Solunum Yolu Hastalıkları Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri
Solunum Nedir?
Solunum, canlı varlıkların yaşamlarını sürdürmesinde en önemli durumdur. Havadan oksijeni alarak, karbondioksiti havaya geri gerilmesi olayına solunum denilmektedir. Solunum sistemi çeşitli organlar sayesinde gerçekleşmektedir. Solunumun oluşumasın da yardımcı olan organlara solunum organları denilmektedir. Canlıların enerji elde etmek amacıyla yaşanan durum solunum olarak adlandırılmaktadır.
Solunum Sistemi Nedir?
Solunum sistemi, kanda bulunan karbondioksit gazının, oksijen gazı ile yer değiştirmesine yardımcı eden sistemdir. Vücudun faaliyetini sürdürmesi için yeterli enerjiyi alması gerekmektedir. Vücuda alınan besinler, kana geçmektedir. Alınan bu besinlerin hücreler de oksijenle yakılmasına solunum, solunum işleminde görev yapan organların oluşturduğu düzene solunum sistemi denilmektedir. Solunum sistemi sayesinde oksijen hücrelere ulaşarak, vücutta oluşan karbondioksitin vücuttan çıkmasının sağlamaktadır.
Üst Solunum Yolları
Solunum sistemini oluşturan organlar üst solunum ve alt solunum olarak ikiye ayrılır. Solunum sistemi solunum organlarıyla çalışmaktadır. Bu organlar, burun, yutak, soluk borusu ve akciğerlerdir.
1. Burun
Solunum sisteminde dışarı açılan bölümüdür. Burun içinde bulunan kıl ve nemli yüzey tozların içinde kalmasını, tutulmasına yardımcı olmaktadır. Burun yapısının içinde bulunan kıvrımlar ve nemli yüzey soğuk havalarda havanın ısınarak akciğerlere inmesini sağlamaktadır.
2. Yutak
Yutak, ağız ve burun boşluğunu soluk ve soluk borusuna bir araya gelmesini sağlayan kısımdır.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları |
---|
Alt Solunum Yolları
1. Gırtlak
Gırtlak solunum sisteminin temel organıdır. Birbirine kas ve zarlarla bağlı kıkırdaklardan oluşan yapısı bulunmaktadır. Bundan dolayı gırtlak sürekli açıktır ve hava girişine izin vermektedir.
2. Soluk Borusu
Yutak ve akciğerler arasında ki boşluk kısımdır. Gırtlak, soluk borusunun başlangıç kısmıdır. Soluk borusu iç yapısında nemli yüzey ve tüyler bulunmaktadır. Burunda olduğu gibi nemli yüzey ve tüyler toz ve maddelerin tutulmasının sağlamaktadır. Bu maddeler öksürük ve balgam sayesinde dışarı çıkarılmaktadır. Soluk borusunun alt kısımları bronşlardan oluşmaktadır. Alt kısımda bulunan bronşlar ikiye ayrılmaktadır. Bu bronşlar dan biri sağ diğeri sol akciğere bağlıdır.
3. Akciğerler
Akciğerler, solunum sisteminin en önemli organlarından biridir. Akciğerler, göğüs kafesinin içinde bulunmaktadır. Plevra denilen zar akciğerlerin üzerini kaplamakta ve akciğerleri darbe, basınç gibi zarar verici dış etkenlerden korumaktadır. Akciğerler iki ayrı parçadan oluşmaktadır. Bunlar sağ ve sol olarak ayrılmaktadır. Bu parçalar lob adı verilen bölümlere ayrılmıştır. Bronşlar akciğerler de ince dallara bölünmektedir. İnce dallara bronşçuk adı denilmektedir. Bronşçuklar, hava keselerine bağlıdır. Bu hava keseleri alveoldür. Alveol, akciğere birçok katkı sağlamaktadır. Akciğer yüzeyinin daha geniş olmasının sağlayarak, solunumu kolaylaştırır, hava ve kan arasında olması gereken gaz alışverişini sağlamaktadır.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Bitkisel Çözümler |
---|
Soluk Alıp Verme Nasıl Gerçekleşir?
Soluk alma yani nefes alma diyafram kasının kasılması ve düzleşmesiyle başlar. Göğüs kasları kasılır, göğüs boşluğu genişler. Bu şekilde akciğerler genişler ve hacmi artar. Akciğerlerin basıncı azalır. Dışarıdan alınan havadaki oksijen alveollerden kana aktarılır ve kandaki karbondioksit alveollere alınır. Soluk verme yani nefes verme, diyafram kasının gevşemesi ile başlar. Göğüs kasları gevşer ve göğüs boşluğu daralır. Akciğerler sıkışarak, hacmi azalır. Akciğerlerin basıncı artar. Alveollerde bulunan karbondioksit dışarı atılır. Bu şekilde nefes verme işlem sonlanır.
