Spastisite Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kasların sürekli kasılması olarak nitelendirilen spastisite hastalığının nedenlerini, belirtilerini, egzersizlerini ve tedavisini bir araya getirdik.
Spastisite Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yaşam boyu devam eden sağlık sorunları arasında yer alan spastisite, ilerleyen zamanlarda ağırlaşarak spazm sayılarında artış görülmesine neden olur. Bu yüzden rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. İçeriğimizde spastisite nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir, tedavisi ve egzersizleri nelerdir gibi soruları yanıtladık.

İşte spastisite hakkında bilinmesi gerekenler...

Spastisite Nedir?

Spastisite, kasların aşırı derecede sertleşmesi ve istem dışı kasılmana neden olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık el, parmaklar, ayak ve omuz gibi bölümlerde görülebileceği gibi vücudun tamamında da görülebilir.

Spastisite

Kasların katı ve gergin bir durumda olması yürüme, hareket etme ve konuşma gibi günlük aktivitelerin önemli ölçüde kısıtlanmasına neden olur. Beyin veya omuriliğe zarar verecek her durum spastisite nedeni olabilir. Beyindeki hareket kontrol merkezindeki sinirlerin hasar görmesi sonucunda oluşan spastisite, etkilediği bölgeye göre kişinin günlük hayatını kısıtlayacak derecelere varabilir.

Spasitenin şiddetti ve görüldüğü alan beyin veya omurilikte meydana gelen hasar ile doğru orantılıdır. Zaman içinde kas katılığında gözlemlenen artış, etkilediği eklemde kalıcı değişikliklere neden olabilir. Ancak uygulanan tedaviler ile bu kalıcı kasılmalar önlenebilir.

Spastisite Neden Olur?

Spastisite

Spastisite birçok nedene bağlı olarak gelişir. Doğumdan önce meydana gelebileceği gibi çocukluk döneminde ve ilerleyen yaşlarda da çeşitli hastalıklar sonucunda spastisite oluşumu söz konusu olabilir.

Spastisite beyindeki sinir sisteminin veya omuriliğin hareket kontrolünü sağlayan kısmın hasar görmesi sonucunda oluşmaktadır. Spastisiteye neden olan unsurlar serebral palsi, omurilik yaralanması, inme, multipl skleroz, beyin travması ve fiziksel travmadır. Çocuklarda görülen spastisitenin sebebi ise beynin oksijensiz kalmasıdır.

Spastisiteyi Tetikleyen Unsurlar

Spastisite

Spastisite yalnızca tetikleyici unsurlar sonucunda ortaya çıkabilir. Ani ve hızlı hareketlerin yanı sıra duygusal uyarım söz konusu olduğunda bu rahatsızlık meydana gelebilir. Spastisite de bu uyaranların en aza indirilmesi ve bu konuda özenli davranılması önerilmektedir.

Spastisiteyi tetikleyen faktörler vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelen enfeksiyon, tırnak batması, kabızlık, bası yaraları, adet kanaması, hemoroid, anal fissür, diş eti problemleri, safra kesesi problemleri, kırık, damar tıkanıklığı ve aşırı soğuk veya aşırı sıcaktır. Spastisite hastalarının ve yakınlarının tetikleyici olaylara dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde daha ciddi durumlar yaşanabilir.

Spastisite Belirtileri Nelerdir?

Spastisite

Anormal şekilde bükülmüş uzuvlar, kol ve bacaklarda çapraz duruş, sürekli tekrarlayan hareketler, postür bozuklukları ve anormal postür, konuşma problemleri, eklem katılığı, kas spazmları, ağrılı ve sakatlayıcı kas spazmları spastisite rahatsızlığının belirtileridir.

Spastisite tüm vücutta görülebileceği gibi yalnızca el, kol veya bacaklarda da meydana gelebilir. Bu nedenle spastisitenin görüldüğü alanın belirtilerin değişkenlik göstermesinde etkili rol oynadığını söyleyelim. Ancak genel olarak hastalığın belirtileri bunlardır.

