Sporcu Diyet Programları ve Yüksek Proteinli Tarifler
Sporcu Diyeti
Sporla uğraşan kişiler ne kadar sıkı çalışırsa o kadar başarı elde ederler. Vücudu kuvvetlendirmek ve uğraşılan spora göre zayıf kalan bölgeleri güçlendirmek başarı için olmazsa olmazdır.
Spor salonunda ve antrenmanlarda harcanan emekler ne kadar yoğun olursa karşılığı o kadar iyi olur. Bu kişiler beslenme konusunun en az çalışmak kadar önemli olduğunu da bilirler.
Sporcular arasında ʺKas mutfakta yapılır.ʺ diye bir söz vardır. Vücudu yeterli beslemezseniz kaslarınıza yeterli besini gönderemez ve gelişemezsiniz. Nasıl ki kaliteli yakıt kullanılan araçların performansı artıyorsa vücut da bir tür makine olduğu için ona sunacağınız yakıtın kaliteli olması gereklidir.
Sporcular, uyguladıkları diyetlerle vücutlarının ihtiyacı olan besinleri sunmayı bilirler. Farklı dönemlerde ihtiyaçlarına göre belirledikleri beslenme programlarıyla iyi sonuç alabilirler. Spor yapan kişi yapmayana göre daha fazla kalori ihtiyacı hisseder.
Kalorinin nasıl alınacağı ise en önemli husustur. En fazla kalori şeker ve karbonhidrat içeren besinlerde mevcuttur fakat sporcunun vücudu protein ihtiyacı duyar. Protein ağırlıklı kaloriler alındığı takdirde yağlanma olmadan kaslar beslenebilir ve geliştirilebilir. Bunun için farklı diyet programları mevcuttur. Aralarından seçtiğimiz sporcu diyet programlarını şöyle sıralayabiliriz:
1- Hafif Diyet
Sabah
2 dilim kepek ekmeği
3-4 yumurtalı omlet
Yağsız peynir (50-60 gr)
Ara Öğün
1 adet elma, portakal, muz ya da 4-5 adet çilek
Öğle
200 gr tavuk ya da yağsız et(haşlanmış ya da ızgara olacak)
1 tabak kepekli makarna ve 2 kaşık yağsız yoğurt
Ara Öğün
Bir avuç çiğ badem veya 2 ceviz
Akşam
Ton balıklı salata
2- Orta Yoğunluklu Diyet
Sabah
Beyaz peynirli domatesli tost(yağsız peynir ve kepekli-çavdar ekmeği tercih edilmeli)
Ara Öğün
1 kase yarın yağlı yoğurt
Öğle
Ton balıklı ya da tavuklu salata
Portakal suyu
Ara Öğün
Bir avuç kuruyemiş ya da bir adet mevsim meyvesi
Akşam
Haşlama ya da ızgara yağsız et
Haşlanmış sebze
3- Yüksek Proteinli Diyet
Sabah
5 yumurtadan omlet (2 adet sarı, diğerlerinin beyazı)
Omletin içine 50 gr yağsız lor konabilir
Az yağlı orta dilim peynir, domates, salatalık vs.
Ara Öğün
Kepekli yağsız beyaz peynirli tost
Öğle
Izgara az yağlı biftek ya da köfte
Yağsız pirinç pilavı ya da makarna
Ara Öğün
Bir kase light yoğurt
Bir kase kiraz veya 4-5 kuru incir
Akşam
Izgara balık veya tavuk
Zeytinyağlı yeşillik
Sporcular İçin Yüksek Proteinli Yemek Tarifleri
Sporcuların severek tüketebileceği yüksek protein içeren yemek tariflerini aşağıda bulabilir, evde kendinize yapabilirsiniz.
1. Proteinli Omlet Tarifi
5 adet yumurta
Yağsız lor 100 gr
2 kaşık yulaf
1 kaşık protein tozu
Çok az zeytinyağı
İsteğe göre birkaç kuru üzüm, doğranmış incir
Yumurtaların 2 tanesi sarısıyla, geri kalanının beyazını ayrılmak suretiyle bir karıştırıcıya (blender-rondo) konur. Üzerine yulaf ve protein tozu eklenerek karıştırılır. Zeytinyağı ile çok hafif yağlanan tavaya lor konulur ve 2 dakika kadar orta ateşte pişirilir.
