulaştırır ve insanların ölümlerine neden olur. Bu yüzden sivrisinekler tehlikelidir. Özellikle şehir dışı seyahatlerde zehirli sivrisineklerin olduğu bölgelerde dikkatli olmak gerekir.
Sivrisinek kulağa girer mi?
Sivrisineklerin kulağa girmesi çok zor ve nadirdir ancak imkansız değildir. Kulağa giren sivrisinek gibi küçük canlılar kulak içinde sıkışabilir. Bu kişiye çok büyük bir rahatsızlık verir ve sürekli o sivrisineğin sesini duymasına neden olur. Bu durumda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.
'Awin'