TOKİ’den Ev Nasıl Alınır? Kimler TOKİ’den Ev Alabilir?
Bu içeriğimizde emlak – konut sektörünün öncü kurumu TOKİ’den ev alma şartlarını sizler için inceledik. TOKİ, Türkiye’de ucuz ev sahibi olma imkanını sağlayan bir kurumdur. Her geçen yıl, TOKİ’ye yapılan başvurusu sayısı gözle görülür bir şekilde artmaktadır. Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren TOKİ’nin amacı, vatandaşalar tarafından talep edilen ev ihtiyacını karşılamaktır. Peki, TOKİ’den nasıl ev alınır? TOKİ’den ev almanın şartları nelerdir? TOKİ’den kimler ev alabilir? TOKİ’den ev almak için gerekli belgeler nelerdir? TOKİ’de kura nasıl çekilir? İşte, TOKİ ve ev alma işlemlerini içeren detaylı içerik…
TOKİ’den Nasıl Ev Alınır?
TOKİ’den av almak için neler yapılmalı sorusuna cevap vermeden önce TOKİ’nin ne amaçla uygulamaya koyulduğunu belirtmek gerekir. TOKİ; dar ve orta gelir düzeyine sahip olan kişilerin konut edinmesi amacıyla uygun fiyatlı evler tasarlayan kurum olarak oluşturuldu.
TOKİ üzerinden ev almak isteyen vatandaşlar kurada kazandıkları takdirde, seçili konutun satış bedelinin yüzde 20, 30 veya 40′ı oranındaki peşinat miktarını son başvuru tarihine kadar projeye göre, ilgili banka şubelerine yatırarak Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayacaklardır. Borcun geri kalanı yüzde 20 peşinat karşılığında 96 ay, yüzde 30 peşinat karşılığında 108 ay vade ve yüzde 15 indirim, üzde 40 peşinat oranı için 120 ay vade ve yüzde 25 indirim olacak şekilde aylık taksitler uygulanmaktadır.
TOKİ’den ev almak için ilk olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru için de herkesin ilgilendiren çok önemli şartlar yer almaktadır. Peki, TOKİ’den almak için gerekli olan şartlar nelerdir?
TOKİ’ye Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler TOKİ’den Ev Alma Hakkına Sahiptir?
- T.C vatandaşı olmanız,
- Konut için başvurduğunuz il ve ilçe sınırları içerisinde en az 1 yıl yaşıyor olmanız ve bu yere kayıtlı bir nüfus kaydınızın olması,
- Başvuru öncesinden TOKİ üzerinden herhangi bir kredi kullanmış olmak ve herhangi konut almamış olmanız,
- 1. Derecedeki aile bireylerinden herhangi birinin konut sahibi olmaması,
- Gelirinizin de en fazla 2600 TL olma şartı aranmaktadır.
NOT: TOKİ’ye başvuru yapmadan önce yukarıda yer alan şartlara uygun olmanız gerekmektedir. Ayrıca, aynı aileden sadece bir kişi TOKİ’den ev almak amacıyla başvurabilir. Bunun amacı, başvuran vatandaşlar arasında şansın herkes tarafından ortak olmasından dolayıdır.
TOKİ’den Ev Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
TOKİ’den ev almak için, bazı belgelere sahip olmanız gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki, TOKİ’nin istediği belgeler başvuru esnasında mutlaka yanınızda olmalıdır. Bu sayede, TOKİ’ye başvurusu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İşte, TOKİ’ye başvuru da yer alması gereken belgeler;
- Kimlik fotokopiniz
- Şehit yakınıysanız, için hak sahibi olduğunuz gösteren belge
- Engelliyseniz, sağlık durumunuzu gösteren heyet raporu
- Emekliyseniz, emeklilik kimlik belgesi
NOT 2: Yukarıda yer alan şartlara uyan vatandaşlar, TOKİ’den ev almak için gerekli evrakları toplayıp TOKİ’ye gitmelidir. TOKİ’de görevlilerin verdiği formu doldurmalıdır. Bu form sayesinde TOKİ’de ki kuraya katılabilirsiniz.
TOKİ’de Kura Nasıl Çekilir?
TOKİ’den ev sahibi olacak ailelerin katıldığı çekilişte bazı unsurlar, yapılan çekilişte öncelik sahibi olabilmektedir.
Şehit aileleri bu ayrıcalıktan faydalanmaktadır. Kuraya katıldıkları takdirde direkt olarak konut alma hakkına sahip olmaktadır. Kurada sadece hangi dairede oturacakları belirlenir
Engelli vatandaşlar da TOKİ projelerinden ayrıcalıkla faydalanmaktadır. Engelli vatandaşlara özel yüzde 5 özel konut ayrılmaktadır.
Emekli olan vatandaşlar da TOKİ projesi dahilinde bulunan konut sayısının %25’i ayrılır ve kura çekilerek bu dilim üzerindeki hak sahibi olan kişiler belirlenir. Seçilemeyen adaylar bir sonraki çekilişe katılır.
TOKİ Kurasında Çıkan Ev Nasıl Alınır?
TOKİ’nin yaptığı çekiliş sonrasında ev sahibi olmaya hak kazanan vatandaşlar, belirlenen tarihler neticesinde gerekli olan ilk peşinat ödemesini yapmanız ve sözleşmeyi imzalamanız gereklidir. Eğer, bu gerekliliği yerine getirmezseniz TOKİ sözleşmeyi iptal edebilmektedir.
TOKİ kurasından ev alma hakkı kazanan kişiler peşinat olarak alacakları konutun %10’luk kısmını ödemek zorundadırlar. 240 ay taksitli olarak sabit bir şekilde bölünen ödemeler ile konut parası tahsil edilir. Peşinat verildikten sonraki ay ilk taksit tutarı alınır.
NOT: TOKİ’den konut almanız halinde borçlar bitene kadar devretmeniz mümkün değildir.
TOKİ Emekliye Ev Şartları Nelerdir?
Emeklilerin TOKİ’den ev alma koşulları hakkında yazımızın bu bölümünde sizlere bilgi vereceğiz. Peki, TOKİ emekliye nasıl ev verilir? İşte, TOKİ emekli başvuru şartları…
TOKİ’den ev almak isteyen emeklilerin yerine getirmesi gereken şartlar arasında;
Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması,
- TOKİ konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması,
- Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
- Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3.200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 3.700 TL olarak uygulanmaktadır.),
- Başvuru sahibinin Sosyal Güvenlik Kurumundan Emekli olması (Emeklinin vefat etmesi durumunda, vefat eden emeklinin yalnızca dul eşi başvuruda bulunabilir)
- Eşlerden her ikisinin de emekli olması durumunda, yalnızca birinin başvuruda bulunması, gerekmektedir.
Emeklilerin TOKİ’den Ev Almak İçin Başvuruda Yanında Bulundurması Gerekenler
- Kimlik Fotokopisi,
- Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren SGK’dan alınmış belge veya yazıyı, ibraz edeceklerdir.