Üzerine yumurtalı karışım eklenir. Bu noktada istenirse damak tadına göre 5-6 kuru üzün ya da 1 adet doğranmış kuru incir eklenebilir. Kapak kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Kek gibi kabaran yüksek proteinli omletiniz hazır. (Ort: 80 gram protein, 900 kalori)
2. Protein Bar Tarifi
1 adet muz
2 adet yumurta beyazı
1 ufak kase yarım yağlı yoğurt
200 gr yulaf ezmesi
1 çay kaşığı tarçın (isteğe göre arttırılabilir)
1 tablet bitter çikolata (%60 kakao en az)
1 ölçek protein tozu
Yulaf ezmesini hafif suyla ıslayıp üzerine tarçın ekleyin. Yulaflar biraz şiştiği zaman yoğurdun içine muz, çikolata ve protein tozu ile birlikte ekleyin. Rondoda hamur haline gelinceye kadar çırpın.
Sonra kalıplara paylaştırıp, önceden ısıttığınız 300 derecelik fırında üzeri hafif kızarmaya başlayana kadar (10-15dk) pişirin. Fazladan yapıp dondurucuya atabilir ve istediğiniz zaman çıkarıp mikro dalgada ya da fırında hafif çözerek tüketebilirsiniz.
3. Lorlu Yoğurtlu Shake
200 gr yağsız tatlı lor
4 yemek kaşığı yoğurt
Yarım salatalık
Fesleğen, nane, dereotu vs. (damak tadınıza göre)
Yeterli miktarda su
Öncelikle nane, fesleğen ya da dereotunu blendırın içine koyup parçalıyoruz. Üzerine önce loru ve bir miktar suyu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. En son yoğurdu ve rendelediğimiz salatalığı ekleyip hazırladığımız karışımın üzerine su koyarak çırpmaya devam ediyoruz. Yoğun kıvamlı olması daha iyidir ama isteğe göre suyla seyreltilebilir.
Bu şekilde ara öğün olarak tüketilebilecek yaklaşık 40 gram protein ve 5 gram yağ içeren karışım haline geliyor. Lor yiyemeyenlerin de böylece lor tüketebilmesi ve protein tozu olmadan yüksek protein alması sağlanmış oluyor.
4. Tatlı Protein Topları
Bitter çikolata
Fıstık ezmesi
Aromasız protein tozu
Tarifin ne kadar yapılacağı konusunda damak tadına ve ihtiyaca göre olacağı için ölçü belirtmedik. Rendelediğiniz bitter çikolatayı ve fıstık ezmesini blendıra koyup karıştırın. Üzerine bir ölçek aromasız protein tozu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Ardından top haline getirerek lokmalık tüketebilirsiniz. Kalanı kapalı kap içinde bozulmadan uzun süre dolapta saklayabilirsiniz. (Karışıma istenirse kıvam tutturmak için az miktarda yulaf ezmesi atılabilir.)
Kış Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır? Faydaları | Dünya Mutfaklarının Diyet Salataları |
---|---|
Dukan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? | İşveç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? |
Kilo vermek isteyen sporcu ne yemeli?
Bir yandan spor yaparken bir yandan besin tüketerek kilo vermek isteyen bireyler düşük yağlı süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Aynı zamanda yağsız et, balık, tavuk, yulaf, yumurta, kepekli tahıl, kurubaklagil, sebze ve meyve yemelidir.
Spor yaparken nasıl diyet yapılmalı?
Spor yapmadan 3 ile 4 saat öncesinde bir öğün tüketmelisiniz. Diyet yapmak istiyorsanız ana öğününüzde mutlaka tavuk, balık, peynir, yumurta, et, patates, pilav, makarna olmalıdır. Bunun yanında az yağlı salata tüketmek sindirim için iyi olacaktır.
Bir sporcu günde kaç öğün yemeli?
Bir sporcu üç ana, üç ara öğün tüketmelidir. Enerji ve besin öğelerini karşılaması için ana öğünlerde düzgün beslenmesi gerekir. Sabah kahvaltısını ihmal etmemeli, bir öğününde mutlaka protein içeren besin tüketmeli, antrenman öncesi ara öğün yapmalıdır.
Sporcular neden süt içmez?
Süt ve süt ürünlerinden yapılan besinler deriyi kalınlaştırır. Sık sık süt tüketen bir kişinin derisi kalınlaşacağı için sporcular genelde süt vb. ürünleri tüketmez. Eğer spor yapıyorsanız ve zayıf görünmek istiyorsanız süt tüketmemelisiniz.
Sporcu ne yemez?
Spor ile uğraşan bireylerin yemek konusunda dikkatli olması gerekir. Fast food besinler, hamur işi, tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları, şekersiz ürünler, fazla miktarda yağ, tuz içeren gıdalar tüketilmemelidir.
Sporcu pasta yer mi?
Spordan sonra pasta vb. tatlıları yeme ihtiyacı hissediliyorsa yenmemelidir. Fıstık ezmesi tam tahıllı ekmeğin üzerine sürülüp tatlı ihtiyacı karşılanabilir. Şekerli besinler sporcular için son derece zararlıdır.