1. Soluk (Nefes) Alma
- Diyafram kası kasılır ve düzleşir
- Kaburga yani göğüs kasları kasılır
- Göğüs boşluğu genişler
- Akciğerlerin hacmi artarak akciğerler genişler
- Akciğerlerin basıncı azalır
- Dışarıdan alınan havadaki oksijen alveollerden kana verilir, kandaki karbondioksit alveollere alınır
2. Soluk (Nefes) Verme
- Diyafram kası gevşer
- Kaburga yani göğüs kasları gevşer
- Göğüs boşluğu daralır
- Akciğerlerin hacmi azalır ve akciğerler sıkışır
- Akciğerlerin basıncı artar
- Alveollerdeki karbondioksit gazı dışarı atılır
Solunum Yolu Hastalıkları Nedir?
Solunum sistemi, insan vücudunun faaliyet göstermesinde önemli rolü bulunmaktadır. Vücuda, oksijen taşımakla görevli düzenle çalışan bir sistemdir. Aynı zaman da karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlayarak, kanın pH’ nı ayarlanmasının sağlamaktadır. Solunum sistemi burun, yutak, soluk borusu ve akciğerlerin oluşturduğu bir sistem ile çalışmaktadır.
Bu sistem için de en ciddi şekilde rahatsızlık gösteren organ akciğerlerdir. Akciğere bağlı birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Akciğere bağlı nedenlerle oluşan hastalıklarda kişi yeterli miktarda oksijen alamamaktadır. Bu durum sonucun da daha ileri boyutta hastalıklar yaşanmaktadır. Solunum yolu hastalıkları sadece akciğer hastalıklarından oluşmamaktadır. Birçok neden den dolayı solunum yolu hastalıklara meydana gelmektedir. Solunum yolu hastalıkları genellikle kirli havadan dolayı oluşmaktadır.
Sağlıklı bir hayat için önemli olan, sağlıklı temiz bir havadır. Kirli hava solunum yolu ile vücuda geçerek, insanların hastalanmasına neden olmaktadır. Kirli hava bütün organlara zarar vermektedir. Vücuda solunum yolu ile giren kirli hava ilk etapta, vücudun direnci ile karşılaşmaktadır fakat uzun süre solunan kirli hava bir süre sonra vücudun bu duruma kayıtsız kalmasına neden olmaktadır.
Vücudun bu durumuna zayıf ve yenik düşmesine sebep olmaktadır. Kirli hava dışında sigara kullanımı solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Sigara solunum yolu ile vücuda girmektedir. Solunum sisteminde bulunan solunum organlarının tümüne zarar vermektedir.
Sigara kullanmayan kişiler, sigara dumanını soluması dahi solunum hastalıklarına neden olmaktadır. Bu yüzden sigaradan uzak durmak gerekmektedir. Solunum sistemi ile rahatsızlanan kişilerin sayısı oldukça yüksektir. Aynı şekilde solunum sistemi hastalıkları sayısı da çok yüksektir. Bu hastalıklar bazen küçük görünse de ilerlemesi dahilin de tedavisi olmayacak hastalıklara neden olmaktadır.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Solunum Yetmezliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? | Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Nasıl Korunur? |
Solunum Yolu Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?
İnsanlar üzerinde sıkça rastlanan solunum yolu hastalıkları nelerdir? İşte, detaylar...
Üst Solunum Yolu Hastalıkları
Üst solunum yolu burun ve yutaktan oluşmaktadır. Üst solunum hastalıkları olarak genellikle sinüzit, nezle, grip, larenjit ve farenjit yaşanmaktadır. Üst solunum yolu hastalıkları genellikle bu bölgelerin iltihaplanması sonucun da oluşan duruma, üst solunum yolu enfeksiyonları denilmektedir. Üst solunum yolları kulak ve alt solunum yolları ile bağlantı içindedir.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri genellikle üşüme ve öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, balgam, baş ağrısı, ateş, yüzde basınç, kulak ağrısı, soğuk ve sıcak havalara aşırı hassasiyet ve hapşırma durumlarından oluşmaktadır. Belirtiler genellikle virüse maruz kaldıktan 1 veya 3 gün sonra başlamaktadır. Bu durum süresi genellikle 7 ile 10 gün arasında değişmektedir. Enfeksiyonun yoğunluğuna göre daha uzun sürebilir.
