Tiroid Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Her ne kadar çok fazla riski olmasa da toplumda sıklıkla karşımıza çıkan tiroid kanserinin erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazla olan bu kanser hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. İçeriğimizde tiroid kanseri nedir, belirtileri ve evreleri nelerdir, ameliyatı nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte triod kanseri hakkında her şey...
Tiroid Kanseri Nedir?
Tiroid bezinin içerisinde bulunan nodüllerin kötü huylu olmasına tiroid kanseri denmektedir. Bu kanser türü boynun dibindeki Adem elmasının hemen altında bulunan kelebek benzeri bir bez olan tiroid bezinin hücrelerinde görülmektedir.
İlk etapta herhangi bir semptom göstermeyen tiroid kanseri, ilerleyen süre zarfından büyüyerek ağrı ve şişmelere neden olmaktadır. Her biri birbirinden farklı birkaç farklı tip tiroid kanseri bulunmaktadır. Bu tipler arasında bazıları çok yavaş büyüme gösterirken bazıları son derece hızlı büyüme göstererek agresif bir şekilde ilerleyebilir.
Tiroid Kanseri Çeşitleri
Tiroid kanseri anaplastik, papiller, foliküller ve medüller olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Bu çeşitlerin görülme sıklıkları ve seyri birbirinden farklıdır.
Anaplastik Tiroid Kanseri
Bu kanser türü tiroid kanserleri arasında oldukça nadir olarak görülmektedir. Tüm tiroid kanser hastalarının %2'sinde görülen bu hastalık çok hızlı ve çabuk yayılmaktadır. Bu hastalığa yakalanan kişilere çoğu zaman ameliyat çözüm olmaz. Çünkü hastalık fark edildiğinde çoktan geri dönüşü imkansız noktadan geçilmiştir. Bu durumda bir tek hastaların radyoterapi yöntemiyle rahatlaması sağlanır.
Papiller Tiroid Kanseri
Papiller tiroid kanseri, bu hastalığa yakalananların en çok karşılaştığı türdür. Hastaların %80-90'lık bir kısmında görülen bu kanser türü her yaşta karşımıza çıkabilmektedir. Ancak 30-40'lı yaşlar bu riskin en yüksek olduğu yaşlardır.
Çoğu zaman iyi seyirli olan ve büyümesi yavaş olan bu kanser türü uzun bir zaman boyunca belirti göstermeyebilir. Kişi uzun yıllar boyunca herhangi bir problemle yaşamadan bu kanser türüyle yaşayabilir. Papiller tiroid kanserinin metastazı ise akciğerde ve lenf bezlerinde gerçekleşir.
Folliküler Tiroid Kanseri
Bir diğer tiroid kanseri türü olan folliküler tiroid kanseri ise her 100 hastadan 5 ya da 10'unda görülmektedir. 50'li yaşlardan sonra görülme sıklığı artan bu kanser türü kan dolaşımı yoluyla yayılmaktadır.
Büyüme hızı yavaş olan folliküler tiroid kanseri, akciğere, kemiğe beyne ve karaciğer yayılabilmektedir. Bu da oldukça ciddi problemlere sebebiyet verebilir. Bu yüzden kanserin belirtilerini gördüğünüz takdirde iyi huylu olup olmamasına dikkat etmeden doktora görünmelisiniz. Bu sayede aklınızda hiç şüphe kalmaz.
Medüller Tiroid Kanseri
Tiroid kanseri türleri arasında en çabuk teşhisi yapılabilen medüller tiroid kanseri, vakaların %2'lik bir kısmında görülmektedir. Bu kanser türünü taşıyan kişilerin kanında kalsitonin hormon düzeyi anormal şekilde yüksek çıkmaktadır.
Diğer kanser türleri gibi yaş ilerleyen medüller tiroid kanserinin diğerlerinden en önemli farklı genetik olmasıdır. Nesilden nesile geçen bu kanser türünü önceden teşhis edebilmek için genetik mutasyon testi yaptırmak gerekiyor.
Tiroid Kanseri Belirtileri
Tiroid kanseri bazı belirtileri beraberinde getirmektedir. Bunlar nefes almada zorluk, boyunda şişlik ve yumru, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kemik erimesi, boyundan kulaklara doğru ağrı, yorgunluk, sinirlilik, cinsel isteksizlik, kan ve kolesterol değerlerinde düşüştür.
Saymış olduğumuz bu belirtiler tiroid kanserini göstermektedir. Ancak nüfusun büyük çoğunluğunda görülen tiroidin büyük bir çoğunluğu iyi huyludur ve sağlımıza zararsızdır. Bunu tiroid kanseriyle karıştırmamak gerekiyor. Bu tarz durumlarda bir an önce doktorunuza gitmeniz ve gerekli tetkikleri yaptırmanızı öneririz.
