Siyatik Nedir? Siyatik Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?
Vücudun en büyük siniri olan siyanik sinirinde oluşan bu ağrılar, kişinin büyük acılar çekmesine neden olmaktadır. Çoğu zaman hafif şekilde başlayan ve gitgide şiddetini arttıran bu ağrılar hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda siyatik ağrısı nedir, belirtileri nelerdir, neden olur, nasıl korunur ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevapladık.
İşte siyatik ağrısı hakkında her şey...
Siyatik Ağrısı Nedir?
Siyatik, sinirin uyarılması sonucu oluşan ağrılı durumlara denilmektedir. Halk arasında ''sinir romatizması'' olarak da adlandırılan bu hastalık, vücudumuzun en büyük siniri olan siyatik sinirinin bacaklarda hissettirdiği ağrılardır.
Siyatik ağrısı, ayaklarda hafif karıncalanma, belden dizlere kadar ağrı, yorgunluk ve uyuşma hissi, yürümekte zorluk çekme veya bacaklarda sürekli yer değiştiren ‘elektrik şoku’ şeklinde bir acı hissi verir.
Siyatik teşhisi koyulan hastanın iyileşme sürecinin en önemli kısmını fizik tedavi dönemi oluşturmaktadır. Fizik tedavi ile birlikte dinlenme sürelerini uzatmak, yorucu hareketlerden kaçınmak ve ağrıyı durdurmaya yarayan bir takım ilaçlar kullanmak da tedaviye katkı sağlayacaktır.
Siyatik Risk Faktörleri
Siyatik ağrısı bazı faktörler yüzünden oluşmaktadır. Bu faktörleri hayatımızdan çıkartarak ağrıların gerçekleşmesini engelleyebiliriz.
1. Yaş Faktörü
Siyatik ağrılarının ortaya çıkmasının altında yatan en büyük sebep yaş faktörüdür. Yaşlanmaya bağlı gerçekleşen bel fıtıkları, kemik sorunları ve omurga değişiklikleri siyatik hastalığının risklerindendir.
2. Obezite
Obezite de siyatik riski taşıyan hastalıktır. Kilo artışı kemiklerinizin vücudunuzu taşıyamamasına ve omurgalarda baskıya neden olmaktadır. Bu da omuriliklerinizde değişikliğe neden olur ve siyatik ağrıları ortaya çıkar.
3. Meslek
Birçok meslek hastalığı bulunmaktadır. Siyatik hastalığına yol açan meslekler masa başı ve ağır yük taşınması gereken işlerdir. Bu işlere sahip olan kişilerin siyatik ağrılarına yakalanma ihtimali çok daha yüksektir.
4. Diyabet
Diyabet hastalığı vücudun kan şekerini kullanma şeklini etkilemektedir. Bu durum sinir hasarına neden olur. Sinirlerin hasar görmesi ve yıpranması siyatik riski taşımaktadır.
5. Hareketsizlik
Sürekli oturmak ve hareketsiz kalmak siyatik ağrılarına neden olmaktadır. Hareketli olan ve egzersiz yapan kişiler siyatik riski taşımamaktadır.
Siyatik Belirtileri Nelerdir?
Siyatik ağrıları kendini bazı belirtilerle göstermektedir. Bunlar kalçadan topuğa hissedilen ağrı, belden ayağa kadar inen ağrı, üst bacakta sürekli ağrı, kalçada uyuşma, karıncalanma, hissizlik, kas güçsüzlüğü, kramp ve sertleşmedir.
Yukarıda saymış olduğumuz semptomlar siyanik ağrısı çeken kişilerin karşılaştıkları belirtilerdir. Siyatik hastalığının en sık rastlanan belirtisi ise arka kalçadan alt bacağa yayılan ağrıdır. Ayrıca bu ağrılar kalkma, oturma gibi durumlarda zorlanmaya sebebiyet verir.
Siyatik Neden Oluşur?
Siyatik hastalığının birçok nedeni olabilir fakat temel etken sinirlerin baskılanması, zarar görmesi ya da dolayı kaynaklanmaktadır. Sinirler oldukça hassas yapıdadır. En küçük kazalarda ve baskıda dahi hasarlar meydana gelebilir. Bu hasarlar yüzünden de ağrılar oluşur.
Siyatiğe neden olan birçok durum vardır. Bunlar omurgaların siniri sıkıştırması, şeker hastalığının etkileri, omurga hastalığının etkileri, iltihaplı bölgenin siyatik sinirini etkilemesi, doğuştan gelen kemik bozuklukları, ağır sportif faaliyetler, disk kayması, skolyoz, omurga kireçlenmesi ve tümörleri, bel fıtıkları, travmalar, yanlış iğne kullanımı ve doğum güçlüğüdür.
