Strese Ne İyi Gelir? Stresle Başa Çıkmanın 10 Yöntemi

Günümüzde hemen hemen her kişinin sorunu olan ve hayatımızı doğrudan etkileyen stresle başa çıkma yöntemlerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Strese Ne İyi Gelir? Stresle Başa Çıkmanın 10 Yöntemi

Stres Başa Çıkmanın Yolları

Kaynağı ne olursa olsun, stres uyumu gerektirir. Psikologlar doğrudan ve savunucu başa çıkma olmak üzere iki tür uyum arasında ayrım yapmışlardır. Doğrudan başa çıkma rahatsız edici bir durumu değiştirmek için yapılan herhangi bir davranışa işaret eder. Savunucu başa çıkma ise insanların kendilerini, gerçekten tehdit edilmediklerine ya da elde edemedikleri şeyi gerçekten istemediklerine inandırmanın farklı yollarına işaret eder. Bu içeriğimizde stresle başa çıkmanın yollarını sizler için araştırdık ve derledik.

Stresle Başa Çıkma Yolları Listesi

SıraYöntemEtkisi
1YüzleşmeAmacına Doğru İlerler
2Başa ÇıkmaDaha Çok Çaba Gösterir
3UzlaşmaDaha Azıyla Yetinmeye Karar Verdirir
4Geri ÇekilmePes Etmeye Karar Verdirir
5Hayal KurmaSorunları Çözümlemeyi Erteler
6BastırmaSorunlarla Yüzleşmeyi Geciktirir
7İnkarSorunları Yok Sayar
8Telafi EtmeGerçek Soruna Odaklanmayı Engeller
9Özdeşim KurmaPes Etmeye Karar Verdirir
10YansıtmaKendisini Rahatlatır

Stresle Başa Çıkma Yöntemleri

İşte stresle başa çıkma yolları...

1. Yüzleşme

stresle başa çıkma yolları

Yüzleşme, çözüm bulunması gereken sorunla kişinin yüz yüze gelerek sorunun varlığını kabul etmesi, üzerine gitmesi ve azimle amacına doğru ilerlemesi anlamına gelmektedir. Yüzleşici tarzın ayırt edici özelliği, stresle başa çıkmak için yoğun çaba göstermek ve emellerini gerçekleştirmektir.

2. Başa Çıkma

stresle başa çıkma yolları

Başa çıkma tarzı beceri öğrenmeyi, diğer insanların yardımını sağlamayı ya da sadece çok çaba harcamayı içermektedir. Bunun yanı sıra başa çıkma kişinin kendisini ya da içinde bulunduğu ortamı değiştirmek için birtakım adımlar atmayı da gerektirir.

3. Uzlaşma

stresle başa çıkma yolları

Uzlaşma, çatışma ya da engellemeyle doğrudan başa çıkmada en yaygın ve etkili olan yollardan biridir. İstediğimiz her şeye sahip olamayacağımızı ve diğer insanlardan da istediklerimizi yapmalarını bekleyemeyeceğimizi çoğu kez kabul ederiz. Bu gibi durumlarda istediğimizden daha azıyla yetinmeye karar veririz.

4. Geri Çekilme

stresle başa çıkma yolları

Bazı durumlarda stresle başa çıkmanın en etkili yolu ortamdan çekilmek olabilir. Örneğin, lunaparkta olan bir kişi, alaborayı sadece izlerken bile yoğun kaygı yaşadığından ya daha az tehdit edici bir araca biner ya da lunaparkı tamamen terk eder.

5. Hayal Kurma

stresle başa çıkma yolları

Özellikle yaşça küçük kişilerde sık görülen hayal kurma, gerçek yaşamda tatmin bulamayan kişilerin istek ve arzularını gerçekleştirmek için başvurduğu yöntemdir. Bu yöntemi kullanan kişiler içinde bulunduğu çatışmaları hayal dünyasında çözümlemeye çalışır.

6. Bastırma

stresle başa çıkma yolları

Bu yöntemde kişi kendi iç dünyasında unutmak istediklerini bilinç dışına atar. Özellikle yaşadığı toplumun kuralları ile arzular ve ihtiyaçlar çatıştığı zamanlarda kişinin istedikleri bastırılır. Ancak bilinç dışına atılan istek, arzu ve ihtiyaçlar davranışlar üzerinde etkili olmaya devam ederler. Bu mekanizma aşırı derecede kullanıldığı takdirde kişide ruhsal problemler meydana gelebilir.