Spastisite Tedavisi

Spastisitede tedavinin mümkün olup olmaması vakaya göre değişkenlik gösterir. Öncelikle rahatsızlığın birkaç tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Doktor muayenesi ile hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Tedavinin hastaya özel olarak uygulanması oldukça önemlidir. Bu noktada hastalığın şiddeti ve belirtileri büyük önem taşır.

Spastisite

Spastisitede üç temel tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemlerini fizik tedavi, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale olarak sıralayabiliriz. Uygulanan tedavi spastisite rahatsızlığını tamamen ortadan kaldırmaz.

Bu nedenle öncelikle uygulanacak tedaviye karar verilirken hastanın ve hasta yakınlarının tedaviden beklentileri öğrenilmelidir. Buna göre daha az yorulma, yemek yiyebilme, giyinebilme ve vücut şeklinin düzelmesi gibi beklentileri karşılamaya yönelik tedaviler uygulanır.

Spastisite Egzersizleri

Spastisite

Bu rahatsızlığa sahip olan bireylere doktor kontrolünde bazı egzersizler yaptırılmaktadır. Bu egzersizler sayesinde kişide yaşanan problemler azaltılmaya çalışılmaktadır. Egzersizler spastisitenin o anki durumuna göre değişmektedir. Bu yüzden birden fazla egzersiz rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.

Spastisite egzersizleri germe hareketleri, kasılmış kasların karşıt kaslarını çalıştırma ve ağırlık kaldırma hareketlerdir. Bu hareketlerin her biri farklı bir spastisite durumunda yapılmaktadır. Bu yüzden hareketleri yapmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini söyleyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sinestezi Nedir?Tik Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Kekemelik Nedenleri ve TedavisiMisophonia Hastalığı Nedir?

Spastisite ne demek?

Belli kasların aşırı derecede aktif hale gelerek adale katılığına, spazmlarına ya da sertliğine neden olmasına spastisite denmektedir. Bu rahatsızlık yaralanma, inme ve mültipl skleroz gibi hastalıkların beyinde ya da omuriliğinde neden olabileceği hasar sonucunda oluşmaktadır.

Spastisite nasıl anlaşılır?

Bu rahatsızlığın var olup olmadığını anlayabilmek için göstermiş olduğu belirtileri bilmemiz gerekiyor. Artan kas tonusu, hızlı kas kasılmaları, kas spazmları, bacakların istemsizce çaprazlanması ve abartılı derin tendon refleksleri hastalığın belirtileridir. Bu belirtilere sahipseniz spastisiteden şüphelenmelisiniz.

Spastisite geçer mi?

Spastisite kendiliğinden geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. Alanında uzman doktorlar bu sorunu gerekli tedavi yöntemleri kullanarak geçirecektir.

Spastisite nasıl inhibe edilir?

Çocuğun antispastik pattern denilen pozisyonda yatırılması ve oturtulması gerekiyor. Bu pozisyonun yanı sıra kontraktür gelişimini önlemek amacıyla eklemler fonksiyonel pozisyonda tutulmalıdır. Sürekli ancak yavaş yapılan germe hareketleri sayesinde spastisitenin azaltılabileceği ifade edilmektedir.

Spastisite nasıl oluşur?

Spastisite rahatsızlığı adalelerin gevşemiş durumunda olmaları gerekirken yanlış bir sinir sinyali alması sonucunda kasılmaları yüzünden oluşmaktadır. Gelen sinyallerde yaşanan bu yanlışlık ise beyindeki veya omurilikteki bir hasar sonucunda oluşmaktadır.

Spastisite testi nasıl yapılır?

Spastisite testi olarak en çok Modifiye Ashworth Skalası kullanılmaktadır. Hasta sırt üstü olacak şekilde ve gevşemiş bir durumdayken muayenesi yapılır. Muayene sırasında eklem pasif olarak, tekrarlayıcı ve hızlıca hareket ettirilmelidir. Daha sonra da muayene bulgularına göre direnç derecelendirilmelidir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum