Topuk Dikeni Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Topuk bölgesinde kemik gibi çıkıntı oluşturan topuk dikeninin belirtilerine, nedenlerine, tedavisine, ameliyatına ve egzersizlerine yazımızda yer verdik.
Topuk Dikeni Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Ayak tabanımızın arka kısımlarında kalsiyum birikmesi sonucunda oluşan topuk dikeni, çıkıntı şeklinde yapı ortaya çıkarması sebebiyle ayaklarımızın üzerine bastığımız zaman ağrıya neden olmaktadır. Bu yüzden de bir an önce tedavi edilmesi gerekir. İçeriğimizde topuk dikeni hakkında bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

İşte topuk dikeni hakkında her şey...

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk Dikeni

Topuk dikeni, topuğun alt tarafında kalsiyum yoğunlaşmasıyla meydana gelen sert yapıda bir çıkıklıktır. Adını bir dikeni andırması sebebiyle alan hastalık röntgenle görüntülenebilecek kadar belirginse teşhisi kolayca konulabilir.

Bazı dikenler çok küçük olabildiği için teşhisi de zorlaştırmaktadır. Aslında bu şikayetle doktora başvuranlar yaklaşık yüzde 5 oranındadır. Çünkü genel itibarıyla topuk dikeni sorunu yaşayanlar bu ağrıyı hissedemeyebiliyorlar. Bu sebeple hastalığın göstermiş olduğu belirtileri iyi bilmek gerekiyor.

Topuk Dikeninin Belirtileri Nelerdir?

Topuk Dikeni

Topuk dikeni hastalığı çoğu zaman belli bir belirti göstermez. Yalnız şikayet edilen bölgede enfeksiyon görülüyorsa ve spor faaliyetleri esnasında sızı, uyandığınızda ağrı hissediyorsanız topuk dikeniniz var demektir.

Bunun dışında etkilenen bölgede ve çevresinde ısı artışı, topuk önünde inflamasyon ve şişlik, çıplak ayakla yürümeyi zorlaştıran hassasiyet ve topuk altında gözle görülebilen kemik benzeri çıkıntı topuk dikeninin belirtileridir. Bu belirtilere bakarak rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Topuk Dikeni Neden Oluşur?

Topuk Dikeni

Topuk dikeni oluşmasının altında yatan birkaç sebep bulunuyor. Bunlar yanlış ayakkabının tercih edilmesi, farklı antrenman çeşitlerinin uygulanması, yürüyüş ve duruş bozuklukları, ağır spor ve iş rejimi, diyabet hastalığı, düz tabanlık, aşırı kilo ve sert yüzeylerde tempolu yürüyüş ya da koşudur.

Yukarıda saymış olduğumuz risk faktörleri yüzünden topuk dikeni rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Bu risk faktörleri topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyum birikmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda da topuk mahmuzu olarak da adlandırılan problem meydana gelmektedir.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk Dikeni

Topuk dikeni tedavisinde temel amaç topuğa binen basıncı azaltmaktır. Bu sayede topuk dikeninin oluşma sebepleri ortadan kalkacaktır. Daha sonra ağrıyı, iltihabı kontrol altına almak, yumuşak dokuların esnekliğini arttırmak ve doku iyileşmesini sağlamak hedeflenir.

Topuk dikeni tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. İstirahat, buz kompresi, gece ateli, fizik tedavi, ortez kullanımı, darbe emici ayakkabı giyme, antienflamatuar ilaç kullanmak, ESWT, PRP, Proloterapi, Akupunktur, Steroid enjeksiyonları ve ameliyat bu yöntemler arasındadır.

Topuk batması için en çok uygulanan ve fayda sağlayan yöntem ise proloterapi yöntemidir. Sıkıntılı bölgeye uygulanan ve özel bir yapıya sahip olan proliferant solisyon, ağrının temelini buluyor. Daha sonra bedenin tamir görevi yapan hücrelerini faalleştirerek topuk dikeni rahatsızlığı ile karşı karşıya olan bölgeyi iyileştiriyor. Aşağı yukarı 3-5 seansta topuk batması tamamen ortadan kaldırılabiliyor.

Topuk Dikeni Egzersizleri

Topuk Dikeni

Topuk iyileşmesine iyi gelen egzersizlerden öne çıkanı masajdır. Masaj uygulaması, ayak parmaklarını çekerek topuğa 5 dakika soğuk kompres uyguladıktan sonra ağrı kesici kremlerle yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 kez tekrarlanmalıdır.

Masaj uygulaması ile yumuşak tabanlı ayakkabıların kullanılması sonucunda çoğu hasta ek tedavi gerektirmeden şikâyetlerinden kurtulmaktadır. Ancak topuk iyileşmesinin bir gün içinde olmayacağı unutulmamalıdır.

Topuk dikeni için özel olarak hazırlanan egzersizi yapmak için uzun bir havluyu ayağınıza yerleştirin. Daha sonra iki elinizle birden kendinize doğru çekin. Son olarak beşe saydıktan sonra bırakın ve gevşeyin. Bu egzersizi düzenli bir şekilde yaparsanız topuk dikeninden kurtulabilirsiniz.

Topuk Dikeni İçin Neler Yapılabilir?

Topuk Dikeni

Topuk dikeni teşhisi konulması durumunda hastaya ilk olarak ağrıyı yaratan aktivitelerden uzak durması önerilir. Topuk dikeni olan hastalar evde yalınayak yürümemeli, yumuşak tabanlı bir terlik kullanmalı ve sert tabanlı ayakkabılar yerine spor ayakkabıları tercih etmelilerdir.

Bu önlemlerin dışında, silikon topuk desteklerinin kullanılması da tavsiye edilebilir. Masaj ve soğuk uygulamasından fayda görmeyen hastaların tedavisinde başka birçok seçenek kullanılabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinden en sık uygulanılanı, topuğun altından enjeksiyon yapılmasıdır. Enjeksiyondan önce hastanın işlem sırasında ağrı duymaması için topuktan ya da ayak bileğinden uyuşturucu iğne yapılır.

Enjeksiyonların amacı iyileşmeyi hızlandırmak ve iyileşen dokunun topuğunda ağrıyı azaltmaktır. Bu uygulamadan sonra ağrı büyük ölçüde geçer. İlk uygulamadan sonra, devam eden ağrılı hastalarda iğne 10-15 gün sonra tekrar enjekte edilebilir. Çoğu hasta bu yöntem sayesinde ameliyat olmadan iyileşir.

Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk Dikeni

Cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin iyileşme göstermediği topuk dikeni vakalarında, ameliyat yöntemi kullanılmak zorunda kalınmaktadır. İlk olarak topuk dikeninin görüntüsü röntgen çekilerek alınır. Daha sonra ayağın bir süre yere basması engellenerek etrafındaki iltihabın giderilmesi sağlanır.

Ameliyat sırasında topukta bulunan plantar fasya yumuşatılarak topuk dikeni alınır. Ameliyat sonrasında ise topuk dikeni çıkartılan bölgenin zarar görmemesi için bandaj, atel veya değnek seçeneklerinden birisi hastaya önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedenleri ve TedavisiNasır Nedir ve Nasıl Geçer?
Tinea Pedis Nedir?Plantar Fasiit Belirtileri ve Tedavisi
Freiberg Hastalığın Nedir ve Neden Olur?Morton Nöroma Nedir?

Topuk dikeni nasıl yok edilir?

Topuk dikenini ortadan kaldırmak için birçok yöntemi kullanabilirsiniz. Bunlar buz kompresi, ortez kullanımı, istirahat, gece ateli ve alçılar, germe egzersizleri ve spor ayakkabı giymektir. Bu yöntemler sayesinde kendi imkanlarınızla topuk dikeninden kurtulmanız mümkündür.

Topuk dikeni olduğu nasıl anlaşılır?

Topuk dikeni rahatsızlığını topukta ağrı göstermesinden anlayabiliriz. Sabah kalkınca ayak tabanında ağrı ve topukta batma hissediliyorsa topuk dikeninden şüphelenebilirsiniz. Bunun yanında gün sonunda topukta artan ağrı varsa bu rahatsızlığın ortaya çıktığı anlaşılabilmektedir.

Topuk dikeni için evde ne yapılabilir?

Topuk dikenini evde geçirmek için bir kova içerisine bol miktarda su koyun. Daha sonra içerisine 3 kaşık Epsom tuzu ekleyin. Ayaklarınızı 30 dakika boyunca bu suyun içerisinde bekletin. Düzenli bir şekilde bu uygulamayı yaptığınız takdirde topuk dikeni probleminden kurtulabilirsiniz.

Topuk dikeni tedavi edilmezse ne olur?

Topuk dikeni problemi tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kronikleşerek kişinin yürüyüş şeklini değiştiren topuk dikeni, zaman içerisinde ayak, diz, omurga ve kalça problemlerinin oluşmasına sebebiyet verebilir.

Topuk dikeni kendi kendine geçer mi?

Topuk dikeni doğru bakım yapıldığı takdirde kendiliğinden geçebilecek bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi sürecini hızlandırmak istiyorsanız ağrı ve iltihabı azaltan ilaçların kullanılması önerilmektedir. Bu sayede doku daha hızlı bir şekilde iyileşmektedir.

Topuk dikenine yürümek iyi gelir mi?

Topuk dikenine yürümenin iyi geldiğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Aksine bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin ağrı oluşturan aktivitelerden uzak durması gerekiyor. Evde çıplak ayak yürümemek, yumuşak tabanlı terlik kullanmak ve spor ayakkabı giymek topuk dikenine sahip olan kişilere önerilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.