- Üşüme
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma
- Balgam
- Baş ağrısı
- Ateş
- Yüzde basınç
- Kulak ağrısı
- Soğuk ve sıcak havalara aşırı hassasiyet
Üst Solunum Yollarında Hangi Hastalıklar Görülür?
- Sinüzit
- Nezle
- Grip
- Larenjit
- Farenjit
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Sebepleri
Üst solunum yolu hastalıkları birçok sebepten dolayı meydana gelmektedir. Başlıca nedenleri mikrop, virüs ve bakterilerdir. Sıkça yaşanan üst solunum yolu hastalıkların yüksek oranında değişik virüsler sebebiyle oluştuğu görülmüştür.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi
Üst solunum yolu hastalıkları tedavisi genellikle temiz hava ile başlamalıdır. Hasta olan kişilerin, kirli havadan kaçınması gerekmektedir. Temiz ve ferah bir hava içinde olması gerekir. Beslenme her hastalığın başında gelmektedir. Bu hastalığın tedavisinde de dengeli ve düzenli beslenme şarttır. Sıvı tüketimi hastalık dışında tüketilen oranın üstünde olmalıdır. Hastalık döneminde sıvı tüketimi önem taşımaktadır. Üst solunum yolu hastalıkların da buhar ile hava alma kişiyi rahatlatmaktadır. Bu yüzden buhar makineleri kullanılması önerilmektedir. Doktor muayenesi sonrasında doktorun yazacağı reçeteye uyulmalı ve gerekli ilaçlar kullanılmalıdır. Genellikle burun için burun damlaları verilmektedir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Bitkisel Çözümler |
---|
Alt Solunum Yolu Hastalıkları
Alt solunum yolu gırtlak, soluk borusu ve akciğerlerden oluşmaktadır. Alt solunum yolu hastalıkları akut bronşit, kronik bronşit, koah, zatürre, verem ve akciğer kanserine kadar uzanmaktadır. Akut bronşit akciğerler de hava yollarının akut ödemidir. Alt solunum yolu hastalıklarında en sık görüleni akut bronşittir. Alt solunum yolu hastalıkları virüsler ve bakterilerden dolayı oluşmaktadır. Aynı zaman da akciğer iltihaplanması sonucunda alt solunum hastalıklarından olan zatürre yaşanmaktadır.
Alt Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri genellikle kuru öksürük, halsizlik, yüksek ateş, nefes darlığı, göğüs ağrıları, üşüme, titreme, balgam, iştahsızlık, kusma, deri döküntüleri, baş ve eklem ağrılarından oluşmaktadır. Aynı zamanda diğer organlarda da rahatsızlık hissi de alt solunum yolu hastalıklarının belirtisi arasında yer almaktadır.
- Kuru öksürük
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- Göğüs ağrıları
- Üşüme
- Titreme
- Balgam
- Nefes darlığı
- İştahsızlık
- İshal
- Kusma
- Deri döküntüleri
- Baş ve eklem ağrıları
Alt Solunum Yollarında Hangi Hastalıklar Görülür?
- Akut Bronşit
- Kronik Bronşit
- Koah
- Zatürre
- Verem
- Astım
- Akciğer kanseri
Alt Solunum Yolu Hastalıkları Sebepleri
Alt solunum yolu hastalıkları birçok nedenle yaşanmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı bulaşıcı hastalık olarak nitelendirilmektedir. Bulaşıcı hastalıklar hava yolu ve temas yolu ile kişiden kişiye geçerek oluşmaktadır. Genellikle 2 veya 3 hafta süren bu hastalıklar, daha uzun sürmesi dahilin de farklı hastalıklara yol açmaktadır. Bu yüzden dikkatli davranmalıdır.
Alt Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi
Alt solunum yolu hastalıkları geçiren kişiler, doktora başvurmalıdır. Doktor muayenesi sonucunda reçete de bulunan ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır. Genellikle antibiyotik ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin yanı sıra beslenme düzenine ve sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Düzenli ve dengeli şekilde beslenerek, takviye olarak vitamin ilaçları kullanılmalıdır. Vitamin ilaçları kesinle doktor tavsiyesi üzerine kullanılması gerekmektedir. Sigara ve alkol tüketimi durdurulmalıdır. Hastalığın düzelmemesi ileri boyutta ki hastalıklara neden olmaktadır. Bu yüzden kişiler kendine özen göstermektedir.