Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Çocukluk döneminde yaşanan problemlerin neden olduğu şizoid kişilik bozukluğunun belirtilerini, tanısını ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kişinin kendini toplumdan soyutlamasına neden olan şizoid, çocukluk dönemi yüzünden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sürekli olarak yalnız kalmaya ve yapılan şeylerden zevk almamaya neden olan bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda şizoid kişilik bozukluğu nedir, sebepleri ve belirtileri nelerdir, vaka örneği ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte şizoid kişilik bozukluğu hakkında her şey...

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu

Şizoid bir kişilik bozukluğudur. Hastalığın temel nedeni ailesel sorunlardır. Aile içinde yaşanan soğukluk ve alakasız davranışlardan kaynaklanan bu probleme sahip olan kişiler sosyalleşmekten kaçınırlar. Anlamlı ilişkiler kurmak istemezler ve duygularını gizleyerek daima yüzeysel duygular yaşarlar.

Başkalarıyla ilişki kurmak istemeyen bu hastalar, toplum içine girmek ve toplum içinde yer almaktan kaçınırlar. Bu hastaların kişilik yapıları farklıdır. Kişilik yapıları genellikle duygusal açıdan soğuk ve içe dönüktür. Yalnız yaşamı ister ve karşısındaki kişilere mesafeli olurlar.

Şizoid Belirtileri Nelerdir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu

Şizoid kişilik bozukluğunun birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlar ailenin bireyi olmadığını düşünme, yakın ilişkilerden kaçınma, sürekli tek bir etkinlik yapma isteği, birden çok sayıda etkinlikten zevk almama, sadece birinci derece akrabalarla iletişim halinde bulunma, başka kişilerin övgü ve eleştirisine ilgisiz kalma durumu, duygusal durumlarda kopuk, soğuk ve tekdüze süren duygulanım yaşamasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişilerde görülen bulgulardır. Doktor bu bulguların hastada olup olmadığını öğrenerek gerekli teşhisin yapılmasını sağlamaktadır. Daha sonra da tedavi sürecini başlatmaktadır.

Şizoid Nedenleri Nelerdir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu

Şizoid kişilik bozukluğunun tek nedeni ailesel sorunlardır. Temeli çocukluk dönemine dayanmaktadır. Bu rahatsızlık çocukluk döneminde yaşanan aile içi durumlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Çocukluk döneminde çocuğun aileden ilgi ve sevgi görmemesi yüzünden bu rahatsızlık meydana gelir.

Yapılan çoğu araştırmada çocukluk döneminde duygusal açlık yaşayan kişilerde bu rahatsızlık meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu durumun aynı zamanda soğuk ilişkiler yaşamış kişilerde de görüldüğü belirtilmektedir.

Şizoid Tedavisi Nasıldır?

Şizoid Kişilik Bozukluğu

Şizoid kişilik bozukluğu tedavisi uzun bir süreci kapsamaktadır. Bu rahatsızlığın temel tedavisi psikoterapi olmalıdır. Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler tedaviye kendi istekleriyle katılmamaktadır. Bu nedenle yaşanan durumdan dolayı hastanın yakınları ve doktorun tavrı önem taşımaktadır.

Şizoid hastaları ancak doktora güven duydukları tedaviyi kabul edebilir. Kişiler terapiste güven duyduktan sonra yaşamları hakkında bilgileri ve duyguları aktarmaya başlarlar. Tedavide amaç kişinin anlamlı ilişkiler içine girip girmeyeceğini tespit etmektir. Bu durum sayesinde hastanın korkuları ve istekleri anlaşılır.

Hasta terapiye yeterli özeni gösterirse sonuç almak bir o kadar kolaylaşır. Şizoid hastaları grup terapilerine katılmaya uygun hastalardır. Grup terapisi sosyal ortam oluşmasında yardımcı olmaktadır. Bazı hastalarda ise psikoterapiye ek olarak ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Bu durum hastanın hastalık derecesine bağlıdır. Şizoid hastaları psikoterapi ve ek olarak ilaç tedavisi ile tedavi edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Paranoya Nedir?Kişilik Bozukluğu Nedenleri ve Tedavisi
Şizofreni Belirtileri ve TedavisiNarsizm Nedir?
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?Obesesif Kompülsif Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Şizoid kişilik özellikleri nelerdir?

Şizoid hastası kişilerin belli karakteristik özellikleri vardır. Bunlar yalnız kalmayı tercih etme, sosyal ya da kişisel ilişkilere ilgi eksikliği, sınırlı sayıda duygusal ifadeye sahip olma, insanlara karşı kayıtsız kalma, sürekli partnerinden farklı insanlarla cinsel ilişki yaşama isteği ve çoğu aktiviteden zevk alamamadır.

Şizoid tehlikeli mi?

Şizoid hastalığı diğer kişilik bozuklukları gibi oldukça tehlikeli bir rahatsızlıktır. Psikoloji yönünden riskli olan ve kişide olumsuz düşüncelere yol açan bu durumun bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Şizoid kişilik bozukluğu neden olur?

Yapılan araştırmalara göre şizoid kişilik bozukluğunun ana nedeni kişilerin çocukluk döneminde yaşamış olduğu travmalar ve duygusal açıdan fakir bırakılmasıdır. Kişiler çocukluğunda herhangi bir şekilde duygusal ilişkiden yoksun oldukları için bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

Şizoid kişilik bozukluğu şizofreniye dönüşür mü?

Şizoid hastalığı bir diğer kişilik bozukluğu olan şizofreniye dönüşme olasılığı olan bir rahatsızlıktır. Bu kişilerde yaşam boyu şizoid görülebilmekle beraber bazı durumlarda şizofreniye de dönüşebilmektedir.

Şizoid fantezi ne demek?

Şizoid fantezi kişilerin nesnelere bağlanma ihtiyacıyla karakterize edilmektedir. Şizoid bozukluğuna sahip olan kişiler kendilerini toplumdan soyutlamakta ve yalnız kalmaktadırlar. Ancak bunu yaparken şizoid fantezi dediğimiz yöntemi tercih edebilmektedirler.

Şizoid anksiyete nedir?

Bir tür kişilik bozukluğu olan şizoid, insanlarla yakın ilişki kurmaktan uzak olmaya ve duygularını ifade edebilmesinin kısıtlanmasına denmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler sosyalleşmekten kaçınarak daha çok yalnız kalmaktadırlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.