7. İnkar

stresle başa çıkma yolları

İnkar, acı ya da tehdit edici gerçeğin varlığını reddetmektir. Bastırma kabul edilemez düşünce ya da iç terapilerin bilinç dışına itilmesidir. Belirli bir sorunu inkar edemez ya da bastıramaz isek yansıtmaya başvururuz.

8. Telafi Etme

stresle başa çıkma yolları

Bireyler herhangi bir alanda kendisini eksik hissediyorsa bu durumu farklı alanlarda başarılı olarak örtmek isterler. Bu yöntem kişilerin başkaları tarafından beğenilme ve takdir edilme ihtiyacı yüzünden ortaya çıkmıştır. Birey bu durumda kendini iyi hissetmek ve saygı duyulmak için farklı bir alanda başarılı olmak için aşırı çaba sarf eder.

9. Özdeşim Kurma

stresle başa çıkma yolları

Özdeşim kurma, bir başka savunucu başa çıkma biçimidir ve insanların kendilerini tamamen güçsüz hissettiği durumlarda yer alır. İnsanlar, aşırı stres altındayken bazen yeniden çocuksu davranışlara dönerler. Bu tür savunucu başa çıkmaya gerilme denir.

10. Yansıtma

stresle başa çıkma yolları

Bu yolda kişi kendi onaylanmayan davranışlarını başka kişilerde görmek ister. Kendini rahatsız eden olayları, kendi eksikliklerini ya da suçlarını başka kişilerde arayan kişi, böylece kendisini rahatlamış hisseder. Sınavda başarısız olan kişinin başkalarının da başarısız olmasını istemesi gibi örnek verebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Stres Attıran Sakinleştirici Bitki ÇaylarıStrese Ne İyi Gelir?
Güçlendirme Terapisi

 

Stresle başa çıkmak için neler yapılabilir?

Stresle başa çıkmak için kullanabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemler beslenmenizi kontrol altında tutmak, her şeye evet dememek, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, her gün mutlaka dinlenme vakti bırakmak, sorumluluklarınızı bilmek ve stresin nedenlerini azaltmaktır. Bu yolları kullanarak stresle başa çıkabilirsiniz.

Stresi ne azaltır?

Stresi azaltan bazı yiyecekler bulunuyor. Bu yiyecekler arasında süt, balık, bitter çikolata, kuru üzüm, fındık, avokado, muz ve balık yer alıyor. Saymış olduğumuz bu yiyecekleri tüketerek stres seviyenizi düşürebilirsiniz.

Gerginlikten nasıl kurtulurum?

Gerginlikten kurtulmak için rahatsız edici sesleri engelleyebilir, nefes alışverişinizi düzenleyebilir, kendinizi dinleyebilir, duygularınızı yazabilir, egzersiz yapabilir, doğayla baş başa vakit geçirebilir ve sevdiklerinizde iletişim kurabilirsiniz. Bu yöntemler gerginlikten kısa süre içerisinde kurtulmanızı sağlayacaktır.

Aşırı stres nelere yol açar?

Aşırı stres durumunda kişide kan basıncında artma, immün sisteminde bozulma, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Eğer sürekli olarak aşırı stres yaşayan kişiyseniz hipertansiyon, kalp krizi ve felç riski hiç olmadığı kadar yükselir.

Stresli olduğunda hangi davranışlar öne çıkar?

Kişi stresli olduğunda birçok olumsuz davranış ortaya çıkmaktadır. Stres odaklanmanızı, dikkatinizi, öğrenmenizi ve hafızanızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden kişi gün içerisinde daha verimsiz olur. Özellikle kas gücü yerine beyin kullanılan işlerde bu durum kendisini daha çok gösterir.

Rahatlamak için ne yemeli?

Stresli hissediyorsanız ve rahatlamak istiyorsanız yeşil yapraklı sebze, yulaf, yoğurt, somon, yaban mersini, bitter çikolata, portakal ve süt tüketebilirsiniz. Bu besinler sayesinde vücudunuz kısa süre içerisinde sakinleşecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.