Termojenik Yağ Yakıcılar Nelerdir?
TermoJenik Yağ Yakıcılar
Termojenik yağ yakıcılar, yağ yakımını hızlandıran maddelerdir. Metabolizmayı hızlandıran etken maddelere sahip bu yağ yakıcılar, dolaşım sisteminin daha aktif çalışmasını, vücut ısısının artmasını ve dolayısıyla yağların hızlı yakılmasını sağlar.
Vücut geliştirme sporcuların bulk dönemi ardından definasyon adını verdikleri dönemde kullandıkları yağ yakıcılar, hızlı forma girmeyi kolaylaştırır. Yağ dokusunu enerjiye çevirerek antrenmanlarda olumlu etki yaratır. Spor ve beslenmeye ek fayda sağlar.
Sadece yağ yakıcılardan medet ummak doğru değildir. Yüksek kalori almaya devam etmek, ʺHapı içeyim, oturduğum yerden yağlarım erisinʺ demek yanlıştır. Bu şekilde bir faydası olmayacak, yalnızca düzgün beslenme ve spor ile birleştiği zaman yağların yakılmasına yardım edecektir.
Termojenik Yağ Yakıcıların Etken Maddeleri
Termojenik yağ yakıcıların işlevinin metabolizmayı uyarmak ve hızlı çalışmasını sağlamak olduğunu belirtmiştik. Bunu yaparken doğal maddelerin gücünden faydalanırlar. Genelde bitkilerden üretilirler ve tabiri caizse bir süre yüksek rölantide çalıştırırlar.
Termojenik yağ yakıcılarda kullanılan maddelere geçmeden önce bu ürünleri kullanan kişilerin metabolizma hızlarının artması daha çok suya ihtiyaç duymaları demektir. Su tüketimi artırılmalı ve bu konuya dikkatle takip edilmelidir. İşte yağ yakıcıların içeriğindeki etken maddeler:
1. Kafein
Kafein, bilinen en güçlü uyarıcı maddeler arasındadır. Yağ yakıcı maddelerin içinde çoğunlukla bulunur. Sinirleri uyarır, dikkatin toplanmasını, odaklanmayı artırır, yorgunluğu azaltır, fiziksel güç artışı sağlar ve uykuyu giderir.
Ayrıca kafein yağların oksitlenmesini hızlandırarak aktivite içi ya da aktivite dışı fark etmeksizin kalori yakımını hızlandırır. Fazla tüketilmesi uyku sorunları, kalpte çarpıntı ve ellerde titreme yaratabilir. Kafein, tokluk hissi veren ve böylece iştahı azaltan etkiye de sahiptir.
2. Yeşil Çay
Kafein gibi çoğu yağ yakıcının içinde bulunan etken maddelerdendir. Vücudu uyarıp, metabolizma hızını artırırken aynı zamanda detoks etkisi yaparak vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Yapılan araştırmalarda kansere karşı koruma sağladığı da ortaya çıkmıştır. Yağların parçalanmasını hızlandıracağı için su atımını da artırır. Yeterli su içilmediği zamanlarda ve yüksek miktarlarda tüketildiği zamanlarda zararı vardır.
3. Acı Biber Özütü
Acı biberin içinde yer alan ve ona acı tadını veren amino asitler, metabolizmaya girdiği anda çalışma hızını artırır. Acı yediğinde yandığını söyleyen kişilerin ısınmasının ve üşümemesinin sebeplerinden biri budur.
Acı biber, yağ yakımının yanında soğuk kış hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini destekler, sindirim sistemine ve kalp sağlığına da hizmet eder. İştahı keserek fazla yemenin de önüne geçer. Hemoroid rahatsızlığı olanların dikkatli tüketmesi tavsiye edilir.
4. L-Tyrosine
Tiroid bezlerinin çalışmasını düzenleyen bir çeşit amino asittir. Tiroid bezi fazla salgı yapan kişilerde kilo kaybı görülür. Bunun nedeni işte bu hormonun yağ yakımında ve metabolizma hızının artmasında aktif rol oynamasıdır. Yağ yakıcı ilaçların içinde genelde kullanılır ve kilo verme hızını artırır. Stresi azalttığı ve tirot bezlerinin çalışmasını düzenlediği söylenmektedir.
5. Krom
Bir mineral olan krom, vücuda dışarıdan alınması gereken ve kan dolaşımını rahatlatan maddelerdendir. Kas yapımını kolaylaştıran mineraller başlığında bahsettiğimiz krom, insülin hassasiyetini artırarak, kandaki besin maddelerinin taşınmasını düzenler.
Böylece hem kas yapımını hem de yağ yakımını hızlandırır. Fazla tüketildiği zaman kan şekerinde düşme, baş ağrısı, ishal gibi durumlara sebep olabilir