Stomatit (Ağızda Yara) Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi
Stomatit Nedir?
Stomatit, ağızda meydana gelen iltihaplanmalara verilen addır. Bu rahatsızlık çok yaygındır ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır. Stomatit sorunu yaşayanların ağzının mukoza bölümünde acı verici nitelikte küçük kabarıklar halinde yaralar belirir. Stomatit tek bir sebepten değil, çok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Stomatitin Nedenleri
Ağızda bulunan zararlı bakteriler stomotit oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Bunun en belirgin nedeni bireyin şahsi hijyenine dikkat etmemesidir. Vücudun bağışıklık mekanizmasının güç kaybetmesine bağlı olarak da stomatit ortaya çıkabilir.
Mantar hastalığı,virüsler, herhangi bir gıdaya şampuana veya bakım ürününe karşı alerjiler, kan kanseri, bazı vitaminlerin eksikliği, bazı ilaçların fazla kullanılması (epilepsi, kanser ilaçları ve antibiyotikler) stomatite neden olan durumlar arasında yer almaktadır.
Stomatitin Belirtileri
Ağzın mukoza kısmında sızı ve yanma hissi veren yaralar, besin tüketimi ve insanlarla iletişim esnasında batma ve yanmalı acı hissi, ağız içinde meydana gelen belirgin kızarıklık, ağız kokusu, vücut ısısının zaman zaman artması stomatit hastalığının belirtileridir.
Bu belirtileri gördükten sonra gargara tedavisine başlamak gerekir. Tuzlu su ile birlikte yapacağınız gargara ağız içerisindeki yaraların kapanmasında ciddi rol oynar. Canınız ilk başlarda biraz yanabilir fakat alıştıktan sonra sürekli olarak yaparak iyileşme sürecini kısaltmanız mümkündür.
Stomatitin Tedavisi
Stomatit sorunu ağzınızda geçmeyen yaraların artması ve ateşinizin devamlı yükselmesi ile ortaya çıkmışsa muhakkak doktora başvurun. Tekrarlayan stomatit bağışıklık sorunlarının işareti olabilmektedir.
Stomatitin tedavisi diğer hastalıklarda olduğu gibi rahatsızlığın boyutuyla ilgilidir. Tedavi sırasında daha çok gargara, mehlem vs. uygulanır. Duruma göre antibiyotik ve hormonal preparat da önerilebilir. Ayrıca stomatit şikayetiyle doktora gidenler hafif ve ılık besinler tüketmeleri konusunda uyarılırlar. Ayrıca acı, ekşi, kızartmalar, ve asitli içeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.
Stomatit Tedavisi İçin Bitkisel Yöntemler
Stomatite bazı bitkisel yöntemlerin de iyi geldiği bilinmektedir. Örneğin papatyanın kaynatılarak gargara yapılması son derece etkili bir tedavi edicidir. Aynı şekilde safa bitkisi de çok iyi doğal koruyucudur. Ayrıca propolisin kaynatılarak içilmesi de stomatit şikayetlerini çözer.
Uçuk Nedir, Neden Olur? | Uçuğa İyi Gelen Doğal Yöntemler |
---|
Stomatit ne demek?
Ağız içerisinde meydana gelen yaralara stomatit adı verilir. Stomatit tedavi edilen bir durumdur. Her yaştan her kişide ortaya çıkabilen stomatit tedavi edilmediği taktirde tehlikeli olabilmektedir.
Stomatit nasıl tedavi edilir?
Stomatit 7 ile 10 gün arasında kendiliğinden geçebilir. Ağrıyı azaltmak ve iyileşme periyodunu kısaltmak amacıyla steril edilmiş su ile sulandırılmış alkol kullanılabilir. Gargara yapmak, dişleri fırçalamak stomatitin geçmesi için etkili yöntemlerdendir.
Stomatite ne iyi gelir?
Sürekli olarak tekrarlayabilme olasılığı olan stomatiti tamamen gidermek için mehlem, gargara uygulamaları yapılır. Bunun yanında safa bitkisi kaynatılarak tüketilirse ağız içerisindeki yaraları iyileştirir.
Çocuklarda stomatit nedir?
Bebeklerde çok yaygın olan stomatit birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. Bazen ağız boşluğunun diğer bölgelerinde beyazımsı bir patina görülür. Bunun geçmesi için gargara işlemleri yapılmalıdır.
Stomatit kaç günde geçer?
Hiçbir şey yapılmadığı taktirde ağız yaraları genelde 10 ile 14 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Evde yapılabilecek bazı uygulamalar sayesinde de ağız yarasının yol açtığı ağrıyı azaltmak mümkündür.
Ağız içi erimesine ne iyi gelir?
Dudaklarda gelişen uçukların tedavisinde kullanılan antiviral madde içeren kremler fayda sağlayabilir. Ağız yaralarını iyileştirebilecek bazı maddeler de vardır. Bu maddeler; karbonat, gargara ilaçları olarak sıralanabilir.