Tiroid Kanseri Neden Olur?
Tiroid kanseri, tiroid bezi dokularında bazı etkenler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Kesin olarak bilinmese de bazı türleri genetik mutasyonlar sonucunda oluşmaktadır. Ayrıca yetersiz iyot alımı ve yüksek radyasyona maruz kalmak gibi nedenler de bu hastalığın oluşmasında etkilidir.
Bunların dışında tiroid kanserinin oluşma nedenleri ise ailede hipotiroidi, hipertiroidi ya da tiroid kanseri olması, çocukken radyasyona maruz kalmak ya da boyun bölgesinden radyoterapi görmek, şeker hastalığı, down ve turner sendromu, tiroid rahatsızlığı ve geçmişte lityum kullanımıdır. Bu nedenler de tiroid kanseri oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.
Tiroid Kanseri Tanısı
Tiroid kanserinin anlaşılması için ilk olarak belirtilerin kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer hastada bu kanserin belirtileri varsa anlaşılabilir. Bunun yanında doktor elle muayene ve bazı testler de yapacaktır. Bu testler kanda T3, T4, TSH seviyelerinin ölçümü ve tiroid sintigrafisidir.
Doktor gerekli testleri yaptırdıktan sonra hatalığın kanser mi yoksa boğazda yumru şeklinde gelişen ve zararsız olan nodül mü olduğuna karar verecektir. Daha sonra da gerekli tedavinin yapılmasına başlayacaktır.
Tiroid Kanseri Tedavisi
Tiroid kanseri tedavisinin en etkili yöntemi ameliyattır. Ameliyatta tiroid bezinin tamamının ya da yarısının alınması gerekmektedir. Ayrıca tümör lenf düğümlerine de yayılmışsa ameliyat esnasında bu bölümler de alınır.
Boyun bölgesinde açılan 7-8 cm'lik kesik ile yapılan ameliyatta uygulanacak yöntem tümörün türüne göre değişmektedir. Ameliyat açık olabileceği gibi robotik olarak da yapılabilmektedir. Ayrıca hastanın ameliyat sürecinde ve sonrasında bilmesi gereken şeyleri doktorundan öğrenmesi gerektiğini hatırlatalım.
Tiroid kanseri ölüm riski var mı?
Tiroid kanseri çok ciddi bir kanser türü değildir. Gerekli tedavilerin yapılması ve düzenli olarak takibinin sağlanması durumunda bu kanser türünün ölüm riski yok denecek kadar azdır.
Tiroid kanseri kaç yaşında görülür?
Tiroid kanseri oldukça geniş bir yaş aralığında görülmektedir. Genellikle 20-50'li yaşlar arasında ortaya çıkan tiroid kanseri, erkeklere nazaran kadınlarda daha çok karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu kanser türü 14 yaşından küçük çocuklarda da hiçbir belirti göstermeden bulunabiliyor.
Tiroid kanseri geçer mi?
Hiçbir kanser türü kendiliğinden geçmez. Tiroid kanseri de tedavi edilmediği takdirde ortadan kalkmaz. Ancak erken teşhis ve gerekli tedavinin yapıldığı durumlarda ise bu kanserden kurtulmanız mümkündür.
Tiroid kanseri vücuda yayılır mı?
Tiroid kanserinin vücuda yayılma olasılığı mevcuttur. Boynun diğer yapılarına ve lenf nodları üzerine yayılabilen tiroid bezi, nadir şekilde kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir.
Tiroid kanseri 4. evre nedir?
4. evre tiroidde tümör herhangi büyüklükte olabilir. Kanserin bu aşamasında kitle trioid bezinin ötesinde ve boynun yakın dolularında gelişmektedir. Ayrıca yakın lenf bezlerine yayılım gösterebilmektedir.
Her tiroid kanser midir?
Tiroid bezi içinde saptanan ve nodül olarak adlandırılan kitleler, yapılan muayenelerde ortaya çıkmaktadır. Ancak her tiroid nodülü kanser değildir. Çoğu zaman bu nodüller sağlık açısından zararsızdır.
Tiroid kanseri kilo aldırır mı?
Tiroid kanseri hastalarında kilo almada ya da vermede problemler görülmektedir. Tiroid kanseri oluşması durumunda kişilerin iştahı çok açılabilir. Bu durumda da kilo alabilirsiniz.
Tiroid kanseri ameliyat olmazsa ne olur?
Tiroid kanserinin tek tedavi yöntemi cerrahidir. Bu yüzden tiroid kanseri konulan kişinin mutlaka ameliyat olması gerekiyor. Aksi takdirde tiroid kanseri gitgide büyüyerek vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir.