Skolyoz Nedir? Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi
Kötü bir görüntünün yanı sıra günlük yaşantımızı ciddi anlamda etkileyen skolyoz, bir an önce tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalık erken teşhis edilmediği zaman çok büyük problemlere sebebiyet verebilmektedir. Bu içeriğimizde skolyoz nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi, ameliyatı ve ameliyat sonrası süreci nasıldır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.
İşte skolyoz hakkında bilinmesi gerekenler...
Skolyoz Nedir?
Bir omurga hastalığı olan skolyoz, omurga, göğüs ve bel bölgelerinde yaşanan yana doğru eğim olarak ifade edilebilmektedir. Halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen bu hastalık günümüzde sıklıkla görülmeye başlanmıştır.
Skolyoz hastalığına sahip olan kişilerin omurgasına bakıldığında eğrilik görünmektedir. Bu eğrilik sağ ya da sol tarafa doğru olabilmektedir. Ne tarafa doğru olacağı belli değildir. Ayrıca bu hastalık hastanın boyun ve bel kısmında çukurluk, sırt kısmında ise kamburluk oluşumuna neden olmaktadır
Skolyoz toplumda %2-4 arasında görülmektedir ve çoğunluğu hafif dereceli eğriliklerdir. Omurga eğriliği doğuştan olduğu gibi doğum sonrasında da oluşmaktadır. Sonradan oluşan omurga eğriliğinin birçok sebebi vardır. Bunlar yaşam tarzıyla alakalı olabileceği gibi yaş gibi farklı nedenlerden dolayı da gelişebilmektedir.
Skolyoz Çeşitleri Nelerdir?
Skolyoz hastalığının çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar idiopatik skolyoz, nüromusküler skolyoz ve konjenital skolyoz olarak adlandırılmaktadır.
İdiopatik Skolyoz
En sık görülen skolyoz tpidir ve kalıtsal sebeplerden dolayı yaşandığı düşünülmektedir. Genellikle kız çocuklarında ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. İdiopatik skolyozu tetikleyen faktörler çoğunlukla bazı hastalıklardır. Omurga yana doğru eğilerek S ya da C harfine benzer.
Nüromüsküler Skolyoz
Bu skolyoz tipi en sık görülen ikinci skolyoz tipidir. Nüromüsküler skolyozun sebepleri kas ve sinir hastalıklarıdır. Beyin ve omurilikten kaynaklı bir durumdur. Bu tip skolyozda genel olarak solunum sıkıntıları ve duyu kusurları yaşanmaktadır.
Konjenital Skolyoz
Doğuştan oluşan skolyoz tipidir. Genellikle omurga kusuru ya da birbirine kaynamış kaburga sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Konjenital skolyoz 0-3 yaş arasında görülmektedir. Bu durum omurganın bel ve göğüs bölgelerinde yana doğru eğrilikler olarak yaşanır.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Omurga eğriliği hastalığı birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Kıyafetlerin vücuda tam oturmaması, yürümede yaşanan problemler, nefes darlığı, omurganın yana doğru eğriliği, yorgunluk, bir omuzun sağa ya da sola eğriliği, dik durmada zorluk çekme, kollar ve vücut arasında mesafe eşitsizliği bu belirtiler arasında en çok rastlananlardır.
Bu belirtileri kendinizde görmeniz durumunda doktora görünmeniz şarttır. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan skolyoz hastalığının bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Ayrıca kendi başınıza tedavi yöntemlerini denememek bu süreçte çok önemlidir. Aksi takdirde oldukça ciddi problemlerin oluşmasına neden olabilirsiniz.
Skolyoz Neden Olur?
Skolyoz hastalığının arkasında yatan nedenler genetik sebepler, duruş bozuklukları, kötü duruş alışkanlıkları, ağır eşya taşınması, kas hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, omurga kırıkları, bacak boyu eşitsizliği ve tümördür.
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden omurga eğriliği problemi yaşanmaktadır. Bu sebeple saymış olduğumuz sebeplerden hayatınızdan çıkartabildiklerinizden uzak durmalısınız. Ancak yine de doktora görünmeniz şarttır.
Omurga Eğriliği Teşhisi
Her hastalıkta olduğu gibi skolyozda da erken teşhis önemlidir. Bu yüzden belirtileri olan kişiler bunları dikkate almalı ve doktora başvurmalıdır. Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bu hastalık için anne babalar çocuklarını gözlemleyerek belirti var ise doktor kontrolüne götürmelidir.
Doktor hastanın omurga eğriliğinin derecesine bakarak tanıyı koymaktadır. Ayrıca ayakta çekilen röntgen filminden de yardım alınabilir. Omurganın görünüşüne bakılarak eğrilik ölçülmektedir. Buna dayanarak da hastada omurga eğriliği var mı yok mu öğrenilir.
Skolyoz Tedavisi
Doktorun teşhisi üzerine tedavi uygulanmaya başlanmaktadır. İlk olarak skolyozun tipi ve derecesinin belirlenmesi gerekiyor. Bu duruma göre tedavi şekli farklılık gösterecektir. Bu hastalığın tedavisinde cerrahi müdahale en son yöntemi olarak uygulanmaktadır. Genellikle korse, egzersizler ve ilaç tedavisi uygulanarak hastalık tedavi edilmektedir.
Kişi gözlem altına alınarak egzersizler ve spor tedavisi uygulanmaktadır. Bu egzersiz ve sporların yanı sıra korse takviyesi de yapılır. Kişiye uygun korse temin edilir. Korse kullanımına başlanarak ikinci bir tedavi yönetimi de uygulanabilmektedir. Önemli olan korsenin bilinçli ve düzenli bir şekilde kullanılmasıdır. Bu tedavi yöntemleri doğru ve bilinçli şekilde uygulanır ise tedavi süreci olumlu geçmektedir.
Skolyoz Ameliyatı
Cerrahi müdahale ağır skolyoz hastalarında uygulanan bir yöntemdir. Bunun kararını doktor hastalığın derecesine göre vermektedir. Genellikle 40 derecenin üzerinde olan skolyozda ameliyat tercih edilmektedir. Skolyoz ameliyatında sırt ve bel bölgesine vida ve çubuklar yerleştirilmektedir.
Hastanın durumuna bağlı olarak 4 ile 7 saat arasında süren bu ameliyat, ihtiyaca göre daha uzun sürebilmektedir. Skolyoz ameliyatı sonrasında ise hastaya egzersiz programı oluşturulur ve düzenli bir şekilde yapılması istenir. Uzun yıllar boyunca ise hasta takip edilir.
Skolyoz Egzersizleri
Skolyoz hastalığına yakalandığınızı öğrendikten sonra doktorunuz size bir egzersiz programı verecektir. Bu programa uyarak egzersizlerinizi düzenli bir şekilde yaparsanız skolyoz hastalığının ilerlemesini durdurabilirsiniz.
Skolyoz hastalığında kullanılabilen 7 farklı egzersiz çeşidi bulunuyor. Bunlar kedi - deve hareketi, kol ve bacak yükseltme, kuş - köpek hareketi, abdominal pres, pelvik tilt, doğru postür uygulamak ve latissimus dorsi esnetmedir.
Kamburluk İçin Egzersizler | Kamburluk Belirtileri ve Tedavisi |
---|---|
Kayropraktik Tedavi Nedir? | Osteoporoz Nedenleri ve Tedavisi |
Skolyoz ağrısı nereye vurur?
Skolyoz ağrısı sinirler üzerinde basının artmasına neden olmaktadır. Bu da bacaklarda ağrıya, yorgunluk hissine, sırt ve bel kaslarında spazm oluşmasına sebebiyet verebilir.
Skolyoz hangi doktor bakar?
Omurga eğriliği problemi için Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarına görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.
Skolyoz beyni etkiler mi?
Yapılan bazı araştırmalara göre skolyozun beyni etkilediği de görülmüştür. Omurganın yanı sıra beyni de etkileyen skolyoz hastalığına yakalandıysanız gerekli tedavi sürecini bir an önce başlatmanız gerekiyor.
Skolyoz tamamen iyileşir mi?
Omurga eğriliği hastalığı maalesef ki tamamen iyileşememektedir. Ancak bu hastalığın ilerlemesini gerekli tedavi yöntemlerini kullanarak yavaşlatmanız hatta durdurmanız mümkündür.
Skolyoz hangi spor iyi gelir?
Yüzme, omurga eğriliğine sahip olan kişilere en çok önerilen spor dalıdır. Geçmişte de yüzme skolyoz hastalığında kullanılmaktaydı.
18 yaşından sonra skolyoz ilerler mi?
Skolyoz hastalığı 18 yaşından sonra da görülebilmektedir. Erişkin skolyoz olarak adlandırılan bu hastalık, yaşlanma ile birlikte daha da ilerlemektedir. Bunun sonucunda da omurgada deforme ve ağrı oluşur.