Siyatik Teşhisi
Ağrı yaşayan kişiler doktora başvurarak muayene olmalıdır. Fiziksel muayene sırasında doktor kas gücü ve refleksleri kontrol etmektedir. Muayene sırasında hastadan ayak parmakları ve topukların üzerinde durma, sırt üstü yatarken bacakları havaya kaldırma, çömelme pozisyonuna geçme gibi hareketleri yapması istenmektedir. Siyatik sinirlerden kaynaklanan ağrılar genellikle bu faaliyetler sırasında kötüleşmektedir.
Bunların yanı sıra bir takım görüntüleme testleri yapılarak kesin teşhis konulmaktadır. Röntgen, manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi taraması gibi teşhis yöntemleri sayesinde hastalığın tanısı yapılabilmektedir.
Siyatik Tedavisi
Siyatik teşhisi koyulan kişiye genellikle ilk tedavi olarak fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi süreci doktorun önereceği süre boyunca devam edilmektedir. Fizik tedavi sürecinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.
Genelde hidroterapi, ışınsal terapi ve masaj fizik tedavi de tercih edilen yöntemlerdir. Tedavi sürecinde temel tedavi olarak yatak istirahati de verilmektedir. Yatak istirahatinin yanı sıra doğru şekilde hareket etmek önemlidir.
Siyatik siniri nedir?
Siyatik sinir, L4-L5-S1-S2-S3 sinirlerinin birbirine katılıp tek sinir haline geldikten sonraki adıdır. Siyatik siniri, leğen kemiğinden başlayarak, kalça içinden geçer ve bacakların arka kısmından diz inmektedir. Bu sinir dizde ayrılarak baldıra doğru inmektedir.
Siyatik hangi bölümlerde tedavi edilir?
Siyatik belirtileri bulunan kişi ortopedi bölümüne muayene olmalıdır. Eğer belirtiler siyatiği işaret ediyorsa, doktor siyatik tanısı koyar. Daha sonra ise hastalığın derecesine göre farklı bölümlere yönlendirerek tedaviyi sürecine başlanır.
Siyatikten nasıl korunur?
Siyatik tanısı konulduktan sonra yapılacaklar bu ağrıların bir daha ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Doğru duruş, egzersizler ve fizik tedavi siyatikten korunma yolları olarak öne çıkmaktadır. Daha detaylı önerileri doktorunuz durumuna göre verecektir.
Şiddetli siyatik ağrısı nasıl geçer?
Şiddetli siyatik ağrısını geçirmek istiyorsanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz sizlere yürüyüş, yoga ve pilates gibi egzersizlerin yanı sıra daha farklı tedavi yöntemleri de uygulayacaktır.
Siyatik ağrısı nasıl anlaşılır?
Siyanik ağrısı kalça arkasından başlar ve dizin arkasına kadar devam eder. Bu ağrıyı kalçada hissedilen bel ağrısından anlayabilirsiniz. Sinir boyunca devam eden bu ağrılar git gide şiddetlenmektedir.
Siyatik ağrısını arttıran nedenler nelerdir?
Siyatik ağrısının ortaya çıkmasında birçok sebep rol oynuyor. Bunlar geçirilmiş ameliyatlar, uygulanan enjeksiyonlar, anatomik bozukluklar, pelvis veya kalçada meydana gelen travma, düşme ve çarpmalardır. Bu nedenler yüzünden siyanik ağrısı artmaktadır.
Yürüyüş siyatiğe iyi gelir mi?
Hafif tempoda yürüyüş yapmak siyatiğe iyi gelen egzersizlerden birisidir. Bunun yanında yüzme, yoga ve daha farklı egzersizleri de yapabilirsiniz.
Siyatik için evde ne yapabilirim?
Siyatik ağrısını evde geçirmek istiyorsanız lahana yapraklarını kullanabilirsiniz. Lahana yapraklarını tek tek koparın ve sıcak suda haşlayın. Daha sonra bu yapraklarla bacaklarınızı sarın ve bir süre bekleyin. Bu uygulama sayesinde siyatik ağrılarından kurtulabilirsiniz.
Siyatik stresten olur mu?
Siyatiğin oluşmasında yer alan birkaç risk faktörü bulunuyor. Yaş, boy, sigara ve araçlardan gelen titreşime maruz kalmanın yanında stres de siyatiğe neden olan etkenlerden birisidir.